Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι άμαχοι πληρώνουν το τίμημα

Την αύξηση των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς των μαχητικών της στη βόρεια Συρία διατυμπανίζει η Τουρκία, μιλώντας πάντα για «εξουδετέρωση τρομοκρατών», όμως οι άμαχοι που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου δεν έχουν φωνή να τη διαψεύσουν...

Πάνω από δέκα είναι οι νεκροί πολίτες του περασμένου 24ωρου στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ρας Αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, καθώς μαίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές και τους εισβολείς.

Καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους πρόκειται να εκκενωθεί προσεχώς για λόγους ασφαλείας, ενώ εξετάζεται η μετακίνηση και ενός άλλου στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ τους και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Και οι δύο εγκαταστάσεις δέχθηκαν τα τουρκικά πυρά.

Παρά το ότι οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί, κουρδικές πηγές και ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να προωθηθούν σημαντικά εντός της συριακής επικράτειας, καθώς συναντούν σθεναρή αντίσταση. Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν στόχους στις δύο προαναφερθείσες πόλεις με αποτέλεσμα να κλείσει το νοσοκομείο του Ταλ Αμπιάντ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή και στα περίχωρά της. Οι τέσσερις, πιθανόν μέλη της ίδιας οικογένειας, βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού. Οι άλλοι τρεις φέρεται να σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Ε.Ε.: Εκτός τόπου οι απειλές της Τουρκίας

Επιμένοντας στις χλιαρές καταδίκες και σε γενικόλογους αφορισμούς, αξιωματούχοι και κυβερνήσεις συνεχίζουν τις παραινέσεις τους προς την Άγκυρα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» την ώρα που η πολεμική μηχανή της ισοπεδώνει τη βόρεια Συρία. Ταυτόχρονα, όμως, αρχίζει να αναδύεται ένα διεθνές μέτωπο έμπρακτης αντίδρασης στην τουρκική επιθετικότητα τόσο σε επίπεδο διπλωματίας όσο και σ' εκείνο των κυρώσεων. Έτσι, η Νορβηγία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε χθες την αναστολή «μέχρι νεωτέρας» οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία. Αναλόγως, η Σουηδία κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν στην επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί Ντε Μονσαλέν δήλωσε ότι το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας "προφανώς βρίσκεται στο τραπέζι" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε καταδίκασε την τουρκική εισβολή επισημαίνοντας ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλεί αποσταθεροποίηση και δημιουργεί κίνδυνο για σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Κούρδους».

Η δυσφορία για την τουρκική επιθετική συμπεριφορά εντείνεται και στις ΗΠΑ, όπου δεκάδες μέλη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμάζονται να καταρτίσουν σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεσή τους εναντίον των Κούρδων συμμάχων μας στη βόρεια Συρία», τόνισε η Λιζ Τσένι, που προεδρεύει σε ένα από τα κομματικά όργανα των Ρεπουμπλικανών στην αμερικανική Βουλή.

Πάντως, για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που επισκέπτεται την Άγκυρα, το ζητούμενο είναι να δράσει η τουρκική πολεμική μηχανή "με αυτοσυγκράτηση", διότι, όπως είπε, υπάρχει «κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής». Εξάλλου, "δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους». Καμία νύξη δεν έκανε ο γενικός γραμματέας για τον φονικό κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι από τα πυκνά τουρκικά πυρά...

Σαν κυνική ειρωνία, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που απαίτησε υποστήριξη απ’ τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Άγκυρας, έκαναν να ακουστεί λιγότερο εξοργιστικός ο ισχυρισμός του ότι η εισβολή είναι μια καθ’ όλα «νόμιμη επιχείρηση». "Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα" εξήγησε. "Δεν αρκεί να λέτε 'κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες σας'. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη" υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL