Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ζητούμενη η ενότητα για το αντι-Μακρόν μέτωπο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούμενη η ενότητα για το αντι-Μακρόν μέτωπο...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Ολοκληρώνεται στο Μπιαρίτζ η σύνοδος κορυφής των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με θέμα τον «αγώνα κατά των ανισοτήτων». Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί βρίσκονται εδώ και μέρες επί ποδός για την προστασία των ηγετών, ενώ η κοσμική πόλη θυμίζει περισσότερο φρούριο παρά θέρετρο ακριβών διακοπών.

Φέτος όμως το ενδιαφέρον είχε να κάνει με την αντι-σύνοδο που συσπείρωσε κοινωνικούς και οικολογικούς αγώνες και η οποία συνέπεσε με τη διεξαγωγή των «θερινών πανεπιστημίων» των κομμάτων της γαλλικής Αριστεράς. Ένα σαββατοκύριακο με πολλά γεγονότα ενόψει ενός δύσκολου, πολιτικά και κοινωνικά, φθινοπώρου για την προεδρία Μακρόν.

Τα μέτωπα για τον Γάλλο Πρόεδρο πολλά. Brexit, σχέσεις με Ουάσιγκτον, που έχουν γίνει δύσκολες, με τον εμπορικό πόλεμο που επιβάλλει ο Τραμπ να μαίνεται, μεταρρύθμιση των συντάξεων, αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη του ότι έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει η... προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2020. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί να αναπτύξει την οπτική του για τον σύγχρονο κόσμο. Μιλώντας, στα μέσα της εβδομάδας, στην ένωση δημοσιογράφων που καλύπτουν την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Μακρόν αναφέρθηκε στη «βαθιά κρίση των δημοκρατιών μας», που αφορά την «αντιπροσωπευτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους», ενώ τόνισε την ανάγκη απαντήσεων «στις σύγχρονες φοβίες, την κλιματική φοβία, την τεχνολογική φοβία, τη φοβία των μεταναστεύσεων».

Η απάντηση σε αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει να κάνει με τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. «Πρέπει να θέσουμε το θέμα για τις χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα, κυρίως τη Γερμανία», συνέχισε χαρακτηριστικά. «Η διεθνής τάξη στηριζόταν στη δυτική ηγεμονία από τον 18ο αιώνα, όπως την εξέφραζε η Γαλλία, ύστερα στον 19ο αιώνα η Βρετανία και τον 20ό αιώνα οι ΗΠΑ. Αλλά αυτή η ηγεμονία αμφισβητείται σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη για την «προάσπιση, μέσα από την ανανέωσή της, μιας σύγχρονης πολυμέρειας, χωρίς να υποχωρήσουμε σε μια κατάσταση εξαγρίωσης του κόσμου».

Ο Μακρόν επέμεινε επίσης στην «ευθυγράμμιση της Ρωσίας με την Ευρώπη, γιατί είναι ευρωπαϊκή λόγω της ιστορίας της, της γεωγραφίας της, και όσο περισσότερο θα λέμε ότι είναι ευρωπαϊκή, τόσο περισσότερο ευρωπαία θα γίνεται» - μια απόπειρα να καλυφθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρόβλημα του Μακρόν είναι ότι όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις κινδυνεύουν να προσκρούσουν στα εσωτερικά του προβλήματα, που δεν είναι ούτε λίγα ούτε αμελητέα. Κοινωνική κρίση διαρκείας, αμφισβήτηση από πολλούς -όπως έδειξε το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων»- πολίτες, δομικά προβλήματα της γαλλικής κοινωνίας που λιμνάζουν χρόνια... Το μόνο που έχει υπέρ του σήμερα ο Μακρόν στο εσωτερικό σκηνικό, είναι ο κατακερματισμός της δεξιάς αλλά και της αριστερής αντιπολίτευσης.

Πράσινοι, Κομμουνιστές, Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, όπως φάνηκε και από τα θερινά τους πανεπιστήμια, αν και έχουν σοβαρές ενστάσεις και θέσεις κατά των κυβερνητικών πολιτικών, αδυνατούν να συγκλίνουν σε ένα κοινό μέτωπο. Γεγονός που λειτουργεί ανακουφιστικά για την προεδρία Μακρόν. Μέχρι πότε; Η ενότητα των αντι-Μακρονικών δυνάμεων παραμένει το περισσότερο από ποτέ επίκαιρο ζητούμενο...

Η αποτυχία τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν το καμπανάκι... Το θέμα είναι το πώς ο κάθε χώρος αντιλαμβάνεται το ρόλο και την αποστολή του πέρα από μικρο-κομματικούς υπολογισμούς... Όσο παραμένουν τα στεγανά, τόσο ο Μακρόν θα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL