Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ιταλία: Η πρώτη κυβέρνηση - ομηρος του διαδικτύου; - Το 79% του Κινήματος Πέντε Αστέρων υπέρ της συγκυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα / "Ναι" στην κυβέρνηση Κόντε από τα ψηφιακά μέλη του Κ5Α
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Η πρώτη κυβέρνηση - ομηρος του διαδικτύου; - Το 79% του Κινήματος Πέντε Αστέρων υπέρ της συγκυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα / "Ναι" στην κυβέρνηση Κόντε από τα ψηφιακά μέλη του Κ5Α

Το 79% των μελών του Κ5Α ψήφισε υπέρ της συνεργασίας του με το Δημοκρατικό Κόμμα και του σχηματισμού της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε, που αποτελεί την πρώτη κυβέρνηση της Ιταλίας -και όχι μόνο- που εξάρτησε τον σχηματισμό της από μια online ψηφοφορία!

Το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων και ο πολυμήχανος Καζαλέτζιο τζούνιορ έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα «άμεσης δημοκρατίας» ή εκφυλισμού των δημοκρατικών και συνταγματικών θεσμών της Ιταλίας; Οι κερδοσκόποι των αγορών είχαν προεξοφλήσει, όπως όλοι, το αποτέλεσμα και είχαν οδηγήσει τα spreads των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων στις 158 μονάδες βάσης, τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, ενώ το επιτόκιο για το δεκαετές ιταλικό ομόλογο υποχώρησαν σε επίπεδα ναδίρ: 0,88%.

«Καταρρίψαμε το παγκόσμιο ρεκόρ... που είχαμε καταρρίψει προηγουμένως για συμμετοχή σε πολιτική ψηφοφορία» αναφώνησε για δεύτερη φορά ψευδόμενος ο Καζαλέτζιο τζούνιορ, ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Ρουσό (την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του) και νέος βασικός συνομιλητής του ιταλικού πολιτικού συστήματος. Ο Καζαλέτζιο τζούνιορ πανηγύρισε το γεγονός ότι η συμμετοχή στο εσωτερικό δημοψήφισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων (υπέρ ή κατά της συγκυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα και της νέας κυβέρνησης Κόντε) είχε ξεπεράσει τις 73.000 από τα 115.000 μέλη του Κινήματος.

Μέλη που κανείς δεν τα είδε και δεν τα ξέρει, γιατί απλά έχουν γραφτεί από το Διαδίκτυο, ενώ οι ψηφοφόροι του Κ5Α έφθασαν τα 11 εκατομμύρια άτομα. Στην πράξη η νέα κυβέρνηση Κόντε εξαρτήθηκε χθες από τον συμβολαιογράφο Τακίνι, τον «εγγυητή» της διαφάνειας στην ψηφοφορία στην πλατφόρμα Ρουσό, όπου φαίνεται ότι ψήφισαν ακόμη και διαγραμμένα στελέχη του Κ5Α.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ο ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο είχε φροντίσει να αναρτηθούν πριν από την ψηφοφορία στην πλατφόρμα Ρουσό οι 26 «Κατευθυντήριες προγραμματικές γραμμές για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης» ανάμεσα στο Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Καλή ψήφο σε όλους» ευχήθηκε ο Ντι Μάιο υπογραμμίζοντας στα κοινωνικά δίκτυα ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει τον πυρήνα των προτάσεων του Κ5Α. Το γεγονός όμως ότι από τα σημεία που δημοσίευσαν οι Ντι Μάιο και Καζαλέτζιο έλειπαν η κατάργηση των διαταγμάτων του Σαλβίνι για την ασφάλεια, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μαρτυρά ότι οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και είναι μάλιστα πολύ σκληρές.

Εν τω μεταξύ ο Μ. Σαλβίνι παίζει το τελευταίο του χαρτί στην πιθανή αποχώρηση εννιά γερουσιαστών του Κ5Α και της συμμετοχής τους στη μεικτή ομάδα με την επωνυμία Ελεύθεροι Πολίτες, ελπίζοντας ότι το Κ5Α, το Δ.Κ. και οι σύμμαχοί τους δεν θα έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Από την πλευρά τους οι Ελεύθεροι και Ίσοι της μετριοπαθούς Αριστεράς φαίνονται έτοιμοι να συμμετάσχουν με έναν υπουργό τους στη νέα κυβέρνηση, ενώ η Ιταλική Αριστερά θα ψηφίσει υπέρ παραμένοντας εκτός του κυβερνητικού σχήματος.

Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή στη Λαμπεντούζα η Οικονομική Αστυνομία με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών προχωρούσε στην προληπτική κατάσχεση του σκάφους "Mare Jonio" της ΜΚΟ Mediterranea, πάρα την άδεια του Λιμεναρχείου να αποβιβάσει τους 31 ναυαγούς που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, απέδειξε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει για ψήφιση στο Κοινοβούλιο το γρηγορότερο δυνατόν την κατάργηση των απάνθρωπων διαταγμάτων του Σαλβίνι.

Η Οικονομική Αστυνομία, που εξαρτάται από τον Σαλβίνι, έδωσε μάλιστα και ένα πρόστιμο 300.000 ευρώ στη Mediterranea, από το 1 εκατομμύριο που προβλέπει ως μέγιστο ύψος προστίμου ο νόμος, γεγονός που οδήγησε τη ΜΚΟ να μιλάει για «την τελευταία βεντέτα αυτού (σ.σ.: του Σαλβίνι) που δεν ανέχεται να κερδίσει η ανθρωπιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL