Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αιφνίδια απόλυση Μπόλτον από τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αιφνίδια απόλυση Μπόλτον από τον Τραμπ

Τη φήμη περί του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ο Ντόναλντ Τραμπ απολύοντας αιφνιδίως των "εκ δεξιών" στενό σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν οι "σοβαρές πολιτικές διαφωνίες" που είχε μαζί του, στις οποίες πάντως δεν αναφέρθηκε. Κατά τα φαινόμενα η αιτία βρίσκεται στην πολιτική έναντι του Ιράν και ενδεχομένως στην όποια προσπάθεια του Τραμπ να επιδιώξει κάποιου είδους συνεννόηση με την ιρανική ηγεσία.

"Ενημέρωσα τον Τζον Μπόλτον ότι οι υπηρεσίες του δεν χρειάζονται πλέον στον Λευκό Οίκο. Διαφώνησα έντονα με πολλές από τις εισηγήσεις του, όπως και άλλοι στην κυβέρνηση" ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι θα ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του την επόμενη εβδομάδα. "Ζήτησα από τον Τζον την παραίτησή του και μου την υπέβαλε σήμερα το πρωί" πρόσθεσε.

Περίπου μία ώρα πριν από το tweet αυτό είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι ο Μπόλτον επρόκειτο να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το θέμα.

Ο Μπόλτον, ο τρίτος στη σειρά σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ήταν γνωστό ευρέως ότι πίεζε τον πρόεδρο να τηρήσει σκληρή γραμμή σε διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ήταν επίσης ο αρχιτέκτονας της σκληρής γραμμής απέναντι στο Ιράν και συνηγορούσε υπέρ μιας πιο αυστηρής προσέγγισης σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστελνε διφορούμενα και αντικρουόμενα μηνύματα δηλώνοντας μεταξύ άλλων πρόθυμος να συναντηθεί και να διαπραγματευτεί με την ιρανική ηγεσία.

Ο Μπόλτον ανέλαβε τη θέση του συμβούλου του Τραμπ τον Απρίλιο του 2018 αντικαθιστώντας τον Χ.Ρ. ΜακΜάστερ. Κάποιες φορές ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έναν από τους πιστότερους υπουργούς του Τραμπ. Ο ίδιος πάντως με μια λακωνική όσο και αινιγματική ανάρτησή του στο Twitter έδωσε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από εκείνη που παρουσίασε ο Τραμπ: "Προσφέρθηκα να παραιτηθώ χθες το βράδυ και ο Πρόεδρος Τραμπ είπε: Ας το συζητήσουμε αύριο"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL