Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ισπανία / Ισπανία: Επίδειξη αδιαλλαξίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Επίδειξη αδιαλλαξίας

“Έχουμε τις ψήφους, την πολιτική συμφωνία, τις εγγυήσεις, τον προϋπολογισμό, μόνο λείπει το Unidas Podemos” τόνισε χθες η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και δεύτερη στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντριάνα Λάστρα, έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις ώρες μάλλον μάταιων συνομιλιών με την αντιπροσωπεία του Unidas Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε ελεύθερη μετάφραση, η Λάστρα παραδέχθηκε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι έτοιμα και ότι υπάρχει η στήριξη στη Βουλή, ωστόσο λείπει η μόνη λεπτομέρεια, ότι το Unidas Podemos δεν θέλει να δώσει ψήφο… δωρεάν σε μια μονοκομματική κυβέρνηση Σάντσεθ. Το... σίριαλ των διαπραγματεύσεων των σοσιαλιστών με την Αριστερά θα τελειώσει όμως σύντομα, γιατί στις 23 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, εάν δεν βρεθεί χρυσή τομή.

Η Λάστρα προειδοποίησε ότι ο σοσιαλιστής εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν θα παρουσιαστεί στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με το Unidas Podemos ή ακόμη και με τους Πολίτες ή το Λαϊκό Κόμμα, η αποχή των οποίων θα επέτρεπε στον Σάντσεθ να κυβερνήσει με μονοκομματική κυβέρνηση μόλις 123 βουλευτές (περίπου το ένα τρίτο της Βουλής). Σε μια προσπάθεια να πιέσει το Unidas Podemos, η Λάστρα τόνισε ότι τα άλλα κόμματα, το βασκικό PNV και το καταλανικό ERC, θα στηρίξουν την κυβέρνηση και ότι ο “μαξιμαλισμός” του Unidas Podemos και κυρίως αυτός του Ιγκλέσιας ευθύνονται για το ότι δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση. Τα δύο αυτά εθνικιστικά κόμματα, όπως και το βασκικό Bildu και το Compromis της Βαλένθια, ζητούν μια συμφωνία σοσιαλιστών και Unidas Podemos. Η Λάστρα και η αντιπροσωπεία των σοσιαλιστών δεν αναφέρθηκαν σε καμία από τις υποτιθέμενες θέσεις οργανισμών που προσφέρουν στο Unidas Podemos.

Unidas Podemos: Διάλογος μέχρι τέλους

Από την πλευρά της η Αριστερά υποστήριξε ότι οι σοσιαλιστές έδωσαν στην ουσία ένα είδος τελεσιγράφου για την αποδοχή της πρότασής τους ή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. “Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος” τόνισε η Γιολάντα Ντίαθ της Αριστεράς της Γαλικίας Εn Comu Galicia, που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα του Unidas Podemos. Η εκπρόσωπος του Unidas Podemos Ιόνε Μπλάρα, εκτιμά ότι η αντιπροσωπεία των σοσιαλιστών κατέστησε σαφές ότι “τους λείπει η πολιτική θέληση για μια συμφωνία, παρόλο που κάναμε πάρα πολλές παραχωρήσεις” και ότι “θα πρέπει να συζητούμε μέχρι την τελευταία στιγμή”.

Φασιστική ασπίδα σε επίδοξους βιαστές

Στον Δήμο της Μαδρίτης πάντως το φασιστικό Vox αρνείται να ψηφίσει την απόφαση της δεξιάς δημοτικής αρχής κατά της βίας εναντίον των γυναικών γιατί... ενοχοποιεί εκ των προτέρων τμήμα της κοινωνίας και γιατί δεν προβλέπει την προστασία κατά της βίας εναντίον των ανδρών, των ηλικιωμένων και γενικότερα όλων των ηλικιών. Το Vox κατήγγειλε και το “λόμπι” των επιχειρήσεων που έχουν στηθεί από τις φεμινιστικές οργανώσεις και αυτές των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων.

Στην Ισπανία δολοφονήθηκαν 47 γυναίκες το 2018, 19 το πρώτο τρίμηνο του 2019 και πάνω από χίλιες από το 2003, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών, κυρίως ομαδικών, και οι επιθέσεις εναντίον ατόμων των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL