Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κουρδικός γόρδιος δεσμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουρδικός γόρδιος δεσμός

Στην τύχη των δυνατών ανέμων που πνέουν από κάθε κατεύθυνση και του «βαρομετρικού χαμηλού» που σχηματίζουν τα συγκρουσιακά φορτία της περιοχής επιστρέφει πάλι η μοίρα του Κουρδιστάν, ιδιαίτερα του τμήματός του εκείνου που βρίσκεται στην επικράτεια της Συρίας.

Ο διαμελισμός της τελευταίας στη δίνη του αιματηρού εμφυλίου που μαίνεται από το 2011 αλλά και η ανάγκη να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος το 2014 δημιούργησαν την ιστορική συγκυρία και τις γεωστρατηγικές συνθήκες για την ανάδυση μιας de facto κουρδικής αυτονομίας στην περιοχή της βορειονατολικής Συρίας.

Ωστόσο, η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή, η παρουσία των οποίων λειτουργούσε ως ανάχωμα στις επιθυμίες της Άγκυρας για στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων μαχητών, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους σχεδιασμούς της προκειμένου να υλοποιήσει την πάγια, στρατηγική επιδίωξή της: να καταπνίξει εν την γενέσει της κάθε μικρή ή μεγάλη απόπειρα δημιουργίας κουρδικής οντότητας στην περιοχή. Το είχε πετύχει και πριν δύο χρόνια, το 2017, όταν άλλοτε με απειλές κι άλλοτε με υποσχέσεις για «μπαξίσια» κατόρθωσε να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων μετά το ιστορικό δημοψήφισμα για την αυτονομία του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Πισώπλατη μαχαιριά»

Βρίσκοντας στους Κούρδους της Συρίας και στην πολιτοφυλακή τους, τις Δυνάμεις Άμυνας του Λαού (YPG), έναν έμπιστο σύμμαχο στην απαιτητική, από πλευράς στρατιωτικών δεξιοτήτων, πολεμική εκστρατεία τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ «επένδυσαν» πολιτικά και στρατιωτικά στο συριακό κουρδικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι επίμονες πιέσεις της Άγκυρας προς την κυβέρνηση Τραμπ και η ανορθόδοξη διπλωματία του Ερντογάν με εκβιασμούς, απαιτήσεις και παράταιρες «ερωτοτροπίες» με τη Μόσχα και τον Πούτιν φαίνεται ότι βάρυναν στην απόφαση του Ρεπουμπλικανού Προέδρου να του αφήσει ελεύθερο το πεδίο στη Συρία έτσι ώστε να περισωθεί κάτι από τις άλλοτε κραταιές αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κατά τα φαινόμενα, γεγονός - κλειδί αυτής της μεταστροφής του υπήρξε η συνάντησή του με τον Ερντογάν στα τέλη Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20, καθώς μετά από αυτή φάνηκε να βάζει νερό στο κρασί του σε σχέση με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Και μπορεί για να κρατήσει τα προσχήματα να απείλησε χθες, με το γνωστό υπερφίαλο ύφος του, πως αν η Τουρκία κάνει κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρήσει «εκτός ορίων», θα την «καταστρέψει ολοσχερώς και θα εξαφανίσει την οικονομία της», όμως οι δραματικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν ήδη από το προηγούμενο tweet του: «Θα πολεμάμε όπου είναι προς το συμφέρον μας και θα πολεμάμε μόνο για να νικήσουμε». Ουσιαστικά είναι ένα μανιφέστο που απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριό με καθαρά προεκλογική στόχευση.

Δικαιολογημένα οι Κούρδοι μίλησαν για «πισώπλατη μαχαιριά». Ο σύμμαχος τον οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσαν φερέγγυο εγγυητή της επιδίωξής τους να προωθήσουν την ατζέντα τους ήταν ωμός και απόλυτα σαφής: «Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, αλλά τους καταβλήθηκαν τεράστια ποσά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός για να το κάνουν. Πολεμούν εναντίον της Τουρκίας δεκαετίες τώρα. Περίμενα σχεδόν τρία χρόνια, αλλά είναι καιρός για εμάς να βγούμε από αυτούς τους γελοίους Ατελείωτους Πολέμους, πολλοί από τους οποίους είναι ανάμεσα σε φυλές (...) Η Τουρκία, η Ευρώπη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει τώρα να επιλύσουν την κατάσταση και να δουν τι θέλουν να κάνουν με τους συλληφθέντες μαχητές του ISIS στη 'γειτονιά' τους».

Τάζει μπαξίσια

Με τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ -και μάλιστα εντός του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου- να είναι έντονες για αυτή τη αναδίπλωση, που εκ των πραγμάτων πλήτει το γόητρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προσπάθησαν να αμβλύνουν κάπως τις εντυπώσεις. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα περιοριστεί αρχικά σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία όπου οι δύο χώρες εργάζονται για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχώρηση δεν θα αφορά μεγάλο αριθμό στρατιωτών, ίσως μόνον μερικές δεκάδες. Εξάλλου, το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι δεν εγκρίνει τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο. «Το υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο Πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα τη στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε αυτή» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Την ίδια ώρα, πάντως, και προετοιμάζοντας ψυχολογικά το έδαφος για την εισβολή της, η Άγκυρα μοιράζει υποσχέσεις και τάζει ασφάλεια και "χρηστή διακυβέρνηση" στις περιοχές που θα καταλάβουν οι δυνάμεις της. Ο διευθυντής της επικοινωνιακής ομάδας του Τούρκου Πρόεδρου Φαχρετίν Αλτούν έγραψε σχετικά στο Twitter πως οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας εντός της Συρίας έδειξαν ότι η χώρα του μπορεί να παράσχει "ένα πρότυπο διακυβέρνησης και ασφάλεια για όλους τους Σύρους". Διευκρίνισε επίσης πως ο πρωταρχικός σκοπός της Άγκυρας είναι να πολεμήσει τους μαχητές και να αποτρέψει μια επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Δήλωση στην "Α" του Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπροσώπου PYD στην Ελλάδα:

Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους για τη δημοκρατία και τον λαό μας

Η περιοχή της Βόρειας Συρίας έχει προσφέρει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας 12.000 ήρωες και ηρωίδες, που πολέμησαν γενναία και θυσιάστηκαν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών. Σήμερα, στην περιοχή αυτή, Κούρδοι, Σύροι και Άραβες μαζί με 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ ζούμε ειρηνικά, με δημοκρατία και ασφάλεια στην περιοχή.

Η απόφαση του Τραμπ όμως να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες τόσο για τον συριακό λαό όσο και για όλη την Ευρώπη, με ένα νέο κύμα προσφύγων να γεννιέται αλλά και με τον κίνδυνο οι τζιχαντιστές να κυριαρχήσουν ξανά στην περιοχή.

Οι πάνω από 4.000 φυλακισμένοι μαχητές του ISIS και των τζιχαντιστικών οργανώσεων, που συνδέονται με την Al Qaeda και βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους ως εμπροσθοφυλακή απέναντί μας.

Εμείς, από τη πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τους ανθρώπους μας και τον λαό μας. Καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο, τους Αμερικανούς πολίτες και τους λαούς της Ευρώπης να μην μας εγκαταλείψουν και να απαγορεύσουν σε έναν τρελό δικτάτορα σαν τον Ερντογάν να πολεμήσει κατά των Κούρδων που έδωσαν τις ζωές τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από το τέρας του τζιχαντισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL