Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Το φάντασμα του Φράνκο πάνω από τις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το φάντασμα του Φράνκο πάνω από τις κάλπες

Το φάντασμα του Φράνκο πλανιέται πάνω από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου μετά το ράπισμα στην οικογένεια του δικτάτορα και στο ομώνυμα ίδρυμα από την ομόφωνο απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που απέρριψε την αξίωσή τους να παραμείνει η σορός του στη μισητή «Κοιλάδα των Πεσόντων» ή να μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό της Μαδρίτης Λα Αλμουδένια και μάλιστα με όλες τις στρατιωτικές τιμές.

«Η απόφαση αποτελεί μια νίκη της δημοκρατίας» τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Η σορός του Φράνκο θα πρέπει να μεταφερθεί το γρηγορότερο δυνατόν για να μην δημιουργήσει προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία» τόνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της υπόθεσης». Η ισπανική κυβέρνηση είχε υποδείξει ως χώρο ταφής το κοιμητήριο (όπου υπάρχει η κρύπτη της οικογένειας Φράνκο και η σορός της συζύγου του) στο Ελ Πάρδο, το μικρό χωριό της Μαδρίτης που είχε μετατραπεί επί τέσσερις δεκαετίες σε αρχηγείο της φασιστικής δικτατορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογές του Απριλίου το φασιστικό Vox πήρε το 36,6% στο Ελ Πάρδο.

Η σορός του Φράνκο θα αργήσει πάντως να μεταφερθεί, γιατί φιλοφασίστας δικαστής της Μαδρίτης αποφάσισε τον Φεβρουάριο, μετά από προσφυγή της οικογένειας, να διακοπεί προληπτικά το έργο της μεταφοράς του φέρετρου, γιατί η μετακίνηση της ταφόπλακας των 2 τόνων «μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σταθερότητας» στο μαυσωλείο που οικοδόμησαν αιχμάλωτοι του Δημοκρατικού Στρατού, τα παιδιά τους και πολιτικοί κρατούμενοι που χρησιμοποιήθηκαν σαν σκλάβοι. Η οικογένεια του Φράνκο φαίνεται ότι θα προσφύγει εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και προς έκπληξη όλων στο... Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θύματα της δικτατορίας, συγγενείς τους και πολλοί πολίτες, που εκπροσωπούν πάνω από ενενήντα οργανώσεις, χαιρέτησαν αμέσως την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφού είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από την έδρα του νωρίς χθες το πρωί περιμένοντας την απόφαση. «Οι Φράνκο είναι τυχεροί γιατί ξέρουν πού βρίσκονται οι νεκροί τους. Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη πάνω από 110.000 τάφοι εκτελεσμένων που περιμένουν μια δίκαιη ταφή, ενώ παραμένουν νόμιμες οι θανατικές καταδίκες των στρατοδικείων» τόνισε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο ο Μιγκέλ Άνχελ Μούχα, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας «Ούτε στην ‘Κοιλάδα των πεσόντων’ ούτε στη Λα Αλμουδένια».

Ο Σύλλογος για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης υποστηρίζει τη μεταφορά της σορού του Φράνκο, «αλλά όχι σε ένα κοιμητήριο δημόσιας ιδιοκτησίας, γιατί δεν πρέπει να δαπανούνται δημόσιοι πόροι για τον τάφο ενός δικτάτορα», υπενθυμίζοντας ότι «ούτε στην Πορτογαλία, ούτε στην Ιταλία, ούτε στην Αργεντινή» έχει γίνει κάτι ανάλογο και ότι οι οικογένειες των δικτατόρων έχουν αναλάβει κάθε δαπάνη. Ο Σύλλογος κατήγγειλε ότι το ίδρυμα διαχείρισης της βασιλικής περιουσίας έδωσε το Πάνθεον του κοιμητηρίου του Ελ Πάρδο στην οικογένεια Φράνκο.

Ο κατακερματισμός της Αριστεράς και ο φόβος του Σάντσεθ

Στο προεκλογικό πεδίο η απόφαση του «Περισσότερη Μαδρίτη» του Ινίχο Ερεχόν και της Μανουέλα Καρμένα να κατέβει στις εκλογές αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην Αριστερά και να φοβίζει τους Σοσιαλιστές, γιατί ο κατακερματισμός των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων διευκολύνει την εκλογή... δεξιών και ακροδεξιών βουλευτών.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Compromis της Βαλένθια, στο οποίο συμμετέχουν ο συνασπισμός του Μπλόκου, η Πρωτοβουλία του Λαού της Βαλένθια και οι Πράσινοι - Equo, αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές με το «Περισσότερο Μαδρίτη» του Ερεχόν, αλλά την τελική απόφαση θα πάρουν τα μέλη του με εσωτερική ψηφοφορία. Το Compromis κάλεσε το Unidas Podemos σε μια κοινή κάθοδο όλων των αριστερών ψηφοδελτίων, ενώ παράλληλα ζήτησε από τα συνεργαζόμενα με το Unidas Podemos ψηφοδέλτια, όπως το Mes των Βαλεαρίδων Νήσων, το En Marea της Γαλικίας, η La Xunta Agagonesista της Αραγονίας και το αριστερό ψηφοδέλτιο των Καναρίων Νήσων, να συνταχθούν με τον Ερεχόν. Το Mes αρνήθηκε ότι συζητά με τον Ερεχόν την κοινή τους κάθοδο, ενώ το μικρό οικολογικό Equo, που συμμετέχει στο Unidas Podemos, θα διεξάγει εσωτερικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει την εκλογική στρατηγική του. Ο βουλευτής του Equo θέλει να παραμείνει στο Unidas Podemos. Στην Ανδαλουσία, η αντικαπιταλιστική Αριστερά, που ελέγχει μεγάλο τμήμα του τοπικού αριστερού ψηφοδελτίου, πιέζει για αυτόνομη κάθοδο του Adelante Andalucia, για να έχει αυτόνομη εκπροσώπηση στη νέα Βουλή.

Ο Σάντσεθ, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο όλων ως ο βασικός υπαίτιος που η χώρα οδηγήθηκε πάλι σε εκλογές, φοβάται πλέον την αποχή, ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα στον κίνδυνο απορρόφησης τμήματος του εκλογικού σώματος του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον Ερεχόν. Ο Σάντσεθ υποστήριξε από τη Νέα Υόρκη ότι «η ψήφος θα είναι περισσότερο πραγματιστική και λιγότερο ιδεολογική» και ελπίζει πως η κάθοδος του ιδρυτή του Podemos στις βουλευτικές εκλογές θα βλάψει περισσότερο το Unidas Podemos παρά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ προσδοκά ότι το κόμμα του «θα πάρει αρκετές ψήφους από αυτές που θα χάσουν οι Πολίτες, γιατί δεν θα πάνε όλες στο Λαϊκό Κόμμα». Ο Σάντσεθ διευκρίνισε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον Ερεχόν, αλλά του φαίνεται ότι μπορεί να έρθει πιο εύκολα σε συμφωνία με εκείνον από ό,τι με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά ως σώμα στις 3 Δεκεμβρίου και έχει χρόνο δύο μηνών για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL