Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Brexit / Brexit: Σκωτσέζικη σφαλιάρα στον Μπόρις Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit / Brexit: Σκωτσέζικη σφαλιάρα στον Μπόρις Τζόνσον

Δυναμώνουν και πυκνώνουν οι φωνές στη διχασμένη Βρετανία του Brexit και του κλειστού Κοινοβουλίου που ζητούν την επαναλειτουργία του, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή ετυμηγορία του Ανώτατου Αστικού Δικαστηρίου της Σκωτίας (που είναι ταυτόχρονα και το Ανώτατο Εφετείο της χώρας), το οποίο έκρινε «παράνομη» τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Μετά από προσφυγή μελών διακομματικής επιτροπής στο Εδιμβούργο, τα τρία μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού συνιστά προσπάθεια να αποφευχθεί η λογοδοσία της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο ενόψει του Brexit. Η χθεσινή απόφαση ανατρέπει προηγούμενη από δικαστήριο του Λονδίνου, την περασμένη εβδομάδα, που έκρινε ότι η ενέργεια του πρωθυπουργού δεν παραβιάζει τον νόμο. Η προσφυγή εκείνη είχε γίνει από την ακτιβίστρια κατά του Brexit Τζίνα Μίλερ και υποστηρίχθηκε από τον πρώην Συντηρητικό πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ.

Η ομόφωνη απόφαση των Σκωτσέζων δικαστών δίνει μάλιστα μια πολύ πιο σοβαρή διάσταση στην ενέργεια του Τζόνσον, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα εισηγούμενος και ζητώντας της να υπογράψει το διάταγμα για την επί πέντε εβδομάδες αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Κίνητρο του Τζόνσον ήταν «η ανάρμοστη παρακώλυση του Κοινοβουλίου» και ουσιαστικά παραπλάνησε τη βασίλισσα συμβουλεύοντάς τη να προσυπογράψει τη διακοπή των εργασιών. «Κατά συνέπεια, το δικαστήριο θα εκδώσει διάταγμα κηρύσσοντας την εισήγηση του πρωθυπουργού προς τη βασίλισσα και την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου που ακολούθησε ως παράνομες και επομένως άκυρες και μη εφαρμόσιμες» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας πρέπει να εκνεύρισε σοβαρά τον Μπόρις Τζόνσον αν κρίνει κανείς από τη σπουδή με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να εκφράσει την «απογοήτευση» της κυβέρνησης γι’ αυτήν και να ανακοινώσει ότι θα την εφεσιβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πετύχει αυτό» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση, η ετυμηγορία ενθάρρυνε και συσπείρωσε το εκ των πραγμάτων ετερόκλητο αντικυβερνητικό μέτωπο. Οι πολέμιοι ένθεν κακείθεν του Brexit -με ή χωρίς συμφωνία- θέτουν τώρα ανοιχτά θέμα παραίτησης του Τζόνσον αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα για τα κίνητρα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να αναστείλει το κοινοβουλευτικό έργο και ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της Βουλής.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, που ανήκει στην ομάδα των είκοσι ένα διαγραφέντων ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό θέμα εφόσον αποδειχθεί ότι η βασίλισσα παραπλανήθηκε από την κυβέρνηση και πως σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί. Τον κάλεσε επίσης να εγκαταλείψει την ιδέα να ασκήσει έφεση στην απόφαση του σκωτσέζικου δικαστηρίου και να δρομολογήσει άμεσα την επαναλειτουργία του Κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Από την πλευρά του, ο σκιώδης υπουργός των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου «ξεκάθαρη» και ζήτησε την άμεση επανασύγκληση του Κοινοβουλίου ώστε να εξετάσει αυτό τα επόμενα βήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Brexit βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι ο τρόπος για να επανασυγκληθεί το Κοινοβούλιο είναι να προηγηθεί βασιλική διακήρυξη. Και ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Εντ Ντέιβεϊ εκτίμησε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού εάν διαπιστωθεί ότι παραπλάνησε τη βασίλισσα και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στο κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

Την επαναλειτουργία της Βουλής για να συνεχιστεί ο έλεγχος της κυβέρνησης ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία σε μήνυμά της χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου «μεγάλης συνταγματικής σπουδαιότητας». Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας χαρακτήρισε τη χθεσινή δικαστική απόφαση «ένα βήμα πιο κοντά ώστε να διασφαλίσουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ακυρώσει την ντροπιαστική αναστολή των εργασιών της Βουλής και την πλεκτάνη της να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ακραίο Brexit". "Ο Μπόρις Τζόνσον δεν επιτρέπεται να αθετήσει τον νόμο χωρίς συνέπειες" τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Ο αρχηγός του κόμματος Ίαν Μπλάκφορντ έστειλε μάλιστα επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του να ανακαλέσει άμεσα την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου και να μην χάσει χρόνο με περεταίρω δικαστικές προσφυγές.

Βέβαια, η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό πριν υπάρξει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε τη βασίλισσα για τους λόγους της απόφασής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL