Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ισπανία / Ισπανία: Με το «εγώ ή το χάος» ξεκινά ο Σάντσεθ τον εκλογικό αγώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Με το «εγώ ή το χάος» ξεκινά ο Σάντσεθ τον εκλογικό αγώνα

«Τώρα, κυβέρνηση. Τώρα, Ισπανία». Αυτό θα είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δίνοντας μάλιστα και μια χροιά ισπανικού εθνικισμού, με τον Σάντσεθ να επιτίθεται εναντίον των εθνικιστικών κομμάτων που είχαν στηρίξει την κυβέρνησή του. «Όσο πιο πολλά κόμματα έχουμε τόσο πιο φανερό είναι ότι υπάρχει μόνο μια επιλογή που εγγυάται μια σταθερή κυβέρνηση» συνέχισε ο Σάντσεθ ζητώντας την ψήφο για το κόμμα του και θέτοντας ένα σχετικά υποκριτικό δίλημμα: «Έφθασε η ώρα της αλήθειας, θα έχουμε ή μια προοδευτική κυβέρνηση στις 10 Νοεμβρίου ή το μπλοκάρισμα του πολιτικού συστήματος στις 11 Νοεμβρίου».

Την ίδια στιγμή ο Ινίχο Ερεχόν, που θα συμμετάσχει στις εκλογές με το «Περισσότερο Χώρα», προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες με το «φιλοσοσιαλιστικό» συνδικάτο της UGT στοχεύοντας να απορροφήσει Σοσιαλιστές που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του Σάντσεθ. Δεν λείπουν πάντως και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές, το Unidas Podemos και το «Περισσότερο Χώρα» θα αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Πώς όμως μια τόσο αισιόδοξη προοπτική θα μπορεί να οδηγήσει σε μια προοδευτική κυβέρνηση με τον Σάντσεθ να επιμένει στην πράξη σε μια εν λευκώ μονοκομματική κυβέρνηση και το Unidas Podemos να επιμένει να είναι συνεπιβάτης του;

Θαπατέρο: “Κυβέρνηση με Αριστερά και όχι με Πολίτες”

Στον πολιτικό στίβο αποφάσισε να συμμετάσχει και ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που απέκλεισε τη συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Πολίτες για να ζητήσει μια πλειοψηφία και κυβέρνηση της Αριστεράς, του τύπου κόκκινο - κόκκινο - πράσινο, χωρίς όμως να αναφέρεται στο πολύπαθο σχήμα που θα έχει.

«Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει αυτή η υπόθεση [συνεργασίας Σοσιαλιστών και Πολιτών], δεν είναι ανοιχτή» τόνισε ο Θαπατέρο εκτιμώντας ότι το «λογικό» θα ήταν μετά τις εκλογές «ο διάλογος και η συμφωνία να βρεθούν στο πεδίο της Αριστεράς», γιατί οι επαναληπτικές εκλογές «μπορεί να έχουν το πλεονέκτημα» που θα μας επιτρέψει «να σχηματίσουμε πλειοψηφίες στη Βουλή... με μια πλουραλιστική πραγματικότητα».

Βαρκελώνη: Αύξηση φόρου διαμονής για να διώξει... τουρίστες

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που έχει τη στήριξη των Σοσιαλιστών, θα προτείνει στην τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας να επιτρέψει την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής των τουριστών στα 4 από τα έως 2,5 ευρώ που είναι σήμερα για να περιορίσει το νέο ρεκόρ αφίξεων, που ανήλθαν ήδη στην πόλη της Βαρκελώνης τα 8,1 εκατομμύρια από τις αρχές του έτους.

Η πρόταση της δημάρχου της Αριστεράς κέρδισε ευρεία συναίνεση, αφού εκτός από το αριστερό σχήμα της Κολάου BComu την πρόταση στήριξαν οι Σοσιαλιστές και τα δύο εθνικιστικά αποσχιστικά κόμματα, η αριστερή ERC και το δεξιό JxCat. Η Κολάου ζητά επίσης ο δήμος της Βαρκελώνης να λαμβάνει το 100% του ειδικού αυτού φόρου, σε σχέση με το 50% που λαμβάνει σήμερα, ενώ το άλλο 50% οδηγείται στα ταμεία της τοπικής κυβέρνησης.

Σήμερα οι τουρίστες στα πολυτελή ξενοδοχεία, σε τουριστικά διαμερίσματα ή κρουαζιερόπλοια που μένουν πάνω από 12 ώρες καταβάλλουν 2,25 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων 1,10 ευρώ και στα υπόλοιπα ξενοδοχεία και καταλύματα 0,65 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL