Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισραήλ: Προς μεγάλο συνασπισμό

Τρίτη δύναμη η Κοινή Λίστα, που εκπροσωπεί το παλαιστινιακό στοιχείο

Στη δίνη ενός νέου παζαριού για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκεται το Ισραήλ, με βασικούς μονομάχους τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον πρώην επιτελάρχη Γκαντζ, οι οποίοι αναζητούν συμμάχους στα μικρότερα κόμματα, όχι όμως σε εκείνο που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη και εκπροσωπεί κυρίως το παλαιστινιακό στοιχείο, δηλαδή το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ισραηλινής επικράτειας χωρίς τα κατεχόμενα.

Με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα από το 90% των εκλογικών τμημάτων, το Κυανόλευκο Κόμμα του Γκαντζ προηγείται με διαφορά περίπου 30.000 ψήφων και μιας έδρας από το Λικούντ του Νετανιάχου (25,6% έναντι 25% και 32 έναντι 31 εδρών σε σύνολο 120 εδρών της Βουλής). Καθώς κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται ικανό να βρει εταίρους για να φτάσει τις 61 έδρες, κυκλοφορούν από χθες σενάρια για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή μεγάλου συνασπισμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Α. Οντέχ: “Είμαστε η αληθινή αντιπολίτευση”

Ιστορική επιτυχία σημείωσε η Κοινή Λίστα των "αραβικών" κομμάτων που αγγίζει το 11% και ανεβάζει τις έδρες της σε 13 από τις 10 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου. Οι προσπάθειες του Νετανιάχου και της ισραηλινής Ακροδεξιάς να εκφοβίσουν τους Παλαιστίνιους έπεσαν στο κενό καθώς η συμμετοχή στα αραβικά χωριά ανέβηκε από το 49% του Απριλίου στο 61% προχθές.

"Εμείς είμαστε η αληθινή αντιπολίτευση" τόνισε ο επικεφαλής της Κοινής Λίστας Αϊμάν Οντέχ αποκλείοντας τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Οντέχ πρόσθεσε ότι η Κοινή Λίστα θα "διεκδικήσει τα δικαιώματα των Αράβων πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εκστρατεία απονομιμοποίησης και βλέπουν να απομακρύνεται η ελπίδα της ειρήνης".

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νετανιάχου ή με τον Γκαντζ ο Οντέχ δήλωσε σκωπτικά: "Υπάρχει ο μεγάλος ρατσιστής... υπάρχουν και οι μικρότεροι, αλλά όλοι επηρεάζονται από την εχθρική στάση του Νετανιάχου".

Η υποστήριξη των δυο θρησκευτικών κομμάτων, Shas και United Torah Judaism (9 και 8 έδρες αντίστοιχα), καθώς και οι 7 έδρες του ακροδεξιού Yemina (που ήδη διασπάστηκε) δεν επαρκούν για να φτάσει ο Νετανιάχου τον "μαγικό" αριθμό 61.

Ο ρυθμιστής στο στρατόπεδο της Δεξιάς, ο σκληροπυρηνικός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν (9 έδρες), θέτει ως προϋπόθεση την απομάκρυνση του άσπονδου εχθρού του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί ο τελευταίος τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παραπομπής σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ενόψει του σκληρού μετεκλογικού παζαριού ο Νετανιάχου ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Γκαντζ θα μπορούσε να ελπίζει στη στήριξη του Εργατικού Κόμματος (6 έδρες) και της αριστερής Δημοκρατικής Ένωσης (5 έδρες). Το καλοκαίρι ο Γκαντζ είχε ανοίξει ένα παράθυρο συνεργασίας με τα "αραβικά" κόμματα, αλλά στη συνέχεια το έκλεισε, μάλλον ερμητικά, απέναντι στις κατηγορίες της ισραηλινής Δεξιάς για προδοσία. Ακολούθησε η τοποθέτηση του πρώην επιτελάρχη υπέρ του σχεδίου προσάρτησης στο Ισραήλ ενός τμήματος της κατεχόμενη Δυτικής Όχθης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις