Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
ΙΤΑΛΙΑ: Mε... βαρκάκια φθάνουν οι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα - "Οι χώρες που κατασκευάζουν όπλα προκαλούν την προσφυγιά, αλλά αρνούνται να υποδεχθούν τους πρόσφυγες" / Το "κατηγορώ" του Πάπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΤΑΛΙΑ: Mε... βαρκάκια φθάνουν οι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα - "Οι χώρες που κατασκευάζουν όπλα προκαλούν την προσφυγιά, αλλά αρνούνται να υποδεχθούν τους πρόσφυγες" / Το "κατηγορώ" του Πάπα

Το hotspot της Λαμπεντούζα σήκωσε τα χέρια ψηλά με την άφιξη σχεδόν 200 ατόμων σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την αλλαγή στρατηγικής των διακινητών, που φαίνεται ότι μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με ένα μεγαλύτερο πλοίο ή ψαράδικο για να τους μετακινήσουν μετά με μικρές βάρκες των δέκα - είκοσι ατόμων στο μικρό νησί. Ερωτήματα και αμφιβολίες για τα συστήματα ανίχνευσης των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών δημιούργησε το γεγονός ότι ένα μεγάλο σκάφος άφησε 11 μικρές βάρκες κοντά στο νησί.

Το γεγονός ότι τα σκάφη με μετανάστες άρχισαν να φθάνουν στη Σικελία και στη Σαρδηνία ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι το μεταναστευτικό κύμα στη Μεσόγειο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, και μάλιστα με αλλαγή του μεταναστευτικού διαδρόμου, γιατί έχουν μειωθεί οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη και έχουν πολλαπλασιαστεί αυτές από την Τυνησία.

Οι αρχές της Λιβύης και ορισμένες ΜΚΟ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ναυάγιο με 50 πρόσφυγες στα ανοικτά της Λιβύης, αλλά τα περισσότερο πλοία των ΜΚΟ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έχουν κατασχεθεί στην Ιταλία με βάση τον νόμο Σαλβίνι. Η Alarm Phone προειδοποίησε ότι 56 άτομα αγνοούνται μετά την ανατροπή της βάρκας τους στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ 32 άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε βάρκα στα ανοικτά της Μάλτας. Τα πτώματα άλλων πέντε μεταναστών που προσπαθούσαν να φτάσουν στα ισπανικά παράλια, εντοπίστηκαν χθες κοντά στην Καζαμπλάνκα μετά τη βύθιση του πλοιαρίου τους το Σάββατο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της τραγωδίας στους δώδεκα νεκρούς.

Άλλα 76 άτομα διασώθηκαν από την Ακτοφυλακή της Λιβύης 80 ώρες μετά το μήνυμα κινδύνου που είχαν εκπέμψει και την αδιαφορία των αρχών της Ιταλίας και της Μάλτας να απαντήσουν στο SOS. Σε ένα επεισόδιο που είναι χαρακτηριστικό για τα αδιέξοδα της προσφυγικής κρίσης και της κατάστασης στην εμπόλεμη Λιβύη, το πολεμικό ναυτικό της χώρας ανακοίνωσε ότι τα 76 άτομα μεταφέρθηκαν μεν στο λιβυκό έδαφος αλλά διέφυγαν, ενώ εκπρόσωπος της ακτοφυλακής δήλωσε πως οι μετανάστες αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να μεταχθούν σε κέντρο κράτησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο σημείωσε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν το τελευταίο το διάστημα στην Ιταλία είναι Τυνήσιοι και ως εκ τούτου θα δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες απέλασής τους.

Πάπας: Όχι στην κουλτούρα των "απόβλητων" του πλούτου και των προνομίων

«Ο σημερινός κόσμος είναι πιο ελιτίστικος και πιο ωμός με τους αποκλεισμένους. Αυτή η αλήθεια μας πονάει. Από τις αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να αποστραγγίζουν τους καλύτερους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους τους υπέρ των λίγων προνομιούχων αγορών... Αυτοί που πληρώνουν το τίμημα είναι πάντα οι μικροί, οι φτωχοί, οι πιο ευπαθείς, στους οποίους απαγορεύουν να καθίσουν στο τραπέζι και στους οποίους αφήνουν τα ψίχουλα» τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στην κυριακάτικη λειτουργία του για την 105η Ημέρα των Προσφύγων και Μεταναστών.

"Οι πόλεμοι πλήττουν μόνο κάποιες χώρες του κόσμου, όμως τα όπλα με τα οποία γίνονται παράγονται και πωλούνται από άλλες χώρες, που εμφανίζονται κατόπιν απρόθυμες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που δημιουργούν οι συρράξεις» διαπίστωσε ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

«Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στους ξένους, τις χήρες και τα ορφανά και όλους αυτούς που τους θεωρούν απόβλητα στις μέρες μας» συνέχισε ο Πάπας με την ίδια σκληρή γλώσσα του για να προειδοποιήσει ότι «δεν πρόκειται μόνο για τους ξένους», αλλά και «όλους τους κατοίκους των περιφερειών που υπάρχουν σήμερα, που μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αποτελούν τα θύματα της κουλτούρας των αποβλήτων».

Για τον λόγον αυτόν ο Πάπας θεωρεί ότι θα πρέπει «να ανοικοδομήσουμε την ανθρωπιά τους, μαζί με τη δική μας, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, χωρίς να αφήνουμε απέξω κανέναν... αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε τις αδικίες που δημιουργούν τον αποκλεισμό, και κυρίως τα προνόμια των πλουσίων, που, για να διατηρηθούν, στρέφονται εναντίον των πολλών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL