Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γερμανία / Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και "πακέτο" για το κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και "πακέτο" για το κλίμα

Το είχαν προαναγγείλει ως τη “μεγάλη λύση”, χρειάστηκαν ολονυχτίες για να συμφωνήσουν και τελικά το παρουσίασαν χθες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών διαδηλώσεων για το κλίμα. Των μεγαλύτερων που έγιναν από τότε που ξεκίνησε το κίνημα "Παρασκευές για το Μέλλον" -αφήνοντας άναυδους ακόμη και τους πιο αισιόδοξους από τους διοργανωτές.

Αυτή την ημέρα επέλεξε ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός για να δείξει ότι διαθέτει πλέον το “πακέτο” της στρατηγικής για το κλίμα, 22 πυκνογραμμένες σελίδες που περιγράφουν πώς μέχρι το 2030 θα μειωθούν οι εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα από 866 σε 563 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Το “πακέτο” θα χρηματοδοτηθεί με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023 -και έπεται συνέχεια. Μια χρηματοδοτική συνέχεια που θα εξαρτηθεί από το εάν πετυχαίνουν κάθε χρόνο οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι στις μεταφορές, στην αγροτική παραγωγή, στη θέρμανση κ.ο.κ. Τελικός στόχος είναι το 2050 η γερμανική οικονομία και κοινωνία να έχει “ουδέτερο” αποτύπωμα.

Για τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού το “πακέτο” για το κλίμα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να δείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν το μέλλον, πλην όμως το βασικότερο εργαλείο που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν είναι η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα και δη από το 2021. Σαν να λένε ότι θα τα ρυθμίσει όλα η αγορά, με μερικά δισεκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά.

Για την αντιπολίτευση το “πακέτο” ήταν μια απογοήτευση, με τους Πράσινους να λένε ότι δεν ενθαρρύνεται μια ριζική αλλαγή στις μεταφορές και τη γεωργία, με την Αριστερά να το χαρακτηρίζει αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό και με την ακροδεξιά AfD -που αμφισβητεί την κλιματική κρίση- να καταγγέλλει ότι θα αυξηθεί η τιμή της βενζίνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL