Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σκληρή αντιπαράθεση Σάντσεθ και Ιγκλέσιας στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρή αντιπαράθεση Σάντσεθ και Ιγκλέσιας στη Βουλή

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας οδηγήθηκαν χθες μέσα στη Βουλή σε μετωπική αντιπαράθεση, που οδήγησε τον επιχειρηματικό κόσμο και τους βιομήχανους να πανηγυρίζουν για την απομάκρυνση του κινδύνου μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Αριστεράς και αναπτέρωσε τις ελπίδες τους ότι μετά τις πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να δημιουργηθεί κυβέρνηση “μεγάλου - μεγάλου συνασπισμού” ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό, το Λαϊκό Κόμμα και στους Πολίτες. Τα κόμματα που στήριξαν την πτώση του Ραχόι και την αναρρίχηση του Σάντσεθ στην προεδρία της κυβέρνησης, με εξαίρεση την καταλανική Δεξιά, ζητούν από τους Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos να καταλήξουν σε συμφωνία ρίχνοντας τις ευθύνες στον Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ εμφανίστηκε στη Βουλή για να την ενημερώσει για την πορεία των τελευταίων συνόδων κορυφής και την Ευρώπη, αλλά η συζήτηση μετακύλησε, όπως ήταν φυσικό, στην πορεία της... Ισπανίας. Ο Ιγκλέσιας προσφέρθηκε να δώσει ένα χέρι βοηθείας στον Σάντσεθ ζητώντας του να συναντηθούν για να βρουν μια λύση για μια κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά ο εντολοδόχος πρωθυπουργός επανέλαβε στον Ιγκλέσιας τη δική του προσφορά: να στηρίξει χωρίς ανταλλάγματα μια μονοκομματική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ μάλιστα συνέστησε στον Ιγκλέσιας να αφήσουν τις διαπραγματευτικές ομάδες να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, απορρίπτοντας στην πράξη την πρόταση του Ιγκλέσιας για μια απευθείας συνάντησή τους. Αμέσως μετά ζήτησε την αποχή του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

“Σας προτείνω να διαπραγματευτούμε με βάση την τελευταία πρόταση που κάνατε τον Ιούλιο και την αντιπρότασή μας. Δεν θα ικανοποιεί κανέναν μας, αλλά θα κερδίσουν οι πολίτες και θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε την ελπίδα” τόνισε ο Ιγκλέσιας, υποστηρίζοντας ότι δεν ξαναμίλησε με τον Σάντσεθ από την ημέρα της αποτυχημένης επανεκλογής του ως πρωθυπουργού. “Δεν είναι σωστό το ότι δεν μιλήσαμε ούτε μια φορά. Θα έπρεπε να σας καλέσω εγώ για να καθίσουμε να εργαστούμε, να συναντηθούμε και εάν δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κάτι, να μην προσβάλλουμε τον κόσμο ότι δεν κάτσαμε όλες τις ώρες που μπορούσαμε για να βρούμε λύση” τόνισε ο Ιγκλέσιας.

Ο ηγέτης της Αριστεράς αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ιταλία με τον σχηματισμό της κυβέρνησης με τη στήριξη του Κ5Α και του Δημοκρατικού Κόμματος. “Υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους από αυτές που υπάρχουν μεταξύ μας. Μας άφησαν όμως δύο μαθήματα. Είναι προτιμότερη πάντα μια κυβέρνηση συνασπισμού από τις εκλογές και ότι ο κόσμος δεν βλέπει καλά το γεγονός να πηγαίνεις στις εκλογές για να έχεις ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό που συνέβη στον Σαλβίνι”. “Υπάρχει κάτι παραπάνω από την ιδεολογία ενός πρωθυπουργού, ο λόγος του” συνέχισε ο Ιγκλέσιας, υπογραμμίζοντας στον Σάντσεθ ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν αποφασίζεται σε τρεις ημέρες.

“Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών, Λαϊκού Κόμματος και Πολιτών χωρίς τους εξτρεμιστές” τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Θουλουέτα, καθιστώντας σαφές ότι προτιμά τις εκλογές από μια κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Unidas Podemos.

Την ίδια στιγμή, στην Καταλωνία, και ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, κορυφωνόταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στους αποσχιστές, στην Αριστερά και στις “συνταγματικές δυνάμεις”, στα τρία δεξιά κόμματα και στους Σοσιαλιστές. Κατά τη διάρκεια της επετείου της εθνικής γιορτής της Καταλωνίας και πριν την έναρξη της μεγάλης πορείας των καταλανικών εθνικιστικών κομμάτων, οι αποσχιστές και η Αριστερά ζήτησαν την απελευθέρωση των φυλακισμένων αποσχιστών βουλευτών και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε αντιπαράθεση με τα τρία άλλα κόμματα που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορούμενων. “Είναι βάρβαρο να τους έχουν δύο χρόνια στη φυλακή” τόνισε χθες ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου αναφερόμενη στους αποσχιστές ηγέτες που έχουν φυλακιστεί, ενώ την ίδια στιγμή κράτησε αποστάσεις από τους αποσχιστές. Η ANC και η Omnium είχαν συγκαλέσει χθες μια διαδήλωση, αλλά η συμμετοχή δεν έφτασε στα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου.

ΑΡΓ. ΠΑΝΑΓ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL