Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Εκουαδόρ / Εκουαδόρ: Κυνήγι σε δικαστικούς και βουλευτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκουαδόρ / Εκουαδόρ: Κυνήγι σε δικαστικούς και βουλευτές

Η «τάξη» επέστρεψε στο Κίτο, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των χιλιάδων ιθαγενών, που μαζί με τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα ανέτρεψαν τα μέτρα λιτότητας του Προέδρου Λένιν Μορένο και του ΔΝΤ. Η σκληρή καταστολή του Μορένο κόστισε τις ζωές οκτώ ατόμων, υπήρξαν τουλάχιστον 1.340 τραυματίες και έγιναν 1.192 συλλήψεις από την αστυνομία και τον στρατό κατά τη διάρκεια της ενδεκαήμερης αντιπαράθεσης.

Ο Μορένο απέσυρε τα μέτρα λιτότητας, με τα οποία θα διασφάλιζε τη δόση 4,2 δισ. δολαρίων από την πιστωτική γραμμή των 10 δισ. δολαρίων του ΔΝΤ, ενώ χθες θα ξεκινούσε τυπικά η πρώτη ημέρα του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, ιθαγενών, συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων.

Όμως, μαζί με την «τάξη» φαίνεται ότι ξεκίνησε στο Εκουαδόρ και ένα είδος εκδίκησης και πολιτικών αντιποίνων από την κυβέρνηση του Μορένο, όπως δείχνει η σύλληψη της εισαγγελέως του Κίτο Παμπόν και δύο συνεργατών της, με την ίδια να δηλώνει ότι «το να είσαι στην αντιπολίτευση δεν αποτελεί έγκλημα».

Η Παμπόν, που είναι στέλεχος της αντιπολιτευόμενης Επανάστασης Πολιτών, κατήγγειλε ότι η αστυνομία κατέστρεψε την πόρτα της κατοικίας της για να τη συλλάβει χωρίς καμία νόμιμη δικαιοδοσία, ενώ η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει και έναν πρώην βουλευτή της αντιπολίτευσης. Για τον Μορένο η εισαγγελέας και ο πρώην βουλευτής είναι σποδεδειγμένα ένοχοι γιατί είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη... Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση του Μεξικού, «σεβόμενη τη διπλωματική της παράδοση», άνοιξε της πόρτες της πρεσβείας της για «να προσφέρει προστασία» σε τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων δύο με τις συζύγους τους, και τον εισαγγελέα της Πιτσίντσα. Η πρεσβεία του Μεξικού φιλοξενεί εδώ και ημέρες μια ακόμη βουλευτή, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα να αυξηθεί ο αριθμός τους εξαιτίας των κατασταλτικών μέτρων της κυβέρνησης του Μορένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL