Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Το Unidas Podemos στηρίζει τον διάλογο και την ειρήνευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Unidas Podemos στηρίζει τον διάλογο και την ειρήνευση

Η καταλανική και η ισπανική αστυνομία συνέλαβαν 51 άτομα την Τρίτη το βράδυ στην Καταλωνία, ενώ μόνο στην πόλη της Βαρκελώνης οι εθνικιστές διαδηλωτές είχαν κατασκευάσει 157 πρόχειρα οδοφράγματα καίγοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων κάδους απορριμμάτων, λάστιχα αυτοκινήτων και άλλα υλικά. Το πρωί της Τετάρτης έγιναν δυο συλλήψεις, ενώ από χθες το απόγευμα οι δρόμοι και οι πλατείες των καταλανικών πόλεων άρχισαν να γεμίζουν με διαδηλωτές για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Τα νοσοκομεία της Καταλωνίας ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν 125 τραυματίες το βράδυ της Τρίτης, με τους 18 να νοσηλεύονται, ενώ οι κυβερνητικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 58 αστυνομικοί της καταλανικής και 18 της εθνικής αστυνομίας τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ότι καταστράφηκαν 4 οχήματα μεταφοράς προσωπικού της καταλανικής αστυνομίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σχεδιάζει να μεταφέρει στο γήπεδο της Ρεάλ το ντέρμπι που θα έπρεπε να γίνει στις 26 Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το Unidas Podemos, το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά καταδίκασαν απερίφραστα τη βία «από όπου κι αν προέρχεται» και ζήτησαν την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το καταλανικό ζήτημα, ενώ σε κοινό τους κάλεσμα όλοι οι καταδικασθέντες φυλακισμένοι εθνικιστές ηγέτες καταδίκασαν τη βία, ζητώντας όμως τη συνέχιση των δημοκρατικών και ειρηνικών κινητοποιήσεων. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας υιοθέτησε την ίδια άποψη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε χθες με τους ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων. Ο δεξιός Πάμπλο Κασάδο του Λαϊκού Κόμματος του ζήτησε να εφαρμόσει άμεσα το άρθρο 155 του συντάγματος, που προβλέπει την ακύρωση των αρμοδιοτήτων των τοπικών κυβερνήσεων -στην περίπτωση αυτήν της Καταλωνίας-, αλλά ο Σάντσεθ ζήτησε στην πράξη πίστωση χρόνου για να δει πού θα καταλήξουν οι διαδηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν αποκλείω κανένα σενάριο για την Καταλωνία».

Ο Ιγκλέσιας, κατά τη συνάντησή του με τον Σάντσεθ για μια περίπου ώρα, δήλωσε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό τη διάθεση του Unidas Podemos να στηρίξει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, υπογράμμισε ότι η Αριστερά είναι αντίθετη με τη χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία και επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την εφαρμογή του άρθρου 155 στην Καταλωνία. «Χρειαζόμαστε διάλογο και ειρήνευση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να επιλέξει εάν είναι με τον Κασάδο και τον Ριβέρα ή με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας» συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας.

Κινητοποιήσεις συνταξιούχων

Εν τω μεταξύ χιλιάδες συνταξιούχοι πολιόρκησαν χθες την ισπανική Βουλή ζητώντας αυξήσεις και την προστασία των δημοσίων συντάξεων, με πολλούς από αυτούς να έχουν κάνει έως και 700 χιλιόμετρα ξεκινώντας με πορείες από την Ανδαλουσία, τη Γαλικία, τη Χώρα των Βάσκων ή τη Βαλένθια.

H τελευταία δημοσκόπηση της Key Data δείχνει την κατάρρευση των Πολιτών σε χαμηλότερα επίπεδα και από το φασιστικό Vox, την άνοδο του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, ισχυρά ποσοστά για το Unidas Podemos και το «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν, που θα φέρουν δυσκολίες στους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, ενώ αυτή της Celeste - Tel επιβεβαιώνει ότι τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς θα έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα πιέζοντας τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL