Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Κυβέρνηση συνασπισμού από Δημοκρατικό Κόμμα και Κ5Α, ίδιος πρωθυπουργός / Ιταλία: Κόντε 2.0
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση συνασπισμού από Δημοκρατικό Κόμμα και Κ5Α, ίδιος πρωθυπουργός / Ιταλία: Κόντε 2.0

Ο Ματέο Σαλβίνι αποτελεί παρελθόν για το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα αποδέχθηκε την κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπογραμμίζοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ότι περιμένει από το Κ5Α να υποδείξει την υποψήφιο πρωθυπουργό της χώρας, γεγονός που διευκολύνει τον σχηματισμό μιας δεύτερης κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε, αλλά με διαφορετική πλειοψηφία.

Στην ουσία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα τις τελευταίες ώρες πριν από τις συναντήσεις με τον Ματαρέλα αφορούσαν τα υπουργεία που θα αναλάμβανε το καθένα από αυτά και τον ρόλο των ηγετικών στελεχών τους, με το Δημοκρατικό Κόμμα να ζητάει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, εφόσον ο πρωθυπουργός θα αποτελεί επιλογή του Κ5Α. Στοιχείο που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για το ρόλο του Ντι Μάιο, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.

Για το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ένας «τεχνικός», ενώ τα spreads των ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει χθες αργά το απόγευμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας σαφές ότι οι... από μηχανής θεοί των αγορών έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο εγχείρημα.

«Να θέσουμε τέλος στην περίοδο του μίσους, της μνησικακίας και του φόβου. Εκθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσπάθειά μας να δώσουμε ζωή σε μια νέα κυβέρνηση με μια νέα πλειοψηφία. Του είπαμε ότι αποδεχθήκαμε το αίτημα του Κ5Α να υποδείξει το όνομα του πρωθυπουργού», τόνισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του κόμματος με τον Ματαρέλα.

Η δήλωση αυτή του Τζινγκαρέτι αποτέλεσε χθες τον επιτάφιο για την παρουσία του Σαλβίνι στις θέσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών. Ο Τζινγκαρέτι πάντως επιμένει ότι θα σχηματιστεί μια «νέα κυβέρνηση» στροφής και ρήξης και αποφεύγει να την ονομάσει «δεύτερη κυβέρνηση Κόντε», ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται ότι θα έχει μια ισχυρή παρουσία στη νέα κυβέρνηση και τη θέση ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός και σήμερα ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κάρλο Καλέντα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα και τον σχηματισμό νέου κεντρώου κόμματος, δηλώνοντας «συνέπεια» στους 280 χιλιάδες ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στις ευρωεκλογές.

Ο Ματαρέλα συνέχισε μέχρι αργά το απόγευμα τις διαβουλεύσεις του με τα υπόλοιπα κόμματα, με τελευταίο το Κ5Α, αλλά πηγές από το περιβάλλον του είχαν αφήσει να... διαρρεύσει ότι δεν έδινε καμία πίστωση χρόνου στο Κ5Α για να πραγματοποιήσει εσωτερικό δημοψήφισμα ανάμεσα στα 100 χιλιάδες μέλη του για την αποδοχή ή μη της συνεργασίας του με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην πράξη, ο Ματαρέλα αφόπλισε τον Καζαρέτζιο τζούνιορ και την ηλεκτρονική του πλατφόρμα Ρουσό, τον Ντι Μάιο, τον ντι Μπατίστα και όσους μέσα στο Κ5Α προσπάθησαν να χρονοτριβήσουν ή να αποτρέψουν τη συνεργασία του «Κινήματος» με το Δημοκρατικό Κόμμα για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές και εξανάγκασε το Κ5Α να υποδείξει τον Κόντε ως τον υποψήφιο πρωθυπουργό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Καζαρέτζιο τζούνιορ και ο Ντι Μάιο ήξεραν πολύ καλά ότι εάν το Κ5Α ζητούσε νέα πίστωση χρόνου, ο Ματαρέλα θα προχωρούσε στον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνικών για να οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην «αγανακτισμένη» νεοφασίστρια Τζιόρτζι Μελόνι, που δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Ματαρέλα ότι «θα βγούμε στους δρόμους, γιατί κάνουν τα πάντα για να μας κόψουν τον λόγο, κλέβουν την κυβέρνηση για να εμποδίσουν τους Ιταλούς να ψηφίσουν και να κρατήσουν εκείνοι τις καρέκλες», η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλέσια Μοράνι έδωσε δύο συμβουλές: «Διάβασε το σύνταγμα και πάρε μερικές σταγόνες ηρεμιστικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL