Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
"Ποιος θα προστατεύσει τους άλλους από τον δικό μας τρόπο ζωής;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ποιος θα προστατεύσει τους άλλους από τον δικό μας τρόπο ζωής;"

Λίγες ώρες πριν “ανακρίνουν” οι ευρωβουλευτές τον Μαργαρίτη Σχοινά ως μελλοντικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν με αντικείμενο την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” -μήπως προστασία από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;- εμφανίστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Καρόλα Ρακέτε για να μιλήσει για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. Τη Γερμανίδα καπετάνισσα του “Sea-Watch 3”, που έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη μετά τη σύλληψή της στην Ιταλία του Σαλβίνι τον Ιούνιο, προσκάλεσαν οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πράσινων.

“Ποιος θα προστατεύσει τους άλλους από τον δικό μας τρόπο ζωής” αναρωτήθηκε μεγαλοφώνως η Ρακέτε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το όνομα του χαρτοφυλακίου του Σχοινά, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη, της θριαμβολογούσας Ακροδεξιάς εξαιρουμένης. “Εμείς, οι βιομηχανικές ευρωπαϊκές χώρες, εκμεταλλευόμαστε τον πλανήτη και τις πρώτες ύλες του, εξάγουμε όπλα και μόλυνση, προκαλούμε προσφυγιά και μετανάστευση - και μετά αρνούμαστε να κάνουμε το καθήκον μας, βάση και των ευρωπαϊκών αξιών μας” επισήμανε η καπετάνισσα.

Να ξαναρχίσει η “Mare Nostrum”

Μετά την πολύνεκρη τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούζα το 2013, όταν σχεδόν 1.000 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην ευρωπαϊκή Γη της Επαγγελίας, το ιταλικό Ναυτικό ξεκίνησε την επιχείρηση “Mare Nostrum”. Μέχρι το τέλος του 2014 έκανε πυκνές περιπολίες στην κεντρική Μεσόγειο σώζοντας ζωές. Πάνω από 100.000 ανθρώπινες ζωές. Στη συνέχεια η επιχείρηση τερματίστηκε, αντικαταστάθηκε από την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων”, η οποία δεν εστίαζε πλέον στη διάσωση των θαλασσοδαρμένων, αλλά στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Οπότε, το έργο της διάσωσης το ανέλαβαν κυρίως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές, η δράση των οποίων ποινικοποιείται από όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να παράσχει περισσότερα πλοία διάσωσης, διότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγα πλοία και ο αριθμός των απελπισμένων είναι πιο μεγάλος από ποτέ» τόνισε η Ρακέτε, που νοσταλγεί, όπως είπε, τη “Μare Nostrum”. Και επισήμανε ότι δεν ήταν η μοναδική που συνελήφθη επειδή έσωζε ζωές στη θάλασσα, ότι δεκάδες άτομα αντιμετωπίζουν ανάλογες κατηγορίες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και αλλού. “Η έρευνα και η διάσωση στη Μεσόγειο και η αλληλεγγύη δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Αντίθετα, το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο είναι ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί» επιμένει η καπετάνισσα. Και κατηγορεί την Ε.Ε. ότι άφησαν την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα μόνες να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Τα αιτήματα στη νέα Κομισιόν

Τόσο η Καρόλα Ρακέτε, όσο και οι οικοδεσπότες της στην Ευρωβουλή, τα μέλη της ευρωομάδας της Αριστεράς, φρόντισαν να διατυπώσουν με σαφήνεια τα τρία βασικά αιτήματά τους έναντι της νέας Κομισιόν: ζητούν το τέλος της ποινικοποίησης των διασώσεων, την κατάργηση της συνεργασίας με τη Λιβύη, καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα, και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων διάσωσης. Το αν θα εισακουστούν είναι μάλλον απίθανο, ωστόσο όσο κάποιοι πιέζουν για τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αξιών -που όλοι επιμένουν ότι είναι “ευρωπαϊκές”- υπάρχει ελπίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL