Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Δολοφονία ακτιβιστή που αντιδρούσε στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος / Όργιο βίας και διαφθοράς στην Ονδούρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία ακτιβιστή που αντιδρούσε στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος / Όργιο βίας και διαφθοράς στην Ονδούρα

Ο Αμαζόνιος καίγεται και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης συζητάει για τις προκλήσεις του Μπολσονάρου στα κοινωνικά δίκτυα. Την ίδια στιγμή μέσα στην πλήρη αδιαφορία στην Ονδούρα δολοφονούν ακτιβιστές που προσπαθούν να σταματήσουν την κατασκευή μονάδας υδροηλεκτρικής ενέργειας, φυλακίζουν και διώκουν άλλους που αντιδρούν στην κατασκευή ορυχείου, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως «τα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και τους ιθαγενείς πληθυσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όλα αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στην Ονδούρα χωρίς κανένας Αμερικανός Πρόεδρος να προτείνει κυρώσεις για την επιστροφή στη... νομιμότητα.

Στην Ονδούρα δεν κυβερνά κανένας «φίλος» του Μαδούρο, αλλά ένα νόθο πολιτικό τέκνο του Τραμπ, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που αποτελεί το μάτι και το αυτί του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή για να καταγγείλει τις κινήσεις των μεταναστών και να θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας της αμερικανικές αρχές για την αντιμετώπισή τους. Παραδόξως ο αδελφός του Προέδρου της Ονδούρας, ο Τόνι Ερνάντες, συνελήφθη πέρσι στο Μαϊάμι και θα δικαστεί στις 2 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης έχουν στοιχεία ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ονδούρας εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών ευρείας κλίμακας, αλλά η κυβέρνηση Τραμ αδιαφορεί. Ο «Τόνι» κατηγορείται για 9 δολοφονίες σε μια διαμάχη για ένα φορτίο κοκαΐνης και παράνομο εμπόριο όπλων στο Μεξικό και την Κολομβία, ενώ οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Πορφίριο Λόμπο και ο νυν Πρόεδρος Ερνάντες έχουν άμεση ανάμειξη στο παράνομο αυτό εμπόριο, αφού οι έμποροι ναρκωτικών έχουν στενές σχέσεις με το Εθνικό Κόμμα τους.

Όσο αφορά την πρώην πρώτη κυρία της χώρας, τη Ρόσα Μπονίγια Ντε Λόμπο, θα δικαστεί και αυτή τον Σεπτέμβριο για 11 εγκλήματα διαφθοράς και ενδέχεται να καταδικαστεί σε 77 έτη φυλάκισης. Για να είμαστε περισσότερο σαφείς, τα εγκλήματα έχουν αποδειχθεί στο δικαστήριο και αναμένεται μόνο η ανακοίνωση της απόφασης. Αλλά ο Πορφίριο Λόμπο αποτελεί ένα ακόμη χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πώς ξεπληρώνει όμως ο Πρόεδρος της Ονδούρας τη στήριξη των ΗΠΑ; Ο Ερνάντες ειδοποίησε τη Δευτέρα τις αμερικανικές αρχές ότι 30.000 μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, την Αφρική και την Ασία πέρασαν από την Ονδούρα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ και ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τις 70.000 έως το τέλος του έτους. Ο Ερνάντες εκτελεί στην πράξη το χρέος μιας υπηρεσίας πληροφοριών για την κυβέρνηση Τραμπ στον πόλεμο κατά των μεταναστών.

Η Ονδούρα δεν είναι Βενεζουέλα και έτσι κανείς δεν προχώρησε στην ανακήρυξη «προσωρινού Προέδρου» παρά τις δολοφονίες ακτιβιστών για το περιβάλλον, όπως την πρόσφατη δολοφονία από «πιστολέρο» του 45χρονου Ρομπέρτο Αντόνιο Αργκέτα, τριακόσια περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας, όπως κατήγγειλε η Επιτροπή Γονέων Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων στην Ονδούρα (CAFADEH), υπογραμμίζοντας ότι το έγκλημα αποτελεί «επιπλέον απόδειξη για τους κινδύνους που διατρέχουν οι υπερασπιστές της γης, του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα».

Ο Αργκέτα διέπραξε το λάθος να αντιδράσει στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Γουαπινόλ. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή κανείς στις ΗΠΑ δεν απειλεί με κυρώσεις την Ονδούρα για τη σύλληψη επτά ιθαγενών ακτιβιστών που προσπαθούν να σταματήσουν την κατασκευή ορυχείου στον ίδιο ποταμό Γκουαπινόλ, που θα έχει αποτέλεσμα τη μόλυνση της μοναδικής πηγής πόσιμου ύδατος για την περιοχή. Τουλάχιστον 32 άτομα διώκονται γιατί αντιδρούν στην κατασκευή του ορυχείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL