Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πραξικόπημα και με τη βούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πραξικόπημα και με τη βούλα

Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να νόμισε ότι έβγαλε από τη μέση το βασικότερο εμπόδιο, η βασίλισσα μπορεί να ενέκρινε τη μεθόδευση, αλλά η βρετανική Δικαιοσύνη τελικά αποκατέστησε τη συνταγματική τάξη ακυρώνοντας το "πολύ βρετανικό πραξικόπημα" με το οποίο ισοδυναμούσε η αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου μέχρι το άτακτο Brexit το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση των Τόρις.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κάτι περισσότερο από απλό "ράπισμα" στην κυβέρνηση Τζόνσον. Είναι ιστορική και έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία. Για πρώτη φορά ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός της Βρετανίας κρίνεται από τη Δικαιοσύνη της χώρας ότι έδρασε παράνομα για να αδρανοποιήσει το Κοινοβούλιο σε μια περίοδο εθνικής κρίσης.

Μπορεί οι έντεκα δικαστές να μην αναφέρθηκαν στα κίνητρα του Τζόνσον αλλά η ζημιά για τη συντηρητική κυβέρνηση παραμένει τεράστια. Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου περί θεσμικού πραξικοπήματος στηρίζονται πλέον και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όργανο με σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής καθώς συγκροτήθηκε μόλις το 2005. Μέχρι τότε, αρμόδια για να εξετάζει συνταγματικά ζητήματα ήταν η Βουλή των Λόρδων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε χθες ομόφωνα "παράνομη, άκυρη και μη γενόμενη" την απόφαση του Τζόνσον για αναστολή πέντε εβδομάδων της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ζήτησε τη σύγκληση του "το συντομότερο δυνατόν". Αμέσως, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, αφού χαιρέτησε την απόφαση, ανακοίνωσε ότι το σώμα θα συνέλθει εκ νέου σήμερα το πρωί.

Από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ίδιος ο Τζόνσον εξέφρασε τη διαφωνία του με τη δικαστική απόφαση αλλά υποσχέθηκε να τη σεβαστεί. Πάνω απ' όλα, όμως, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με απώτερο στόχο το "σκληρό" Brexit.

"Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία... αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια" σημείωσε.

Σενάρια για εκλογές και νέα παράταση

Λίγο προτού αναχωρήσει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λονδίνο, ο Τζόνσον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Για πολλούς αναλυτές του βρετανικού Τύπου αυτό ενδεχομένως να εντάσσεται σε μια ακόμη προσπάθεια του Τζόνσον να "εξουδετερώσει" την Κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ώς τις 31 Οκτωβρίου. Το σενάριο όμως που φαίνεται να κερδίζει περισσότερο έδαφος είναι η κατάθεση νέου αιτήματος για παράταση της προθεσμίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Ο μοναδικός ηγέτης που έσπευσε χθες να τον στηρίξει ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε μια "εξαίρετη" εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία όταν εκείνη αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφεραν, την ίδια ώρα, ότι ο Τζόνσον δεν προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του όπως τον καλούσε να κάνει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Από το Μπράιτον όπου συνεχίζεται το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό "να αναλογιστεί τη θέση του" και να προκηρύξει αμέσως νέες εκλογές, τη μοναδική, όπως τη χαρακτήρισε, διέξοδο από τη σημερινή κρίση.

"Ακατάλληλος για πρωθυπουργός"

"Δείχνει περιφρόνηση της δημοκρατίας και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του... Θα έλθω αμέσως σε επαφή με τον πρόεδρο (της Βουλής των Κοινοτήτων) για να ζητήσω τη σύγκληση του Κοινοβουλίου, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, να του ζητήσουμε να υπακούσει τον νόμο" τόνισε.

Το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος καταψήφισαν πρόταση που θα δέσμευε την ηγεσία της παράταξης να υποστηρίξει από τώρα την επιλογή της παραμονής στην Ε.Ε., σε μελλοντικό δημοψήφισμα. Αντίθετα, ενέκρινε άλλη πρόταση, σύμφωνα με την οποία η στάση σε ένα δημοψήφισμα για το Brexit θα πρέπει να αποφασιστεί μετά τη διεξαγωγή των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών.

Την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού ζήτησε και η εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι. "Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να σταθεί και θα πρέπει να έχει τα κότσια να παραιτηθεί" σημείωσε. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες περιορίστηκαν να επαναλάβουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι "ακατάλληλος" για πρωθυπουργός. Παραιτήσεις ζήτησε ακόμη και ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού Κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάραντζ. Άφησε όμως στο απυρόβλητο τον ίδιο τον Τζόνσον ζητώντας την απομάκρυνση του στενού του συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς.

Υπήρξαν βολές και από τη συντηρητική παράταξη. Ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ένα από τα πρόσωπα που προσέφυγαν κατά της απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι λυπάται που "στρέφεται εναντίον μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού από το ίδιο του το κόμμα" αλλά υπογράμμισε ότι κανείς πρωθυπουργός "δεν πρέπει να συμπεριφερθεί έτσι ξανά στον μονάρχη και το Κοινοβούλιο" της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL