Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ισραήλ / Ισραήλ: Μπίμπι ή Μπένι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ / Ισραήλ: Μπίμπι ή Μπένι;

Την πρωτοβουλία των κινήσεων και την πρωθυπουργία του Ισραήλ διεκδικεί από τον Μπενιαμίν ("Μπίμπι") Νετανιάχου ο νικητής των εκλογών, ηγέτης του Κυανόλευκου Κόμματος και πρώην επιτελάρχης Μπένι Γκαντζ, ο οποίος κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να βάλουν πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον.

Ο Γκαντζ απέρριψε την πρόταση - πρόσκληση για συνεργασία που του απηύθυνε νωρίτερα ο Νετανιάχου μιλώντας εκ μέρους του δεξιού μπλοκ (Λικούντ, θρησκευτικά κόμματα και το ακροδεξιό Yamina, χωρίς όμως το εθνικιστικό κόμμα του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν). Ο επικεφαλής των Κυανόλευκων δήλωσε ότι επιθυμεί να ηγηθεί ο ίδιος μιας "φιλελεύθερης" κυβέρνησης συνασπισμού, ωστόσο η αριθμητική των εδρών δεν φαίνεται να οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μοσέ Γιααλόν, επίσης πρώην επιτελάρχης και συνεργάτης του Γκαντζ, υπέδειξε στο κόμμα του Νετανιάχου να θυσιάσει πολιτικά τον αρχηγό του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για έναν μεγάλο συνασπισμό.

Από την πλευρά του ο Λίμπερμαν κατηγόρησε τον Νετανιάχου για πολιτικά κόλπα σε δυο ταμπλό, δηλαδή ότι επιχειρεί να αποσπάσει βουλευτές από άλλα κόμματα για να φτάσει στην πλειοψηφία των 61 εδρών και, αν δεν το επιτύχει, να οδηγήσει πάλι το Ισραήλ σε εκλογές για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Ο Λίμπερμαν είναι αρχηγός του Yisrael Beitenu και αρνείται επίμονα να δώσει στον πρώην συνεργάτη του Νετανιάχου τις 9 πολύτιμες έδρες του κόμματός του ώστε να σχηματιστεί μια δεξιά κυβέρνηση.

Θεωρητικά το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών για να βρει λύση στο αδιέξοδο και να καταλήξει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά στο διάστημα αυτό μπορεί να συμβούν πολλά, όπως μια εσκεμμένη κλιμάκωση σε ζήτημα ασφαλείας προκειμένου να τορπιλιστούν οι διαπραγματεύσεις, επισήμανε σε κύριο άρθρο η κεντροαριστερή εφημερίδα "Χααρέτζ".

Σύμφωνα με τον καλά πληροφορημένο αρθρογράφο για θέματα ασφαλείας Άμος Χάρελ, μια τέτοια κλιμάκωση θα προσέφερε στον Νετανιάχου τη δικαιολογία για να παραμείνει πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Γι' αυτόν τον λόγο οι επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας θα πρέπει να έχουν ατσάλινα νεύρα, υπογράμμισε ο Ισραηλινός αρθρογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL