Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Συρία, η άλλη εικόνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Συρία, η άλλη εικόνα

Με τον καιρό γίνεται ένας από τους "ξεχασμένους" πολέμους του πλανήτη. Είναι ήδη ο δεύτερος πιο φονικός του 21ου αιώνα μετά από εκείνον του Κονγκό, οι απαρχές του οποίου ανάγονται όμως στον 20ό. Κι ενώ όλοι μιλούν για "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", η πραγματικότητα φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική. Τελευταία έκθεση εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Συρία κατηγορεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για επιθετικότητα κατά των αμάχων και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για διάπραξη εγκλημάτων πολέμων από όλους τους αντιμαχόμενους.

Oι αεροπορικές επιδρομές από τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει πολλούς αμάχους, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πάρθηκαν οι απαιτούμενες προφυλάξεις, αναφέρεται στην έκθεση. Παρομοίως, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρό τους ιατρικές εγκαταστάσεις, σχολεία, αγορές, καλλιέργειες. Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία κατηγορούν επίσης τη Χάγιατ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, την τζιχαντιστική οργάνωση που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Μέτωπο Αλ Νούσρα, κυρίαρχη στην επαρχία Ιντλίμπ, ότι εκτοξεύει ρουκέτες αδιακρίτως σκοτώνοντας αμάχους.

Ο οκταετής πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Βασισμένες σε καταμετρήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι εκτιμήσεις για τις απώλειες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Ο θεωρούμενος πιο αξιόπιστος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 400.000. Πρόκειται για το 2% του πληθυσμού της χώρας με βάση την προπολεμική απογραφή. Εκτός αυτού, ο αιματηρός εμφύλιος έχει αφήσει άστεγους 13 εκατομμύρια ανθρώπους, οι μισοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της οργάνωσης στην πόλη Χατζίν της ανατολικής Συρίας στο τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η επιχείρηση της συμμαχίας στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αμάχους. Ενδεικτικά, στις 3 Ιανουαρίου, σε μια σειρά από αεροπορικές επιθέσεις στο προάστιο Σαφάχ, στα νότια της Χατζίν, σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, εκ των οποίων οι 12 ήταν παιδιά. "Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρούμε ότι οι διεθνείς συμμαχικές δυνάμεις πιθανόν να μην είχαν κατευθύνει τις επιθέσεις τους εναντίον ενός συγκεκριμένου στρατιωτικού στόχου ή απέτυχαν να το πράξουν με τις απαιτούμενες προφυλάξεις" υπογραμμίζεται στην έκθεση. "Το να εξαπολύεις επιθέσεις αδιακρίτως με αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό αμάχων ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου" υπενθυμίζουν οι ερευνητές του ΟΗΕ.

Από την πλευρά τους, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επανειλημμένα αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Σαρακίμπ, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στις 9 Μαρτίου, καταστρέφοντας το νοσοκομείο της πόλης για γυναίκες και παιδιά παρότι γνώριζαν τις συντεταγμένες του. Σε άλλο περιστατικό, στις 14 Μαΐου, πάλι στην Ιντλίμπ, οι κυβερνητικές δυνάμεις εκτόξευσαν από αέρος πυραύλους που έπληξαν μια ψαραγορά και ένα δημοτικό σχολείο θηλέων σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ αμάχους. "Τέτοιου είδους επιθέσεις πιθανόν αντιστοιχούν στα εγκλήματα πολέμου της εσκεμμένης επίθεσης εναντίον προστατευόμενων θέσεων και της σκόπιμης επίθεσης σε βάρος ιατρικού προσωπικού" επισημαίνεται στην έκθεση. Ο συριακός στρατός αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρό του αμάχους. Οι δυνάμεις του, ισχυρίζεται, βομβαρδίζουν μόνο μαχητές που συνδέονται με σουνιτικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Η έκθεση του ΟΗΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Ιούλιο και βασίστηκε σε σχεδόν τριακόσιες μαρτυρίες, καθώς και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL