Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Εκβιασμός Π. Σάντσεθ σε Unidas Podemos: / 300 μέτρα για να στηρίξετε την κυβέρνησή μου ή εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκβιασμός Π. Σάντσεθ σε Unidas Podemos: / 300 μέτρα για να στηρίξετε την κυβέρνησή μου ή εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα παρουσιάσει την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 300 προτάσεις - μέτρα ως βάση διαλόγου για το κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μονοκομματικής κυβέρνησής του, έχοντας συμπεριλάβει τις προτάσεις του Unidas Podemos και των κοινωνικών φορέων, με ένα και μοναδικό στόχο: να διασφαλίσει την ψήφο του Unidas Podemos χωρίς να προσφέρει σε αντάλλαγμα ούτε ένα... υπουργείο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έστειλε το μήνυμα αυτό στο Unidas Podemos επιλέγοντας τη συνάντησή του με τις οργανώσεις των ΛΟΑΤΚΙ, στις οποίες «εξήγησε» γιατί δεν εμπιστεύεται το Unidas Podemos για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ ερμήνευσαν τον εκβιασμό του Σάντσεθ ως προάγγελο πρόωρων εκλογών, γιατί ακόμη και ο Σάντσεθ παραδέχτηκε μπροστά τους ότι το Unidas Podemos ή θα πρέπει να αποδειχθεί την προσφορά αυτή, με πιθανές βελτιώσεις των μέτρων, ή η εναλλακτική λύση θα είναι οι πρόωρες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο φρόντισε μάλιστα να αποτρέψει οποιαδήποτε δεύτερη σκέψη στο Unidas Podemos για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα διευκρινίζοντας ότι ο Σάντσεθ δεν έχει πάρει από το κόμμα του εντολή να παρουσιαστεί για άλλη μια φορά επιδιώκοντας την ψήφο της Βουλής. Ο Σάντσεθ αυτή την φορά θέλει να πάει στη Βουλή με... στημένο το παιχνίδι, γιατί θα ξεκινήσει ένα γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, για να βολιδοσκοπήσει ποια κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ και ποια θα απέχουν, γνωρίζοντας στην πράξη από πριν το αποτέλεσμα μιας πιθανής ψηφοφορίας στη Βουλή. Διαφορετικά, θα επιστρέψει την εντολή στον αρχηγό του κράτους, τον βασιλιά Φελίπε Στ΄, ο οποίος θα προκηρύξει εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομίας και οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Λουίς Άβαλος κατέστησε σαφές ότι «η προσφορά που έγινε τον Ιούλιο στο Unidas Podemos δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι» και προειδοποίησε την Αριστερά ότι «θα πρέπει να αποδεχθεί μια κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί η Δεξιά, που δεν έχει την πλειοψηφία, μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα».

Ο Άβαλος ζήτησε επίσης την αποχή του Λαϊκού Κόμματος, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους διάλογος ανάμεσα στον Σάντσεθ και τον Ιγκλέσιας». «Μερικοί παίρνουν αποφάσεις όταν βλέπουν την πραγματικότητα και αυτές εξαρτώνται από τον ίλιγγο που τους προκαλούν οι αποφάσεις», κατέληξε ο Άβαλος.

Στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι τα 300 μέτρα, που περιλαμβάνουν τα 110 μέτρα του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος, έχουν στο επίκεντρό τους την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προστασία του περιβάλλοντος και ότι συμπεριλαμβάνονται επίσης πολλές από τις προτάσεις και τις κοινωνικές ευαισθησίες του Unidas Podemos. Για τους Σοσιαλιστές, τα 300 μέτρα στοχεύουν σε μια «κοινωνική, φεμινιστική, οικολογική, ευρωπαϊκή και προοδευτική κυβέρνηση».

Το Unidas Podemos είχε προτείνει στις 20 Αυγούστου ένα ντοκουμέντο 119 σελίδων με 290 προτάσεις διαλόγου προς τους Σοσιαλιστές, για να εισπράξει πλήρη... άρνηση.

Η στρατηγική του Σάντσεθ φαίνεται αρκετά απλή: εάν το Unidas Podemos αρνηθεί τα 300 μέτρα, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εξαιτίας της Αριστεράς και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας θα είναι ο... υπεύθυνος. Ο "μόνος υπεύθυνος", όπως τουλάχιστον έγινε ξεκάθαρο από τις σελίδες της... “El Pais”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL