Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Παρακώλυση Δικαιοσύνης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρακώλυση Δικαιοσύνης...

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Κυριακή, η Ουάσιγκτον (και ο Λευκός Οίκος) βοούσαν ότι δεύτερος (πιθανώς και τρίτος) μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος θα καταθέσει εναντίον του Αμερικανού Προέδρου για το ουκρανικό σκάνδαλο.

Ανάβοντας το πράσινο φως στον Ερντογάν για εισβολή στη βόρεια Συρία (την τρίτη από το 2016) με στόχο τους μέχρι χθες συμμάχους Κούρδους, ο Τραμπ προκάλεσε την οργή ακόμα και ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, που προειδοποιούν για σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία και στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Το δόγμα Τραμπ συμπυκνώνεται στο «θα πολεμάμε μόνο όπου μας συμφέρει, μόνο για να νικάμε», με έμφαση προς το εσωτερικό ακροατήριο ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Αμερικανοί φαντάροι από τους «γελοίους ατέλειωτους πολέμους» (των προκατόχων του). Αν σκόπευε ο Τραμπ με τον τρόπο αυτό να αποπροσανατολίσει από το ουκρανικό σκάνδαλο, μάλλον απέτυχε οικτρά. Σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και το αγαπημένο του κανάλι, το Foxnews, συντάχθηκε σε μεγάλο βαθμό με τους επικριτές της προεδρικής στροφής.

Το χειρότερο όμως για τον Αμερικανό Πρόεδρο, παρά τη χθεσινή αναδίπλωση-διαβεβαίωσή του πως δεν θα εγκαταλείψει τον "εξαίρετο κουρδικό λαό" και τους «υπέροχους πολεμιστές» του, είναι πως διευρύνεται με ταχύτατο ρυθμό η έρευνα στο Κογκρέσο με στόχο την καθαίρεσή του. Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε χθες στον πρεσβευτή της στις Βρυξέλλες Γκόρντον Σόντλαντ (ιδιοκτήτη ξενοδοχείων, που είχε δωρίσει ένα εκατομμύριο δολάρια στη εκστρατεία του Τραμπ) να καταθέσει στην επιτροπή του Κογκρέσου. Ο Σόντλαντ είχε κληθεί αρμοδίως γιατί ήταν παρών στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, όπου ο πρώτος φέρεται πως επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο στον πόλεμο κατά του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν. Ο δικηγόρος του πρεσβευτή - επιχειρηματία είπε πως ο πελάτης του επιθυμεί να καταθέσει και δήλωσε «απογοητευμένος» από την απαγόρευση του προϊσταμένου του, δηλαδή του υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μέχρι να επισκεφθεί ο Ταγίπ Ερντογάν την Ουάσιγκτον, σε πέντε εβδομάδες, πολλά μπορούν να συμβούν γύρω από το ουκρανικό σκάνδαλο, καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Και ακόμα περισσότερα στη βόρεια Συρία, καθώς τα τουρκικά τανκς ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να κινηθούν εναντίον τού –κατά τη δήλωση Τραμπ- «εξαίρετου κουρδικού λαού». Έτσι κι αλλιώς, ποιος έχασε τη δικαιοσύνη στα βουνά και τις κοιλάδες της Συρίας για να τη βρει στο γρασίδι του Λευκού Οίκου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL