Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Λορεντάνα Ντε Πέτρις, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μεικτής Ομάδας και γερουσιαστής της Ιταλικής Αριστεράς: / Λορεντάνα Ντε Πέτρις: "Διέξοδος χωρίς πρόωρες εκλογές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λορεντάνα Ντε Πέτρις, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μεικτής Ομάδας και γερουσιαστής της Ιταλικής Αριστεράς: / Λορεντάνα Ντε Πέτρις: "Διέξοδος χωρίς πρόωρες εκλογές"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

που εκλέχθηκε με τους Ελεύθερους και Ίσους και οδήγησε ως Πρόεδρος της μεικτής Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αντιπροσωπεία της στις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Ματαρέλα.

H Ντε Πέτρις ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος της Προλεταριακής Δημοκρατίας και αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπήρξε αργότερα από τους ιδρυτές των Πράσινων, ενώ εκλέχθηκε βουλευτίνα με την Ελιά του Πρόντι ανήκοντας στην ομάδα Πράσινοι - Ελιά. Αργότερα προσχώρησε στην Αριστερά - Οικολογία - Ελευθερία (SEL), με την οποία εκλέχθηκε στη Γερουσία το 2013. Με τη διάλυση της SEL πέρασε στην Ιταλική Αριστερά, στην οποία παραμένει έως σήμερα, ενώ στις εκλογές του 2018 εκλέχθηκε με τους Ελεύθερους και Ίσους στη Γερουσία για να μετατραπεί σε κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Μεικτής Ομάδας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Ποια θα ήταν η διέξοδος από την κυβερνητική κρίση;

Η διεξαγωγή εκλογών θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη χώρα μας, γιατί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη θέση εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης που είχαμε έως σήμερα. Στη Γερουσία υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία που πιστεύει ότι πρέπει να έχουμε την καλή θέληση να προχωρήσουμε στον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που να διαρκέσει έως το τέλος της θητείας της Βουλής. Αυτό το υπογράμμισα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών του με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων. Από το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κ5Α έως και τα άλλα μικρότερα κόμματα πρέπει να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που να μην στοχεύει να έχει μόνο την απλή πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά να έχει ένα πρόγραμμα και στόχους για να προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές. Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ανοιχτοί και αποτελεσματικοί.

* Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Τζινγκαρέτι έθεσε πέντε σημεία για τη συνεργασία του με το Κ5Α. Πώς τα είδατε;

Το τελευταίο διάστημα στη Βουλή είχαμε διαδοχικές συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα και την αντιπολίτευση. Παρά τις αντιπαραθέσεις, εμείς είχαμε ένα είδος διαλόγου με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Κ5Α για θέματα που μας ενδιέφεραν από κοινού.

Ο δρόμος της συνεργασίας δεν είναι εύκολος. Είναι όμως καθήκον μας να προσπαθήσουμε. Είναι καλό το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση. Ο Τζινγκαρέτι έκανε ένα πρώτο θετικό βήμα και τώρα πρέπει να περιμένουμε και τις προτάσεις των υπολοίπων. Ο χρόνος ασφαλώς και μας πιέζει. Μας το έκανε σαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντησή μας, αλλά έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με ένα πραγματικό πρόγραμμα τομών για τις ανάγκες του κόσμου και της χώρας μας.

Η Λορεντάνα Ντε Πέτρις είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μεικτής Ομάδας και γερουσιαστής της Ιταλικής Αριστεράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL