Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ζοάν Μένα: Διάλογος μέχρι την τελευταία στιγμή για κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα: Διάλογος μέχρι την τελευταία στιγμή για κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές

“Είναι αδιανόητο ο Σάντσεθ και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προτιμούν στην πράξη τις πρόωρες εκλογές και να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη Δεξιά για να κυβερνήσει αντί να συμφωνήσουν με το Unidas Podemos σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, που θα προωθήσει τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης που ζούμε και αυτής που φαίνεται ότι έρχεται

. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να χάνουμε χρόνο, για να μην κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να βρούμε λύσεις, όπως απαιτούν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos τα συνδικάτα, οι κοινωνικές οργανώσεις και τα κινήματα που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, το περιβάλλον και μια περισσότερο πλουραλιστική και δίκαιη Ισπανία” τόνισε στην “Αυγή” ο Ζοάν Μένα, ο βουλευτής του Unidas Podemos, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ενωτικής καταλανικής Αριστεράς En Comu Podem και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς της Καταλωνίας (EUiA), που συμμετέχει στην Ενωμένη Αριστερά.

Ο Μένα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης της ισπανικής Βουλής και ήταν βουλευτής στην τοπική Βουλή της Καταλωνίας.

* Παρακολουθούμε με ανησυχία την αδυναμία σχηματισμού μιας κυβέρνησης σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Ισπανία…

Η αντιπροσωπεία του Unidas Podemos έφυγε απογοητευμένη από τη συνάντηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα την Πέμπτη το βράδυ γιατί έγινε φανερό ότι παραμένουν οι δυσκολίες για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το Unidas Podemos θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Συμμεριζόμαστε πολλά προγραμματικά στοιχεία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν θέλουν να συμμεριστούν μαζί μας τις ευθύνες μιας συγκυβέρνησης.

* Στη συνάντηση της Πέμπτης δεν είδαμε καμία συγκεκριμένη προσφορά προς το Unidas Podemos. Τι είδους διαπραγματεύσεις διεξάγετε;

Δυστυχώς διαρκώς όλο και περισσότερο κάθε μέρα βλέπω ότι ο Σάντσεθ θέλει να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Όταν παρουσίασε τις προγραμματικές προτάσεις για τον διάλογο με το Unidas Podemos αυτό έγινε διαμέσου των μέσων ενημέρωσης και έμοιαζε περισσότερο με την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος των σοσιαλιστών, με έναν προεκλογικό σεναριογραφικό και σκηνοθετικό τρόπο. Το προεκλογικό μήνυμα ήταν σαφές, γιατί αντί να απευθύνει στο Unidas Podemos τις προγραμματικές προτάσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης προτίμησε να απευθυνθεί μόνο πλαγίως στην Αριστερά διαμέσου των μέσων ενημέρωσης. Όταν θες να διαπραγματευτείς μια κυβερνητική συμφωνία μιλάς απευθείας στην πολιτική δύναμη που θέλεις να συνεργαστείς και όχι στα φιλικά σου μέσα ενημέρωσης.

Ακόμη χειρότερα ο Σάντσεθ έχασε πολύ χρόνο το καλοκαίρι προσπαθώντας να πείσει τη Δεξιά, το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες να απέχουν, για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας κλείνοντας την πόρτα του διαλόγου με το Unidas Podemos. Ο Σάντσεθ κάνει ένα τεράστιο λάθος οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, γιατί θα προσφέρει στη Δεξιά μια δεύτερη ευκαιρία για να επανέλθει στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος, Πολιτών και Vox θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη χώρα μας.

* Ο Σάντσεθ κάνει ένα πολιτικό λάθος ή εκφράζει το βαθύ κράτος και το κατεστημένο, που δεν αντέχουν να δουν έπειτα από ογδόντα χρόνια την Αριστερά στην κυβέρνηση;

Το οικονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο δεν θέλει το Unidas Podemos στην κυβέρνηση. Οι μεγάλες εταιρείες του χρηματιστηριακού δείκτη Ibex35 μάς αντιμετωπίζουν εχθρικά, γιατί είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που σηκώνουμε το κεφάλι μπροστά στο κατεστημένο και τις οικονομικές και όχι μόνο εξουσίες του. Το Unidas Podemos είναι το μόνο που έχει σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να δουν την Αριστερά στην κυβέρνηση. Τα ζήσαμε όλα. Μέχρι και την κατασκοπεία του βαθέος αστυνομικού κράτους εναντίον του Ιγκλέσιας και του Unidas Podemos. Είχαμε ένα τσουνάμι κατασκευασμένων και εντελώς ψευδών ειδήσεων εναντίον μας. Σήμερα όλο αυτό το κράτος, το παρακράτος και τα πλοκάμια τους προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο του Unidas Podemos στην κυβέρνηση. Οι σοσιαλιστές συνεργάζονται μαζί μας και συγκυβερνάμε σε μια σειρά Περιφερειών (Αυτονομιών) και δήμων, με αιχμή τον Δήμο της Βαρκελώνης. Την ίδια στιγμή το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κατεστημένο δεν θέλουν να έχουμε κυβερνητικές ευθύνες, που θα απορρέουν από την κυρίαρχη ψήφο των πολιτών προς την Αριστερά.

* Φάνηκε ότι η ισπανική Σοσιαλδημοκρατία θα γύριζε σελίδα και θα εγκατέλειπε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Μήπως τελικά δεν φταίνε για όλα ο Ιγκλέσιας και το Podemos;

Η στρατηγική αυτή απέτυχε. Τη στιγμή που ο Σάντσεθ έβαλε από την τηλεόραση ένα βέτο εναντίον της συμμετοχής του Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση ο Πάμπλο έκανε μια μεγάλη, ειλικρινή και ηθική χειρονομία για τον κόσμο που εκπροσωπούμε λέγοντας ξεκάθαρα ότι εάν ο Σάντσεθ θεωρεί ότι αποτελεί ένα εμπόδιο, το εμπόδιο αυτό βγαίνει στην άκρη για να βοηθήσει τη χώρα και τους εργαζόμενους να έχουν μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση. Ο Πάμπλο έδωσε τη σκυτάλη σε άλλους συντρόφους του Unidas Podemos για να αναλάβουν την ευθύνη της κυβερνητικής εκπροσώπησης της Αριστεράς. Ο Πάμπλο και όλοι εμείς βάζουμε πάντα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων πάνω από οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική φιλοδοξία. Καταρρίψαμε κάθε κατηγορία του Σάντσεθ εναντίον του Unidas Podemos και της ηγεσίας του.

Η αλήθεια είναι ότι το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό Κόμμα προσπαθούν αναβιώσουν ένα νεκρό δικομματικό σύστημα για να ξαναμοιράζονται εναλλάξ την εξουσία οι σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί. Δεν θέλουν να καταλάβουν τις αλλαγές στην ισπανική κοινωνία. Σήμερα έχουμε έναν πολύ πιο πλούσιο πλουραλισμό, περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Σε 20 από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες έχουμε κυβερνήσεις συνασπισμού. Πού είδε ο Σάντσεθ ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Ισπανία; Η χώρα μας πρέπει να ομαλοποιηθεί και να μην υπάρχουν βέτο εναντίον των δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων.

Ο Σάντσεθ να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Καταλωνία

Στις προτάσεις του Σάντσεθ δεν υπάρχει μια πρόταση για την Καταλωνία...

Επαναλαμβάνουμε καθημερινά ότι δεν θα μπορέσει κανείς να κυβερνήσει την Ισπανία εάν δεν έχει μια πρόταση για την Καταλωνία, γιατί θα αφήνει στο περιθώριο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της χώρας μας. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μας για το καταλανικό. Το μόνο που ζητάμε από τον Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Καταλωνία. Για τον απλό λόγο ότι πρέπει να ανακτήσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ισπανίας και της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας. Πρέπει να σταματήσουμε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Καταλωνία και την Ισπανία, την Ισπανία και την Καταλωνία. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ισπανία, για να αναγνωρίσουμε αυτό που είμαστε στην πραγματικότητα, μια χώρα με διάφορες εθνότητες, πολιτισμούς, κουλτούρες και γλώσσες. Δυστυχώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα τα φοβάται όλα αυτά και είναι ανίκανο να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το παράδοξο είναι ότι ο Σάντσεθ επέστρεψε πριν από περίπου δύο χρόνια στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την οποία τον είχαν πετάξει κακήν κακώς, προτείνοντας θέσεις που πλησίαζαν αυτές της Αριστεράς. Από τη στιγμή που ανέβηκε στην κυβέρνηση ξέχασε τις προτάσεις που είχε κάνει υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και ακολουθεί τις υποδείξεις του κατεστημένου. Ένα τμήμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος αισθάνεται καλύτερα εάν κυβερνά με τους Πολίτες ή το Λαϊκό Κόμμα, τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, παρά εάν συμμετέχει σε μια κυβέρνηση προοδευτικών αλλαγών με την Αριστερά.

* Πώς είδατε τη θέση των υπόλοιπων κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση του Σάντσεθ;

Το Unidas Podemos αποτελεί την πολιτική γέφυρα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι δεν έχουμε βγει από αυτή τη δεκαετή και τρομερή κρίση και ότι κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μια νέα. Το Unidas Podemos μπορεί να αποτελέσει στο πολιτικό επίπεδο τη λύση της κοινωνικής κρίσης ως γέφυρα της συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όσο και τα εδαφικά προβλήματα. Η Ισπανία των περιφερειών (αυτονομιών) έχει ξεπεραστεί και πρέπει να είμαστε διορατικοί και να οδηγήσουμε τη χώρα και τους ανθρώπους της στις αλλαγές που έχουμε ανάγκη.

Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πτώση του Ραχόι και την κυβέρνηση Σάντσεθ είπαν ξεκάθαρα στον Σάντσεθ να κάνει μια συμφωνία με το Unidas Podemos. Του το είπαν επανειλημμένα τα συνδικάτα, τόσο οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. όσο και το UGT, που βρίσκεται πιο κοντά, ας πούμε, στους σοσιαλιστές, του το είπαν οι μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα με τα οποία ήρθε σε επαφή το τελευταίο διάστημα. Τα κινήματα για τη δημόσια Υγεία, τη δημόσια Παιδεία, όλοι αυτοί που αγωνίζονται εναντίον της κλιματικής αλλαγής, αυτοί που αγωνίστηκαν εναντίον του Ραχόι για να σωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες ζήτησαν από το Σάντσεθ να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά. Ο Σάντσεθ έκανε διαδοχικές συναντήσεις προεκλογικού χαρακτήρα με όλες αυτές τις οργανώσεις και τα κινήματα και όλοι του είπαν να συμφωνήσει με το Unidas Podemos.

* Τι σκέφτεστε να κάνετε στο αμέσως επόμενο διάστημα για να υπάρξει μια κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές;

Έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Έπρεπε να συναντηθούμε ήδη χθες και όχι αύριο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν πρόκειται να τους τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι στοχεύουμε σε μια προοδευτική πλειοψηφία που θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Δεν πρέπει να προσφέρουμε μια νέα ευκαιρία στη Δεξιά και πρέπει να αποφύγουμε να κουράσουμε τον κόσμο μας, γιατί τόσο οι σοσιαλιστές όσο και το Unidas Podemos μπορεί να κουράσαμε τον κόσμο μας τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι ψηφοφόροι μπορεί να μη μας το συγχωρήσουν και να απέχουν. Την περίοδο της ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ ήμασταν κοντά σε μια συμφωνία. Θέλησαν να καταλήξουμε σε 40 ώρες, κάτι που ήταν αδύνατον. Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμη τον χρόνο για να δουλέψουμε για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το μόνο που ζητάμε από τον Σάντσεθ είναι να καθίσει πραγματικά στο τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Η νέα συμμετοχική Αριστερά

* Πώς αντιδρά η βάση των κομμάτων σας;

Στο Unidas Podemos, τόσο το Podemos όσο και η Ενωμένη Αριστερά, ζητήσαμε τη γνώμη των μελών, των στελεχών και του κόσμου μας. Η συντριπτική πλειονότητα των συντρόφων που συμμετείχαν στις εσωτερικές διαδικασίες της Ενωμένης Αριστεράς και του Podemos εκφράστηκε υπέρ της κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, γιατί υπάρχει μια ηγεσία, ή τουλάχιστον ένας σκληρός πυρήνας της, που δεν θέλει μια προοδευτική πλειοψηφία και μια προοδευτική κυβέρνηση για πρώτη φορά στη μεταδικτατορική ιστορία μας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η βάση του κόμματος που ζητούσε από τον Σάντσεθ να μην κάνει καμία συμμαχία με τους Πολίτες του Ριβέρα και να συμμαχήσει με το Unidas Podemos. “Όχι με τον Ριβέρα” φώναζαν οι ακτιβιστές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έξω από τα κεντρικά γραφεία του στη Μαδρίτη το βράδυ των εκλογών.

Η τεράστια διαφορά ανάμεσα σε εμάς, την Ενωμένη Αριστερά και το Podemos, και τους σοσιαλιστές είναι ότι οι σύντροφοί μας συμμετέχουν και είναι πρωταγωνιστές στις αποφάσεις που παίρνουμε. Δεν έχουμε φωτισμένες ηγεσίες που αποφασίζουν ερήμην των συντρόφων που δίνουν καθημερινά τις μάχες μέσα στην κοινωνία. Οι σύντροφοι της Ενωμένης Αριστεράς και του Podemos είπαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θέλουν μια κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν τολμά να απευθυνθεί στην ίδια τη βάση του, γιατί ξέρει ότι αυτή θέλει τη συμμαχία με το Unidos Podemos και όχι με τους Πολίτες. Η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος “καίει” και τους χρόνους για να μπορέσουν να εκφραστούν τα μέλη του. Εμείς δεν απαξιώνουμε τον κόσμο και τους συντρόφους μας, γιατί συναποφασίσουμε τα πάντα. Αυτή είναι η νέα συμμετοχική Αριστερά και η νέα συμμετοχή Ισπανία που έχουμε στο μυαλό μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL