Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Οι γενναίοι της... Νορμανδίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι γενναίοι της... Νορμανδίας

Όσο γέλιο ή οργή προκάλεσαν οι ανιστόρητες δηλώσεις Τραμπ περί... απουσίας των Κούρδων από το πλευρό των Αμερικανών στην απόβαση της Νορμανδίας, άλλο τόσο καυστικά σχόλια προκάλεσε η σθεναρή καταδίκη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου της τουρκικής εισβολής στο βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων.

Η ισραηλινή διπλωματία (και το κατεστημένο ασφαλείας) δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους προς τους Κούρδους και το όραμά τους για ένα ανεξάρτητο κράτος, δυνητικό σύμμαχο του Ισραήλ απέναντι στους Άραβες. Γι’ αυτό και έχουν υποστηρίξει με διάφορους τρόπους τις προσπάθειες συγκρότησης κουρδικής οντότητας στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν λοιπόν η χθεσινή προειδοποίηση του Βενιαμίν Νετανιάχου για τον «κίνδυνο εθνοκάθαρσης σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους συμμάχους της», που συνοδεύτηκε από διαβεβαίωση για την παροχή ισραηλινής «ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον γενναίο κουρδικό λαό».

Από το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, όπου γνωρίζουν καλά την «ουδετερότητα» της Τουρκίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι του Ερντογάν απάντησαν στον Νετανιάχου (όχι στον Τραμπ) κάνοντας λόγο για «κενά περιεχομένου λόγια από έναν ατιμασμένο πολιτικό, ο οποίος κινδυνεύει να πάει στη φυλακή για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας», καθώς και για επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά της «τρομοκρατίας».

Εκείνο που βολικά «διέγραψαν» και οι δυο πλευρές, στην Άγκυρα και στο Τελ Αβίβ, καθώς και στις ΗΠΑ, είναι πως ο Τραμπ -εν τη ρύμη του λόγου του- είπε μια αλήθεια, ότι «οι Κούρδοι πολεμούν για τη γη τους». Γιατί, παρά τις όποιες διαφορές του κουρδικού με το παλαιστινιακό ζήτημα, υπάρχει μια πολύ σημαντική κοινή συνισταμένη: και οι δυο λαοί αγωνίζονται εναντίον της κατοχής διεκδικώντας αληθινά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL