Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Την επόμενη εβδομάδα ορκίζεται η κυβέρνηση Κ5Α - ΔΚ / Ο Κόντε υπόσχεται έναν νέο ανθρωπισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την επόμενη εβδομάδα ορκίζεται η κυβέρνηση Κ5Α - ΔΚ / Ο Κόντε υπόσχεται έναν νέο ανθρωπισμό

Ο Τζιουζέπε Κόντε θα παρουσιαστεί, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να ορκίσει τη νέα κυβέρνησή του, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι και οι άλλοι έξι υπουργοί της φασιστοειδούς και ρατσιστικής Λέγκας θα αποτελούν... παρελθόν.

Ο Ματέο Ρέντζι βιάστηκε να προδικάσει το πολιτικό τέλος του Σαλβίνι. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε πάντως τη διοργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης στη Ρώμη στις 19 Οκτωβρίου «εναντίον της κυβέρνησης Κόντε - Μόντι».

Η εντολή σχηματισμού και οι δηλώσεις Κόντε

Ο Κόντε έλαβε χθες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα και προχώρησε σε ευρέως αποδεκτές δηλώσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και μια δικαιότερη Ιταλία, όπου «όλοι θα πληρώνουν φόρους και μάλιστα λιγότερους». Υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «υπέρ» και όχι μια κυβέρνηση εναντίον κάποιων, αναγνώρισε ότι υπάρχει μια διεθνής και ευρωπαϊκή οικονομική συγκυρία με «διάφορα ερωτηματικά», ενώ στόχος της κυβέρνησης θα είναι να αποτραπεί η αύξηση του ΦΠΑ και να διασφαλιστεί η προστασία των τραπεζικών καταθέσεων.

Στις δηλώσεις του ο Κόντε έκανε πολλές αναφορές για να χαϊδέψει τα αυτιά των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών πολιτών και να κρατήσει αποστάσεις από τη Λέγκα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση υπέρ του περιβάλλοντος, για την προστασία της βιοδιαφορετικότητας και των θαλασσών, υπέρ μιας ποιοτικής Παιδείας, μιας πρωτοποριακής έρευνας, με ασφαλείς και επαρκείς υποδομές, με ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ο Κόντε.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υποσχέθηκε έναν "νέο ανθρωπισμό" και μια "πιο δίκαιη και πιο ανταγωνιστική" Ιταλία. Η αναφορά σε "νέο ανθρωπισμό" αποτελεί προφανώς αποστασιοποίηση από την πολιτική του πρωην κυβερνητικού εταίρου Σαλβίνι, την οποία όμως ο ίδιος ο Κόντε υποστήριξε στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες κατά την προηγούμενη πρωθυπουργική θητεία του.

Ο Τζιουζέπε Κόντε δεν φαίνεται να χάνει ούτε στιγμή, γιατί ξεκίνησε αμέσως τις θεσμικές του συναντήσεις με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής και αμέσως μετά κυρίως με τα πολιτικά κόμματα που μπορεί να στηρίξουν την κυβέρνησή του. Σήμερα θα συναντήσει το Κ5Α και το ΔΚ, το οποίο εργάζεται πυρετωδώς για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι αγορές ψήφισαν Κόντε , Κ5Α και ΔΚ

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις δηλώσεις του Κόντε, με τον γενικό του δείκτη να φτάνει να κερδίζει 2%, με άξονα την άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Τα spreads των ιταλικών έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν έως και στις 160 μονάδες βάσης, ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 0,948%.

Αριστεροί... «εσωτερικού» και «εξωτερικού»

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η στήριξη των γερουσιαστών των Ελεύθερων και Ίσων, που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση μιας ισχνής πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι και ο ηγέτης των Ελεύθερων και Ίσων Πιέρο Γκράσο θέλουν τη συμμετοχή των Ελεύθερων και Ίσων στην κυβέρνηση, ενώ η Ιταλική Αριστερά του Νικόλα Φρατοϊάνι και της Λορεντάνα Ντε Πέτρις στηρίζει από τα... έξω το νέο εγχείρημα, δηλαδή δεν επιδιώκει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Η... πιθανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Κόντε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το όνομα του αντιπροέδρου ή των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει ότι εάν είναι ένας ο αντιπρόεδρος, θα πρέπει να του ανήκει δικαιωματικά, από τη στιγμή που το Κ5Α επέλεξε τον... πρωθυπουργό.

Όμως, σε αυτή την περίπτωση τίθεται ένα μεγάλο και άλυτο προς το παρόν πρόβλημα, ποιο υπουργείο θα αναλάβει ο Ντι Μάιο. Ο Κόντε δεν θέλει αντιπροέδρους και... σκιές δίπλα του και το Δημοκρατικό Κόμμα το αποδέχεται, εκτιμώντας ότι αποτελεί τομή σε σχέση με την τελευταία κυβέρνηση.

Το Κ5Α θέλει τον Ντι Μάιο αντιπρόεδρο και υπουργό Άμυνας, ενώ το Κ5Α στοχεύει σε εννέα υπουργεία και το Δ.Κ. σε επτά, εάν υπάρξουν 16 υπουργεία.

Ο Μπέπε Γκρίλο ζήτησε από τον Κόντε και τον Ντι Μάιο «τεχνικούς» υπουργούς σε επίμαχα υπουργεία και γενικούς γραμματείς από τα κόμματα, ενώ ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι ζήτησε ισχυρή παρουσία γυναικών σε όλες τις θέσεις.

Το Δ.Κ. στοχεύει στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τέσσερις γυναίκες υπουργούς, ενώ για το υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα δύο "τεχνοκρατών" γυναικών, της Λουκρέτσια Ρέικλιν (κόρης του πρώην γενικού γραμματέα της CGIL και της Λουτσιάνα Καστελίνα) και αυτό της Μαριάνα Ματζουκάτο. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν την παραμονή του «ευρωπαϊστή» Τζιοβάνι Τρία.

Σκληρή μάχη θα δοθεί για τον έλεγχο των κοινωνικών υπουργείων, με τον Ντι Μάιο να θέλει τον έλεγχό τους από το Κ5Α, για να διασφαλίσει την εφαρμογή του εισοδήματος του πολίτη, ενώ το Εργασίας φαίνεται ότι θα το αναλάβει το Δημοκρατικό Κόμμα. Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να το αναλάβει ένας «τεχνικός» ή ένας πρώην νομάρχης που αποτέλεσε δεξί χέρι του πρώην υπουργού Εσωτερικών του ΔΚ Μινίτι στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να το αναλάβει ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μπορεί να... εξοστρακιστεί στις Βρυξέλλες για να αναλάβει τη θέση του επιτρόπου Ανταγωνισμού.

«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, μια πλήρως φιλελεύθερη δημοκρατία, μια πράσινη και κοινωνική στροφή. Αρχίζει η περιπέτεια. Ο πήχης τέθηκε πολύ ψηλά, μακριά από τα μπαλκόνια» [της δημαγωγίας], έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο υποψήφιος Επίτροπος Ανταγωνισμού Τζεντιλόνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL