Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αργεντινή: Γενική απεργία ενάντια στην... πείνα

Συμβάσεις και τρόφιμα ζητούν τα συνδικάτα από Μάκρι και ΔΝΤ

Η Αργεντινή παρέλυσε χθες από τη γενική απεργία των δύο μεγάλων συνδικάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ATE και CTA, που απαιτούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, την επαναπρόσληψη των απολυμένων και αυξήσεις μισθών υψηλότερες από την άνοδο του βασικού καλαθιού των ειδών πρώτης ανάγκης. Στη μεγάλη πορεία στο Μπουένος Άιρες, που κατέληξε στην Πλάθα Ντε Μάιο, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το Μάκρι και το ΔΝΤ το τέλος της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει οδηγήσει τη χώρα να αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, με ένα τμήμα της κοινωνίας των μεγάλων πόλεων να επιβιώνει μόνο χάρη στα συσσίτια, ενώ την ίδια στιγμή η Αργεντινή κατέρριψε φέτος ρεκόρ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάκρι δεν φτάνει για να καλύψει ούτε το 50% των αναγκών σίτισης ενός εργαζομένου, ενώ την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν την αύξηση κατά τουλάχιστον 50% της δημόσιας χρηματοδότησης των λαϊκών συσσιτίων και γενικότερα της τροφοδοσίας τροφίμων. Οι περονιστές και το κόμμα της Αριστεράς εκτιμούν ότι η αλλαγή των οικονομικών παραμέτρων, εξαιτίας της κρίσης, επιβάλλει την επανεξέταση της χρηματοδότησης κάθε τρεις μήνες, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των τιμών του “καλαθιού της νοικοκυράς”. Ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης, που στηρίζουν το “Μέτωπο Όλων” του Φερνάντες και της Κίρτσνερ, θα καταθέσει την Πέμπτη πρόταση νόμου για τη διασφάλιση της σίτισης στις λαϊκές συνοικίες.

Ο υπουργός Παραγωγής Ντάντε Σίκα, μετά από τη συνάντησή του με το συνδικάτο της CGT, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υιοθέτηση ενός βοηθήματος για την αγορά τροφίμων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που πιθανώς θα φτάσει στα επίπεδα με το αντίστοιχο επίδομα σίτισης των δημοσίων υπαλλήλων. Ορισμένοι στοιχηματίζουν ότι ο Μάκρι θα παρουσιάσει το διάταγμα για το επίδομα σίτισης στον ιδιωτικό τομέα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, γιατί δεν θέλει να οδηγηθεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου με τους ψηφοφόρους... να πεινούν.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο