Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Δημοσιονομική χαλάρωση ζήτησε ο Κόντε από τις Βρυξέλλες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσιονομική χαλάρωση ζήτησε ο Κόντε από τις Βρυξέλλες...

O Τζιουζέπε Κόντε συνάντησε χθες στις Βρυξέλλες την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσει άμεσα τη χαλάρωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Ιταλίας και μια “έκτακτη” και “προσωρινή” συμφωνία για τους μετανάστες, με “έναν μηχανισμό διαμοιρασμού” των μεταναστών που θα προβλέπει ότι “όποιος δεν συμμετέχει στην κατανομή του βάρους θα έχει σημαντική μείωση στο επίπεδο της χρηματοδότησης”.

Η αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου αποτέλεσε για τον Κόντε ένα άλλο σημείο των συναντήσεών του με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον απερχόμενο πρόεδρο Γιούνκερ, τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έγκμοντ και τον απερχόμενο Τουσκ και τον Ιταλό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σασόλι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Η Γαλλία αποδείχθηκε χθες σύμμαχος της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο Κόντε προσπάθησε να παρουσιάσει μια νέα... Ιταλία. Μια χώρα που απελευθερώθηκε από τον εφιάλτη του Σαλβίνι και έχει έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. “Η Ιταλία άλλαξε τώρα, η χώρα είναι πιο σταθερή, είναι πιο προσδεδεμένη με την Ευρώπη, πιο μετριοπαθής, που θέλει να συνεισφέρει στις βασικές μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Κατά πρώτο λόγο την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και το μεταναστευτικό. Δεν είναι πια η κυβέρνηση του Σαλβίνι” τόνισε ο Κόντε προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί και την άφιξη του Τζεντιλόνι στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων.

“Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για τη μεταρρυθμιστική περίοδο που διανύουμε” τόνισε ο Κόντε δηλώνοντας ότι θέλει να μειώσει το χρέος διαμέσου “των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης”. Ο Κόντε διεκδίκησε από τους συνομιλητές του “μια συμφωνία για μια ψηφιακή Ευρώπη, μια green economy, επενδύσεις που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και τη βιώσιμη ανάπτυξη”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα του ιταλικού Νότου, την έλλειψη υποδομών και τη μεγάλη νεανική ανεργία.

Το γεγονός ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες στην πώληση δωδεκάμηνων ομολόγων αξίας 6,5% με αρνητικό επιτόκιο (-0,226%, υπερδιπλάσιο από το αρνητικό επιτόκιο του -0,107% της έκδοσης του Αυγούστου), ενίσχυσε την αισιοδοξία στους κύκλους της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν και που τις επόμενες ώρες θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα του διορισμού των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Το Κ5Α αναμένεται να αναλάβει 22 με 23 θέσεις, το Δημοκρατικό Κόμμα 17 με 18 και οι Ελεύθεροι και Ίσοι 1 με 2, ενώ αναμένεται να ορκιστούν μέχρι την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Αποβίβαση "εδώ και τώρα"

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ζήτησε “εδώ και τώρα” την αποβίβαση των ναυαγών που βρίσκονται στο "Ocean Viking", καθιστώντας σαφές ότι το κόμμα του δεν συμμερίζεται την απόφαση της νέας υπουργού Εσωτερικών να απαγορεύσει την είσοδο του σκάφους στα ιταλικά χωρικά ύδατα και να αποβιβάσει τους ναυαγούς.

Το σκάφος "Alan Kurdi" αποβίβασε τελικά τους πέντε τελευταίους ναυαγούς στη Μάλτα, μετά την άρνηση της Ιταλίας, οι οποίοι θα διανεμηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Παρ'όλο που η νέα υπουργός Εσωτερικών Λαμορκέζε ακολουθεί τη σκληρή γραμμή Σαλβίνι στο μεταναστευτικό, το γεγονός ότι δεν έχει λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα καθησύχασε τμήμα της κοινής γνώμης μετά τον βομβαρδισμό των μηνυμάτων του Σαλβίνι.

Οι τρεις μεγαλύτερες ιταλικές συνομοσπονδίες, CGIL, CISL και UIL, έστειλαν επιστολή στον Κόντε ζητώντας “αμέσως μια συνάντηση για τον προϋπολογισμό”, ενώ οι αντίστοιχες οργανώσεις συνταξιούχων ανακοίνωσαν ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα κινητοποιηθούν διεκδικώντας από την κυβέρνηση τη βελτίωση της Υγείας για τους συνταξιούχους και ανάλογα δικαιώματα με τους εργαζομένους στην προσφορά υπηρεσιών.

Ιπτάμενος... σερίφης

Τριάντα πέντε ταξίδια με τη “Ferrari των Ουρανών”, το πολυτελές δικινητήριο Piaggio P-180, φαίνεται ότι έκανε ο “ιπτάμενος” πρώην σερίφης της Ιταλίας, με άδειες από την αστυνομία, αλλά εκτός των κριτηρίων της νομοθεσίας, για να μεταβεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και άλλες προσωπικές ή κομματικές επαφές του ο Ματέο Σαλβίνι. Το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει υπερβολικές χρεώσεις προς τους φορολογούμενους, αλλά ζήτησε από την τακτική Δικαιοσύνη να αποφανθεί.

H... νεοναζιστική Forza Nuova ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του Facebook για το “μαύρο” στους λογαριασμούς και τα προφίλ της οργάνωσης σε όλη την Ιταλία, ενώ η... νεοφασιστική CasaPound προειδοποίησε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες και ακτιβιστικές δράσεις εναντίον της αμερικανικής εταιρείας για τον ίδιο λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL