Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι τους εγκαταλείπει ξανά ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι τους εγκαταλείπει ξανά ο Τραμπ

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων ανακατέλαβαν σήμερα τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών της πόλης Ρας αλ-Άιν, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου ότι η πόλη είχε καταληφθεί από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, τουλάχιστον 17 αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τέσσερις μαχητές του SDF σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση στην πόλη, σημαντικό κέντρο ανεφοδιασμού μεταξύ των αστικών κέντρων της Ταλ Αμπιάντ προς τα δυτικά και της πόλης Καμισλί στα ανατολικά που ελέγχονται από τις δυνάμεις SDF.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ, ενώ το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δήλωσε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι. Από την πλευρά του του τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως μαχητές του των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.

ΟΗΕ: 130.000 εκτοπισμένοι

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις τόσο της Ταλ Αμπιάντ όσο και της Ρας αλ Άιν λόγω των συγκρούσεων. 

Το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ η ρωσική και η τουρκική πλευρά στην Επιτροπή Ρωσίας-Τουρκίας για την επιτήρηση εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνευσης στην Συρία, κατέγραψαν εκατέρωθεν 27 παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Συρία, το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε του ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες» και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», μετά τη διεθνή κατακραυγή για την πισώπλατη μαχαιριά των ΗΠΑ. 

Νέα αναδίπλωση Τραμπ

Όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προχωρήσει χθες σε νέα αναδίπλωση υπερασπιζόμενος την απόφαση του να μη στηρίξει τους Κούρδους στη Συρία αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συντηρητικών χριστιανών στην Ουάσιγκτον.

Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους, δήλωσε μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός. «Μην ξεχνάτε ότι αγωνίζονται για τη γη τους. Εκείνοι δεν μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για τη δική μας γη. Αγωνίζονται για τη γη τους και αυτό είναι καλό, αλλά εμείς τους βοηθήσαμε» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL