Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
...και δικαιοσύνη για τους εργάτες καθαριότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

...και δικαιοσύνη για τους εργάτες καθαριότητας

«Είμαι άνθρωπος». «Δικαιοσύνη». «Μαζί στον αγώνα, μαζί στη νίκη». Τα πλακάτ με τα συνθήματά τους γέμισαν τους δρόμους στις πόλεις της Αμερικής. Κάποιοι απ' αυτούς απεργούν από τις 29 Αυγούστου! Ζητούν το αυτονόητο αυξήσεις μετά από πάγωμα ετών. Οι εργάτες της Republic Services, της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας συλλογής απορριμμάτων στις ΗΠΑ, συνεχίζουν τον αγώνα τους. Το συνδικάτο τους διαπραγματεύεται την υπογραφή νέων συμβάσεων σε δέκα μεγάλες πόλεις, αλλά τίποτε ακόμη δεν είναι οριστικό.

Ο μέτοχος με το μεγαλύτερο μερίδιο στη Republic Services, σχεδόν 34%, είναι η Cascade Holdings, η εταιρεία επενδύσεων του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft και διεθνούς φιλάνθρωπου Μπιλ Γκέιτς. Πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μοιράζει η εταιρεία σε μερίσματα από τις μετοχές της στην Republic Services. Η φίρμα του Γκέιτς βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών των απεργών εργατών, και όχι μόνον.

«Δεν είναι δυνατόν δισεκατομμυριούχοι σαν τον Μπιλ Γκέιτς να βγάζουν 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις μετοχές της Republic Services και οι εργάτες της να παλεύουν για τον επιούσιο κάθε μέρα. Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό των απεργών και των εργαζομένων οπουδήποτε αλλού, που αξίζουν να τους μεταχειρίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό» δηλώνει ο Μπέρνι Σάντερς.

Το 2018 η Republic Services είχε καθαρά κέρδη ύψους 2,81 δισ. Δολαρίων, ενώ από τις φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Τραμπ, που ίσχυσαν από τον Δεκέμβριο του 2017, κέρδισε άλλα 190 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εταιρεία μοίρασε 1,2 δισ. στους μετόχους της μέσω καταβολής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.

Αγώνας

Ο απεργιακός αγώνας συνεχίζεται με κινητοποιήσεις στη Μασσαχουσέτη, την Τζόρτζια, την Καλιφόρνια, την Ουάσιγκτον. Οι απεργοί οργάνωσαν διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη έξω από το κτήριο όπου ο Γκέιτς συμμετείχε σε εκδήλωση. Στις αρχές του μήνα ταξίδεψαν έως τη Βρετανία, όπου με την υποστήριξη του βρετανικού συνδικάτου Unite διαδήλωσαν μαχητικά έξω από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καθώς ο Μπιλ Γκέιτς αναγορευόταν σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος του διάσημου Βρετανού αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ. «Ο Μπιλ Γκέιτς αντιμετωπίζει την κληρονομιά του Χόκινγκ σαν τα σκουπίδια» έγραφε το πανό που ξεδίπλωσαν οι απεργοί.

«Δεν έχω δει ούτε μια αύξηση από το 2004» λέει στον “Guardian” ο Ντιμίτριους Ταρτ, ένας οδηγός απορριμματοφόρου στο Κάμινγκ της Τζόρτζια. «Παίρνω τον ίδιο μισθό εδώ και 15 χρόνια, τον ίδιο από την πρώτη ημέρα που προσλήφθηκα. Καμία αύξηση, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει μερίσματα στον Μπιλ Γκέιτς, στα στελέχη της και στους μετόχους της αδιαφορώντας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».

Για τον συνδικαλιστή Τσακ Στάιλς οι φοροελαφρύνσεις στις εταιρείες έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα εντείνοντας την προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους. «Οι εργαζόμενοι βλέπουν την ανισότητα που προκάλεσαν οι φορολογικές περικοπές του Τραμπ. Η Republic Services δίνει μερίσματα στους μετόχους της, αλλά την ίδια ώρα οι επενδύσεις της σε εξοπλισμό και ασφάλεια είναι ελάχιστες, ενώ για την αποζημίωση των εργαζομένων της είναι απλά ανύπαρκτες. Κι όσον αφορά την ασφάλισή τους, στην καλύτερη περίπτωση είναι μέτρια» λέει ο Στάιλς.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, η συλλογή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών είναι το πέμπτο πιο επικίνδυνο επάγγελμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό θνησιμότητας 34,9% για κάθε 100.000 εργαζόμενους. Οι εργάτες καθαριότητας είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε τροχαία ατυχήματα, αλλά και στα επικίνδυνα υλικά που συλλέγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL