Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Προς κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση για το κλίμα έως το 2050
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Προς κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση για το κλίμα έως το 2050

Η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως έγινε σαφές από τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ωστόσο η Ε.Ε. θα προσέλθει στη Διάσκεψη για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με “σχεδόν” κοινή θέση στο εν λόγω ζήτημα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής του Ιουνίου τέσσερις χώρες (Εσθονία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) αρνήθηκαν να συνυπογράψουν τον στόχο για το 2050 με το επιχείρημα ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγάλος γι’ αυτές.

Για πολλούς στην Ε.Ε. οι εν λόγω χώρες δεν ήταν αρνητικές, αλλά επρόκειτο για πίεση προκειμένου να προβλεφθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μετάβαση σε μια οικονομία απεξαρτημένη πλήρως από τον άνθρακα.

Το συγκεκριμένο αίτημα, μάλιστα, φαίνεται ότι έχει βρει χώρο στο πρόγραμμα της νέας Επιτροπής, ενώ και η φινλανδική προεδρία, η οποία θα συντονίσει τις διαβουλεύσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι υπέρ.

Ο Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της νέας Επιτροπής και ο άνθρωπος που θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας”, εξέφρασε την Τρίτη την πρόθεση να “χτίσει μια καθαρή και βιώσιμη ευρωπαϊκή οικονομία που δεν αφήνει κανέναν πίσω”.

Εξάλλου, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου για το Κλίμα ο νυν επίτροπος για το Κλίμα, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου θα υπάρξουν αποφάσεις όχι μόνο για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά και για το ταμείο μετάβασης, το οποίο, όπως είπε, “πλέον περιλαμβάνεται στις προτάσεις για να διασφαλιστεί μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το ταμείο μετάβασης είναι ένα νέο και “μεγάλης σημασίας” στοιχείο στο τραπέζι, που θα πείσει όσους χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουν την κλιματική ουδετερότητα. Επίσης ο Ισπανός επίτροπος αναφέρθηκε στη στήριξη των πολιτών αναφορικά με την αναγκαιότητα μιας φιλόδοξης δράσης για το κλίμα.

Μήνυμα από τους Ευρωπαίους πολίτες

Μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να αναλάβουν άμεσα δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στέλνουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το τελευταίο ειδικό Ευρωβαρόμετρο για το κλίμα που δημοσιεύθηκε χθες, ενώ και το ποσοστό των Ελλήνων που προβληματίζονται έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το 93% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το 79% το βλέπει ως ένα "πολύ σοβαρό πρόβλημα".

Σε σύγκριση με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 2017, η κλιματική αλλαγή ξεπέρασε τη διεθνή τρομοκρατία στον κατάλογο με τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη φτώχεια, την πείνα και την έλλειψη πόσιμου νερού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (90%) θεωρούν την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό» πρόβλημα, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (79%), το οποίο συνιστά αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017. Επιπλέον το ποσοστό που θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας το 11%, δηλαδή αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017. Ωστόσο παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., που είναι 23%.

Επιπρόσθετα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν προβεί προσωπικά σε κάποια ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους έξι μήνες (54% έναντι 60%, που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.) και, όταν δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειών για το κλίμα, το ποσοστό αυξάνεται στο 91% (έναντι 93%, που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.).

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν επίσης ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν ανάγκη να ενισχύσουν τους δικούς τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (92%) και να δώσουν περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84%).

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν ότι είναι σημαντικό να θέσει η εθνική κυβέρνηση τους στόχους για να αυξήσει τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030 (96%, σημειώνοντας αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων), καθώς επίσης να στηρίξει τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση έως το 2030 (96%, σημειώνοντας αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων). Τέλος, το 95% των ερωτηθέντων (πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., που είναι 92%) στηρίζει τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης Ε.Ε. έως το 2050.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL