Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Μπλόκο στους υποψήφιους επιτρόπους της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπλόκο στους υποψήφιους επιτρόπους της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας

«Κόκκινη κάρτα» στους προτεινόμενους επιτρόπους από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία έδειξε το Ευρωκοινοβούλο χθες, πριν ακόμα φτάσουν στη φάση των ακροάσεων, επικαλούμενο λόγους «σύγκρουσης συμφερόντων».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων είναι αρμόδια να εξετάσει την ύπαρξη ή μη σύγκρουσης συμφερόντων των ορισθέντων επιτρόπων. Σε περίπτωση που υπάρξουν αμφιβολίες, ζητά περαιτέρω πληροφορίες από τα εν λόγω πρόσωπα και εφόσον αυτές κριθούν μη ικανοποιητικές, γίνεται αρνητική εισήγηση. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος θα πρέπει να τον ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.

Εν προκειμένω, η Ρουμάνα υποψήφια επίτροπος για τις Μεταφορές Ροβάνα Πλουμπ, μέλος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με δύο δάνεια αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ που δεν είχε συμπεριλάβει στην αρχική της δήλωση οικονομικών συμφερόντων που εξέτασαν οι ευρωβουλευτές. «Είμαι όσο το δυνατόν πιο διαφανής, γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω» είπε η ίδια εξερχόμενη από τη συνεδρίαση, χωρίς όμως να έχει λάβει γνώση της απόφασης.

Αντίστοιχα, ο Ούγγρος Λάζλο Τρότσανι, ο οποίος θα ήταν αρμόδιος για τη Διεύρυνση, ερωτήθηκε για τη σχέση του με τη δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε το 1991, πριν γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. Υπενθυμίζεται ότι ο Λ. Τρότσανι από τη θέση αυτή ήταν υπεύθυνος για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η οποία έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με την Ε.Ε. για ζητήματα κράτους δικαίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος έκανε λόγο για "μια πολιτική απόφαση, η οποία στερείται οποιασδήποτε πραγματικής βάσης", υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει χρήματα από το εν λόγω γραφείο από το 2007.

"Υπάρχει μια εμφανής σύγκρουση συμφερόντων. Δεν μπορούν να είναι υπεύθυνοι για τα χαρτοφυλάκια που τους έχουν ανατεθεί", δήλωσε σχετικά η Μανόν Ομπρέ, συνεπικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου που συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Τα επόμενα βήματα είναι πρακτικά, πάντως, άγνωστα, καθώς τέτοιου είδους απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι πρωτοφανής. «Η διαδικασία έχει σταματήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει αυτόματα να οριστούν νέα πρόσωπα» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Ωστόσο, από το εν λόγω ζήτημα μπορεί να κινδυνέψει ολόκληρη η Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κάτι που ίσως την ωθήσει να αποκλείσει τα συγκεκριμένα άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο υποψήφιοι δεν μπορούν προς το παρόν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που είναι η φάση των ακροάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής όμως παραμένει προγραμματισμένη η ακρόαση του Τρότσανι για την επόμενη Τρίτη και της Πλουμπ για την επόμενη Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL