Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Νόμπελ Χημείας στους τρεις δημιουργούς της μπαταρίας λιθίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νόμπελ Χημείας στους τρεις δημιουργούς της μπαταρίας λιθίου

Ο Αμερικανός Τζον Γκούντιναφ, ο Βρετανός Στάνλεϊ Γουίτιγχαμ και ο Ιάπωνας Ακίρα Γιοσίνο είναι οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας για την εφεύρεση των μπαταριών λιθίου - ιόντων, που έφεραν μια επανάσταση στην καθημερινότητα και δείχνουν τον δρόμο στην τεχνολογία για έναν 21ο αιώνα με λιγότερη ρύπανση.

"Αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα" επισήμανε στο σκεπτικό της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ο Γουίτιγχαμ ξεκίνησε να διερευνά μη ορυκτές πηγές ενέργειας στον απόηχο της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 και δημιούργησε την πρώτη μπαταρία λιθίου - ιόντων. Ο Γκούντιναφ διπλασίασε την ισχύ της, ενώ ο Γιοσίνο ελαχιστοποίησε το καθαρό λίθιο εντός της μπαταρίας καθιστώντας τη χρήση της πολύ πιο ασφαλή και δημιούργησε την πρώτη μπαταρία λιθίου-ιόντων που βγήκε στην αγορά το 1985.

Ο Γκούντιναφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που πρόκειται να κλείσει 97 χρόνια ζωής, είναι ο πιο ηλικιωμένος που βραβεύεται με Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Ο ίδιος θεωρεί ότι η χρήση αυτής της μπαταρίας θα μπορέσει να γίνει ακόμα πιο ευρεία εάν η ενέργειά της αρχίσει να παράγεται από οξείδιο μετάλλου αντί για δισουλφίδιο.

"Πιστεύω ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση για την ανθρωπότητα και οι μπαταρίες λιθίου - ιόντων μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρισμό" δήλωσε από την πλευρά του Γιοσίνο, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meijo στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Η ζήτηση και η παγκόσμια παραγωγή λιθίου αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια: +74% το 2017, +23% το 2018, φθάνοντας τους 85.000 τόνους σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Γεωλογικής Επισκόπησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο είναι η Αυστραλία με 51.000 τόνους πέρυσι, ενώ στη δεύτερη θέση με διαφορά είναι η Χιλή (16.000) και ακολουθούν η Κίνα (8.000) και η Αργεντινή (6.200).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL