Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Η Αργεντινή πεινάει και η κυβέρνηση ... κερνάει ξύλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αργεντινή πεινάει και η κυβέρνηση ... κερνάει ξύλο

«Ζητώ από τους Αργεντινούς να μην χάνουν την ψυχραιμία τους και να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις για να μην οδηγούμαστε σε αντιπαραθέσεις και βία» τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος των περονιστών και της Αριστεράς Αλπέρτο Φερνάντες αντιδρώντας στην πρωτοφανή βία με την οποία η αστυνομία αντιμετώπισε τους ακτιβιστές των κινημάτων ενάντια στη λιτότητα και την ανέχεια, ενάμιση μόλις μήνα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν στην πανηγυρική εκλογή του διδύμου Φερνάντες - Κίρχνερ του «Μετώπου Όλων» και στην απομάκρυνση του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.

Οι περονιστές και η Αριστερά φοβούνται ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δίκαιες λαϊκές διαμαρτυρίες για να τροφοδοτήσει κλίμα εντάσεων, που δεν θα βοηθήσει στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

«Θα ασχοληθούμε με την Αργεντινή που πεινάει, αλλά αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τη βία» συνέχισε ο Φερνάντες, ενώ στη Βουλή οι περονιστές και η Αριστερά είχαν φέρει προς ψήφιση πρόταση νόμου για την άμεση αύξηση κατά 50% των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση της «κρίσης τροφίμων» ή καλύτερα των απάνθρωπων συνεπειών της εφαρμογής για άλλη μια φορά των πολιτικών του ΔΝΤ στην πολύπαθη χώρα.

Η αστυνομία του Μάκρι αντιμετώπισε με σκληρή βία τους ακτιβιστές των κοινωνικών κινημάτων «Εργατικός Πόλος», «Γειτονίες στα πόδια τους», «Ελεύθεροι του Νότου», στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κοινωνικές οργανώσεις, που έκαναν διήμερη καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της «έκτακτης κατάστασης τροφίμων» ή, πιο απλά, της... πείνας. Ορισμένοι ακτιβιστές κινήθηκαν προς την Πλάθα Ντε Μάιο, για να αντιμετωπίσουν όμως την άγρια καταστολή των δυνάμεων της τάξης.

Στριμωγμένη η κυβέρνηση

Μετά την πρόσφατη απεργία των συνδικάτων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και τις συνεχείς κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Αργεντινή για την αντιμετώπιση της πείνας η κυβέρνηση του Μάκρι φάνηκε διατεθειμένη για έναν συμβιβασμό στη Βουλή και την ψήφιση της αύξησης των δαπανών για τη στήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστικό πρόβλημα.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από 77 ημέρες που η Δεξιά του Μάκρι δέχθηκε να ανοίξει τη Βουλή για να συζητηθεί ένα από τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Μάκρι προσπαθεί έστω και την τελευταία στιγμή να αποτρέψει την περαιτέρω διαρροή ψήφων προς τους περονιστές και την Αριστερά.

Η κυβέρνηση του Μάκρι δέχθηκε μεγάλες πιέσεις και από την Καθολική Εκκλησία της Αργεντινής, στην ουσία από τον ίδιο τον Ιταλοαργεντινό Πάπα Φραγκίσκο, τα μεγαλύτερα συνδικάτα και τους περονιστές κυβερνήτες των Επαρχιών (κρατιδίων), για να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της πείνας.

«Δεν πιστεύω ότι στην Αργεντινή έχουμε πείνα όπως σε μια αφρικανική χώρα... Η έννοια της πείνας δεν μπορεί να υπάρξει στην Αργεντινή» τόνισε με θράσος ο Μιγκέλ Πιτσέτο, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μάκρι, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις για την έκτακτη κατάσταση στα τρόφιμα αποτελεί ένα εγχείρημα της... "εξτρεμίστριας Κίρχνερ" για να επιβληθεί στο... μετριοπαθή Φερνάντες, παρ’ όλο που αναγνώρισε ότι «μπορεί να υπάρχουν τμήματα που θέλουν βοήθεια».

Τη στιγμή που στις λαϊκές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της χώρας οργανώνονται διαρκώς περισσότερα λαϊκά συσσίτια, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του νεοφιλελεύθερου στρατοπέδου υποστηρίζει τον πόλεμο ανάμεσα στους φτωχούς και κυρίως τους μετανάστες εκτιμώντας ότι «το πρόβλημα της φτώχειας δεν λύνεται μοιράζοντας τρόφιμα, αλλά με την κουλτούρα της εργασίας, γιατί έχουμε πολλά άτομα που ήρθαν από τις γειτονικές χώρες και τη Βενεζουέλα και εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών, τη γαστρονομία, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια και τις πιτσαρίες».

Η απάντηση του ανθρώπου του Μάκρι μπροστά στον κόσμο που πεινάει είναι απλή: «Πρέπει να σταματήσουμε τα εργαλεία των δαπανών για την κοινωνική ασφάλεια και όλη τη μουσική που στηρίζει αυτό το σύστημα».

Η Αργεντινή, που φέτος είχε ρεκόρ αγροτικής παραγωγής, δαπάνησε 12 δισ. πέσος προσφέροντας γεύματα στα σχολεία, για να αποφευχθούν οι πλέον αρνητικές συνέπειες της λιτότητας μέσα στις τάξεις, ενώ, μετά τη νέα κατάρρευση του πέσο το καλοκαίρι, αύξησε κατά ακόμη 6 δισ. τη συγκεκριμένη δαπάνη. Το ΔΝΤ επιμένει ότι για να χορηγήσει άλλα 5,4 δισ. δολάρια στην Αργεντινή δεν θα πρέπει να πραγματοποιήσει την παραμικρή αύξηση των δημοσίων δαπανών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL