Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Ο Κόντε πρωθυπουργός με την ψήφο της γερουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κόντε πρωθυπουργός με την ψήφο της γερουσίας

Προδότη για μια καρέκλα χαρακτήρισε τον Κόντε ο Σαλβίνι

Ο Τζιουζέπε Κόντε έλαβε χθες και την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, με 169 υπέρ, 133 κατά και 5 αποχές, μέσα σε ένα κλίμα αποδοκιμασιών και απειλών από τη Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας, αλλά ο εξανθρωπισμός της ιταλικής κυβερνητικής πολιτικής θα αργήσει να φθάσει στα λιμάνια της χώρας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι πλανιέται το φάντασμα του Σαλβίνι που... οδήγησε τη διάδοχό του Λαμοργκέζε να κρατά κλειστά τα ιταλικά λιμάνια παρατείνοντας την οδύσσεια των πέντε νεαρών ναυαγών που εδώ και δώδεκα ημέρες γυρίζουν στο κέντρο της Μεσογείου με το “Alan Kurdi” γιατί κανείς δεν τους θέλει.

Γερουσία και Moody’s ψηφίζουν Κόντε

Ο δεύτερη κυβέρνηση Κόντε ολοκλήρωσε με την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας τη νομιμοποίησή της από το ιταλικό Κοινοβούλιο μετά τη θετική ψήφο των 105 από τους 106 γερουσιαστές του Κ5Α, των 49 από τους 50 του Δημοκρατικού Κόμματος, των 9 της Μεικτής Ομάδας, 3 των αυτονομιστικών κομμάτων και τριών ισόβιων γερουσιαστών, του πρώην “τεχνικού πρωθυπουργού” Μόντι, της φαρμακολόγου Κατανέο και της εβραϊκής καταγωγής και πρώην φυλακισμένης στο Άουσβιτς Σέγκρε.

“Φοβήθηκα τον αμείλικτο εκβαρβαρισμό της κοινωνίας μας και τώρα περιμένω από τη νέα κυβέρνηση να δράσει κατάλληλα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των αρχών της αλληλεγγύης που γεννήθηκαν από την Αντίσταση” τόνισε η Σέγκρε στη δήλωση ψήφου της. Ο Κόντε πάντως υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Την τελική ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται ότι έδωσε στον Κόντε η Moody’s εκτιμώντας ότι “η νέα κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς θα μπορούσε να δώσει μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία, θα είναι λιγότερο ευρωσκεπτικιστική σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση και λιγότερο αντιπαραθετική με την Ευρώπη”.

Κουρτς: “Δεν θα πληρώσουμε τα χρέη της Ιταλίας”

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος Πάολο Τζεντιλόνι ανέλαβε τη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που “παραδοσιακά” ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες για να χρυσώνουν το χάπι της λιτότητας.

Στην Ιταλία η ανάθεση των Οικονομικών Υποθέσεων και όχι του Ανταγωνισμού, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά, στον Τζεντιλόνι ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο... επιεικής στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και πως ίσως θα προωθήσει τη μεταρρύθμισή του προς το βέλτιστον για την... κοινωνική πλειοψηφία.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να γίνει μια νέα Ελλάδα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα χρέη της Ιταλίας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε ελάφρυνση των κανόνων του Μάαστριχτ, όπως ζήτησε η Ιταλία” έγραψε στο Twitter ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ζητώντας μια σκληρή αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με συγκεκριμένες... κυρώσεις. “Η παράβαση των κανόνων για το χρέος και τα ελλείμματα πρέπει να οδηγεί σε αυτόματες κυρώσεις” συμπλήρωσε ο Κουρτς.

“Ο Τζεντιλόνι; Επιβεβαιώνει τη συμφωνία του Κόντε με τον διάβολο. Είναι ο νέος Μόντι” σχολίασε ο Σαλβίνι, ενώ απευθυνόμενος προς τον Κόντε τον χαρακτήρισε “παλιά μούμια... προδότη για μια καρέκλα”. Λίγο πριν ανέβει στο βήμα της Γερουσίας προσπάθησε να καθησυχάσει τους οπαδούς του υποστηρίζοντας ότι... “εργάζομαι ήδη για την επόμενη κυβέρνηση”. “Δεν θα πάω ποτέ με το Δημοκρατικό Κόμμα, τον Ρέντζι και την Μπόσκι. Θα κάνουμε αντιπολίτευση μέσα και έξω από τα κυβερνητικά κτήρια” κατέληξε ο Σαλβίνι. “Θα τους τρελάνουμε μέχρι το τέλος, γιατί η Λέγκα δεν θα οδηγήσει σε παραίτηση τους προέδρους των επιτροπών που έχει στο Κοινοβούλιο για να διευκολύνει τη νέα πλειοψηφία” συμπλήρωσε απειλητικά ο πρόεδρος των γερουσιαστών της Λέγκας Ρομέο.

Κλειστά λιμάνια... α λα Σαλβίνι, από τη νέα υπουργό Εσωτερικών

Ο Σαλβίνι έφυγε, αλλά το δόγμα των κλειστών λιμανιών συνεχίζει να εφαρμόζεται από τη νέα υπουργό Εσωτερικών Λαμοργκέζε: Από τα πλοία των ΜΚΟ θα μπορούν να αποβιβάζονται μόνο όσο έχουν μεγάλα προβλήματα υγείας.

Η ιταλική Ακτοφυλακή αρνήθηκε στο “Alan Kurdi” να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, σύμφωνα με την καταγγελία της ΜΚΟ Sea Eve, που δημοσίευσε μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα την απαγόρευση που αιτιολογείται με βάση το διάταγμα του Σαλβίνι για την ασφάλεια. Η Ιταλία δυστυχώς έκανε πολύ γρήγορα για να αρνηθεί βοήθεια στο ‘Alan Kurdi’” σχολίασε στο Twitter ο καπετάνιος του σκάφους.

Ένα πραγματικό ράπισμα για όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς, αριστερούς και καθολικούς Ιταλούς που πίστεψαν πως ο εφιάλτης του Σαλβίνι είχε τελειώσει. Ο πλοίαρχος του σκάφους αμέσως μετά απευθύνθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν μετά τη σιγή της Μάλτας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να δεχθούν τους πέντε ναυαγούς.

Λίγο αργότερα η ανακοίνωση της Ocean Viking ότι διέσωσε άλλους 50 ναυαγούς στα ανοικτά της Λιβύης, μεταξύ των οποίων μια έγκυο και 12 ανήλικους, ενίσχυσε τους φόβους ότι ο νέος “ανθρωπισμός” που εξήγγειλε ο Κόντε από το βήμα της Βουλής για να πάρει την εμπιστοσύνη της θα αργήσει να πιάσει... θάλασσα.

Η SOS Mediterranee και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που έχουν το “Ocean Viking”, υπογράμμισαν ότι το σκάφος περισυνέλεξε άλλους 34 ναυαγούς, που είχε διασώσει περίπου 65 μίλια από τις ακτές τις Λιβύης το “Josefa”, το ασταθές γερμανικό ιστιοφόρο 14 μέτρων της Resqship, που πήρε το όνομά του από τη γυναίκα που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2018 ετοιμοθάνατη σε μια βάρκα με τους τρεις συνεπιβάτες της νεκρούς και αποτελεί σύμβολο του δράματος των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και των διασωστών και των εθελοντών.

Η Λαμοργκέζε δεν φαίνεται διατεθειμένη να ξεπεράσει το διάταγμα Σαλβίνι και να χαράξει μια νέα πολιτική και διαπραγματεύεται μαζί με τον Κόντε τη διανομή των πέντε ναυαγών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

“Η πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης είναι να κλείσει τα [ιταλικά] λιμάνια στο ‘Alan Kurdi’, που είναι ακόμη στη μέση της θάλασσας με μόνο πέντε ναυαγούς. Δεν είναι σωστό, με τίποτα. Δεν μου φαίνεται έξυπνο να διώξουμε τον Σαλβίνι και να κρατήσουμε τις πολιτικές του. Ζητώ από την κυβέρνηση να διορθώσει αμέσως αυτό το λάθος” τόνισε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ορφίνι, που πρόσφατα είχε συμμετάσχει στην “ανθρώπινη ασπίδα βουλευτών” στο σκάφος της ιταλικής Mediterranea για να διασφαλίσει την αποβίβασή ναυαγών στη Λαμπεντούζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL