Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κακή αρχή με τον... "ευρωπαϊκό τρόπο ζωής"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακή αρχή με τον... "ευρωπαϊκό τρόπο ζωής"

Ισχυρές πιέσεις, προκειμένου να αλλάξει τον τίτλο που ανέθεσε στον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο ονόμασε αντιπρόεδρο για την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζώης μας”, δέχεται η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Όπως φαίνεται, η Γερμανίδα πολιτικός ήρθε γρήγορα αντιμέτωπη με δριμεία κριτική, και όχι μόνο εξ αριστερών, καθώς κατηγορείται ότι ο εν λόγω τίτλος παραπέμπει σε ακροδεξιά ρητορική.

Ωστόσο η Επιτροπή και η ίδια η Φον Ντερ Λάιεν δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις αντιδράσεις, καθώς υποστηρίζουν πως ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” παραπέμπει σε αρχές όπως “αλληλεγγύη, ειρήνη και ασφάλεια”. “Πρέπει να απαντήσουμε και να μετριάσουμε τους δικαιολογημένους φόβους και τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της παράνομης μετανάστευσης στην οικονομία και την κοινωνία μας” γράφει χαρακτηριστικά η Φον Ντερ Λάιεν στην επιστολή ανάθεσης προς τον Μ. Σχοινά.

Στο παιχνίδι της κριτικής, πάντως, μπήκε και ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι ο εν λόγω τίτλος πρέπει να αλλάξει.

“Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής συγκεντρώνει τα βασικά μας ταλέντα και ενέργειες και συμπεριλαμβάνει το γεγονός ότι πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους, ανεξάρτητα από το χρώμα τους και ανεξάρτητα από το αρχικό κράτος καταγωγής τους. Γνωρίζοντας καλά τον Μαργαρίτη, επειδή ήμουν σε καθημερινή επαφή μαζί του, γνωρίζω ότι ο τίτλος δεν αντιστοιχεί στις δικές του αξίες. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει” δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euronews.

Αντιδράσεις στην Ευρωβουλή

H επιλογή της Φον Ντερ Λάιεν δέχθηκε τα πυρά και της πλειονότητας των κομμάτων της Ευρωβουλής. Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι εξέφρασαν επίσημη θέση ότι ο συγκεκριμένος τίτλος πρέπει να αλλάξει.

"Έφτασε η ώρα για το Κοινοβούλιο να δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο τίτλο" δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καριμά Ντελί, πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, προτείνοντας επίσης την ιδέα μιας επιστολής διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

"Δεν μας αρέσει ο τίτλος αυτός, τον απορρίπτουμε" δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ιράτκε Γκαρσία, επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας στο Κοινοβούλιο, ενώ ο πρόεδρος του Renew Europe (Φιλελεύθεροι), ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από την πρόεδρο να αποσύρει τον τίτλο αποκαλώντας τον "παραπλανητικό και διφορούμενο".

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από την ευρωομάδα της Αριστεράς. “Πρόκειται για πραγματοποίηση των προβλέψεων του Όργουελ και όχι έναν παρεξηγημένο τίτλο ενός επιτρόπου” δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σχολιάζοντας ότι αποτελεί μια “ξεκάθαρη απειλή προς την πολυπολιτισμικότητα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, σε άρθρο του με τίτλο «Αυτογκόλ από τα αποδυτήρια με θύμα τον Σχοινά», σημειώνει ότι ο τίτλος που η μέλλουσα πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε στις αρμοδιότητες του Έλληνα επιτρόπου «είναι μάλλον μια γκάφα, παρά ιδεολογικού τύπου μανιφέστο και σε κάθε περίπτωση μια πολύ κακή αρχή».

Προς αναδίπλωση

Σε συνέχεια των παραπάνω αντιδράσεων πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο τίτλος θα αλλάξει, αφού οι ευρωβουλευτές είναι αυτοί που θα κληθούν να ανάψουν -με ψηφοφορία- το τελικό πράσινο φως προκειμένου να αναλάβουν οι επίτροποι τα καθήκοντά τους. Αυτό είναι σίγουρο πως έχει γίνει κατανοητό από τη νέα πρόεδρο, η οποία, όπως φαίνεται, ψάχνει τρόπο να “συμμορφωθεί”, χωρίς όμως να φανεί ότι υποκύπτει σε πιέσεις.

Σε αυτήν τη γραμμή, κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις, η νυν εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε χθες πως δεν θα ληφθεί καμία “γρήγορη” απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στη νέα Επιτροπή.

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Κολεγίου των Επιτρόπων ενόψει των ακροάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια, αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μια δυνατή Ευρώπη στον κόσμο.

“Σε συνέχεια της ζωντανής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση. Οι ακροάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι επίσης μια ευκαιρία να επανεξεταστούν τα διάφορα επιχειρήματα” σημείωσε η Μ. Αντρέεβα.

Εξάλλου η ίδια εκπρόσωπος παρέπεμψε στο κείμενο των πολιτικών προτεραιοτήτων της νέας Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτό το κείμενο, επισήμανε, περιλαμβάνεται επίσης ο τίτλος της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο οποίος αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ένταξη των μεταναστών.

Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η Μ. Αντρέεβα αρνήθηκε ότι πρόκειται για κριτική, αφού, όπως είπε, διαφωνεί με την ερμηνεία που δόθηκε στον όρο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL