Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σε αναζήτηση συναίνεσης και πρωθυπουργού

Ιταλία: Ζυμώσεις στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και στο Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει σήμερα τον δεύτερο κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα να είναι αναγκασμένα να παρουσιάσουν μέχρι την Τετάρτη κοινό πρόγραμμα και το όνομα του πρωθυπουργού που θα αναλάβει να οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση έως το τέλος της θητείας της σημερινής Βουλής. Διαφορετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο άτομο ή να προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο, κάτι το οποίο θεωρείται προς στιγμή εκτός ημερησίας διάταξης.

Υπάρχει βέβαια και η λύση να παρουσιαστεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε στη Βουλή και να διατηρήσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του από το Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα, που κατόπιν θα ψηφίζει επιλεκτικά τα διάφορα διατάγματα και προτάσεις. Για το Βατικανό, μια κυβέρνηση Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος θα αποτελεί το «μικρότερο κακό» και θα προσφέρει μια «βαθιά ανάσα» στην κοινωνία με την έξοδο του Σαλβίνι από την κυβέρνηση.

Το Κ5Α πρότεινε τη διατήρηση του Κόντε στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά ένα μεγάλο τμήμα του Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον γραμματέα του Νικόλα Τζινγκαρέτι, ζητάει ρήξη με την κυβέρνηση του Κ5Α και της Λέγκας «ακόμη και στα ονόματα», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής και ηγετικό στέλεχος του Κ5Α Ρομπέρτο Φίκο αρνήθηκε να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Ο Μπέπε Γκρίλο, οι «ρεντζιανοι», πολλοί διανοούμενοι και συνδικαλιστές του προοδευτικού και αριστερού χώρου, από τον Μαουρίτσιο Λαντίνι και τον Λουίτζι Φεραγιόλι έως τον Ρομάνο Πρόντι, δεν έχουν αντιρρήσεις για μια δεύτερη κυβέρνηση Κόντε, ενώ σε αυτούς προστέθηκε και ο Ντόναλντ Τουσκ. Το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Ντι Μάιο και τον Τζινγκαρέτι την Κυριακή διευκόλυνε να λιώσουν κατακαλόκαιρο οι πάγοι που υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Η σκληρή επιστολή του Κόντε στον Ματέο Σαλβίνι μετέτρεψε τον Ιταλό πρωθυπουργό σε ένα είδος ηγέτη του «αντι-Σαλβίνι» μετώπου στην Ιταλία, ενώ ο ηγέτης του Κ5Α Λουίτζι Ντι Μάιο βρέθηκε στο στόχαστρο ενός μεγάλου μέρους ακόμη και του Κ5Α γιατί συνέχισε να έχει επαφές με τον Σαλβίνι διαμέσου του... Whatsapp!

Το σίγουρο είναι ότι η Λέγκα και ο Σαλβίνι επιμένουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Ντι Μάιο, πρωθυπουργό και τον Σαλβίνι μοναδικό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ ο Ντι Μάιο, για να μπορέσει να ελέγξει το Κ5Α, «πρότεινε» τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από τα μέλη του κινήματος μέσω της πολυσυζητημένης πλατφόρμας Ρουσό, που ελέγχει ο Καζαλέτζιο τζούνιορ.

Στις τελευταίες δύο ψηφοφορίες, το 94% των μελών του Κ5Α είχε ψηφίσει υπέρ του «κυβερνητικού συμβολαίου» με τη Λέγκα και το 80% υπέρ της διατήρησης του Ντι Μάιο στην ηγεσία του Κ5Α, που στην πράξη ισοδυναμούσε με τη διάσωση του Σαλβίνι από δικαστικές διώξεις.

Για τον Σαλβίνι, εάν πραγματοποιηθεί η εσωτερική ψηφοφορία στο Κ5Α, θα αποτελέσει μια ανέλπιστη σανίδα σωτηρίας, γιατί στοιχηματίζει ότι η βάση του Κ5Α δεν θέλει να ακούσει τίποτα για συνεργασίες με το Δημοκρατικό Κόμμα, τον Ρέντζι και ό,τι αντιπροσωπεύουν. Το «ψηφιακό» Κ5Α έχει μόλις 100 χιλιάδες μέλη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ είχε πάρει 11 εκατομμύρια ψήφους.

Χθες αργά το απόγευμα είχε προγραμματιστεί κλειστή συνεδρίαση των βαρόνων του Κ5Α, με εγγυητή τον Γκρίλο, και συνεδρίαση ανάμεσα σε δημάρχους και προέδρους Περιφερειών του Κ5Α και του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ στελέχη των δύο κομμάτων δεν απέκλειαν και απευθείας συνάντηση ανάμεσα στον Τζιγκαρέτι και τον Ντι Μάιο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδας τη συνεδρίαση της Διεύθυνσης του κόμματος, προφανώς ενόψει της αναμενόμενης αυριανής συνάντηση της αντιπροσωπίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει εκτός κυβέρνησης όλα τα μεγάλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων του Ρέντζι και του Πάολο Τζεντιλόνι, για να δείξει ότι προωθεί μια ρήξη με το παρελθόν.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις