Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ντι Μάιο και Σαλβίνι κρατούν σε ομηρεία την Ιταλία και τους ναυαγούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντι Μάιο και Σαλβίνι κρατούν σε ομηρεία την Ιταλία και τους ναυαγούς

Το ντουέτο του λαϊκισμού, ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, συνεχίζουν να κρατούν σε κατάσταση ομηρείας την Ιταλία, τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, τους διασωθέντες ναυαγούς της Μεσογείου και τις ΜΚΟ που συνεχίζουν να σώζουν ζωές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει σήμερα εσωτερικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του ή όχι σε μια κυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Τζιουζέπε Κόντε για πρωθυπουργό, όπως ακριβώς θέλησε τις τελευταίες ημέρες ο Ντι Μάιο ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Μπέπε Γκρίλο και τον Καζαλέντζιο Τζούνιορ, τον ιδιοκτήτη και μεγάλο "μάγειρα" των εσωτερικών διαδικασιών στο Κ5Α χάρις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Ρουσό, που είχε εμπνευστεί ο πατέρας του.

Στην πλατφόρμα είναι γραμμένα μόλις 100.000 άτομα σε σχέση με τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Κινήματος. Εκτιμάται πως στη σημερινή ψηφοφορία θα συμμετάσχει κάτω από το 50%. Οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα θα μπορούν να ψηφίσουν από τις 9 το πρωί έως τις 6 μ.μ., παρά το γεγονός ότι η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων προειδοποίησε πως η πλατφόρμα Ρουσό δεν εγγυάται την ασφάλεια και την ανωνυμία της ψήφου και ότι το αποτέλεσμα είναι διάτρητο γιατί οι διαχειριστές της δεν μπορούν να ελέγξουν εάν εισέλθουν... χάκερ και το αλλοιώσουν.

Ο Ντι Μάιο και οι λίγοι πλέον υποστηρικτές του στο Κ5Α κατέστησαν σαφές στον Κόντε ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αρνητικό.

Ντι Μάιο: Εγώ ειμί... ο αιώνιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Γιατί όμως ο Ντι Μάιο προσπαθεί να σαμποτάρει και να εκβιάσει τον Κόντε και το Δημοκρατικό Κόμμα; Πολύ απλά επειδή ο Κόντε και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θέλουν η νέα κυβέρνηση να έχει... αντιπροέδρους (δηλαδή Ντι Μάιο και... Σαλβίνι) που να υποκαθιστούν και να διεμβολίζουν τον πρωθυπουργό και τα καθήκοντά του. Ο Ντι Μάιο φοβάται ότι, εάν χάσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θα χάσει και τα ηνία του Κινήματος. Η προηγούμενη συνάντηση του Κόντε με τον Ντι Μάιο κατέληξε σε φωνές, ενώ ορισμένοι εκτιμούσαν ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους θα διατηρούσαν χαμηλότερους τόνους.

Ο Κόντε, εάν περάσει το “ναι” στην πλατφόρμα Ρουσό του Κ5Α, ενδέχεται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να δηλώσει ότι η εντολή θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, έχοντας πιθανώς έτοιμο το τελικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί με τους υπουργούς του για να ορκιστούν μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και της Γερουσίας και στη χειρότερη των περιπτώσεων θα έχει πάλι δύο αντιπροέδρους, τον Ντι Μάιο και τον Ντάριο Φραντσεσκίνι του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ντι Μάιο αναμένεται να αναλάβει και το νέο υπουργείο για τη Νότιο Ιταλία ή το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Τζιοβάνι Τρία ενδέχεται να απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών, με τους τρεις “τεχνικούς” -ή καλύτερα τεχνοκράτες- υποψήφιους αντικαταστάτες του να προέρχονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις τράπεζες.

Ο εφιάλτης του Σαλβίνι για ναυαγούς μετανάστες και ΜΚΟ

Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση και υπηρεσίες, κυρίως από πρώην νομάρχες και αρχηγούς της αστυνομίας.

Ο Σαλβίνι πάντως συνεχίζει τη γνωστή τακτική των ύβρεων και αναθεματισμών, αποκαλώντας τον Κόντε “αναίσχυντο”, και ισχυρίζεται ότι έχει ανοίξει τις πόρτες της Λέγκας στους απογοητευμένους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Κ5Α, στοιχηματίζοντας στις φήμες ότι δέκα γερουσιαστές του Κ5Α είναι έτοιμοι να περάσουν στη Λέγκα για να διασφαλίσουν την... επανεκλογή τους σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Η σκιά του ρατσιστή υπουργού Εσωτερικών συνεχίζει να βαραίνει την καθημερινότητα της Ιταλίας. “Σεβαστείτε τους νόμους και τα σύνορα. Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να αδιαφορεί χωρίς συνέπειες, κάνει ένα χοντρό λάθος και έκανε λάθος υπουργό: κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ την Ιταλία” συνέχισε να δηλώνει χθες απειλητικά ο -για λίγο ακόμα- σερίφης της Ιταλίας επικαλούμενος τις απαγορεύσεις εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα των σκαφών των ΜΚΟ που εξέδωσε από κοινού με τους υπουργούς Μεταφορών και Άμυνας του Κ5Α.

Λούκα Καζαρίνι: "Τι θα κάνατε εάν ήταν ναυαγοί από κρουαζιερόπλοιο;"

"Στην Ιταλία επαναφέραμε τους νόμους της θάλασσας, οι ναυαγοί δεν μπορεί να μένουν στα πλοία" απάντησε με δάκρυα στα μάτια ο Λούκα Καζαρίνι, ο επικεφαλής σήμερα της MKO Mediterranea και του σκάφους "Μare Jonio" και παλιός και καλός φίλος και σύντροφος από την εποχή της Γένοβας και της “Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα”.

“Η λογική είναι πιο ισχυρή από οποιοδήποτε διάταγμα και εθνικιστικό ντελίριο”, τόνισε η γνωστή ακτιβίστρια και πρώην πρόεδρος της Emergency Τσετσίλια Στράντα μετά το πράσινο φως της αποβίβασης για λόγους υγείας των ναυαγών του "Mare Jonio".

Οι 39 ναυαγοί που παρέμειναν επί ημέρες στο "Mare Jonio", και μάλιστα με ανέμους 25 κόμβων, είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας δηλώνοντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε, όπως οι έξι που πνίγηκαν στη βάρκα που ερχόμασταν, παρά να συνεχίσουμε έτσι”. Οι ναυαγοί είχαν κλειστεί σε ένα κοντέινερ μετά από μια συλλογική κρίση πανικού και τον φόβο επιστροφής τους στην κόλαση της Λιβύης.

“Συγγνώμη, εάν αυτούς τους ανθρώπους τους είχαμε περισυλλέξει από το ναυάγιο ενός κρουαζιερόπλοιου, θα τους αφήνατε να ζουν στο πλοίο μας;” απάντησε ο Καζαρίνι στο Λιμεναρχείο και την Ακτοφυλακή που είχαν απαγορεύσει την αποβίβαση των ναυαγών προσφύγων. Για να καταφέρουν να αποβιβάσουν τους ναυαγούς ο Καζαρίνι και η Mediterranea προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Η Οδύσσειά τους τελείωσε και στον ορίζοντα φαίνεται και λίγη ανθρωπιά. Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη!” σημείωσε η Mediterranea σε ανακοίνωσή της.

Το σκάφος "Eleonora" της γερμανικής MKO Lifeline, που έφθασε με 104 άτομα στη Σικελία, παραβιάζοντας την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα, δεν θα είναι τόσο τυχερό, γιατί η Οικονομική Αστυνομία και οι δικαστικές αρχές το κατάσχεσαν αμέσως μόλις έπιασε λιμάνι.

Ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους μετά την άρνηση της Μάλτας και της Ιταλίας να δεχθούν την αποβίβαση των ναυαγών και μέσα σε κακές καιρικές συνθήκες αναγκάστηκε να δέσει πολλούς ναυαγούς σε εξωτερικά σημεία του μικρού σκάφους για να μην παρασυρθούν από τα κύματα και καταλήξουν για δεύτερη φορά στη θάλασσα. Στη Σικελία πάντως αποβιβάστηκαν 29 άτομα από το πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού “Κασσιοπέα”, ενώ στη Λαμπεντούζα αποβιβάστηκαν 100 Τυνήσιοι που έφθασαν με ξύλινο σκάφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL