Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
Μακρόν και Μέρκελ φέρνουν τον Αμαζόνιο στον τραπέζι της G7: / Μακρόν και Μέρκελ φέρνουν τον Αμαζόνιο στον τραπέζι της G7: "Καίγεται το σπίτι μας!"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακρόν και Μέρκελ φέρνουν τον Αμαζόνιο στον τραπέζι της G7: / Μακρόν και Μέρκελ φέρνουν τον Αμαζόνιο στον τραπέζι της G7: "Καίγεται το σπίτι μας!"

Σε διεθνή κρίση με καθοριστικές συνέπειες για το μέλλον της ανθρωπότητας ανακήρυξε τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρνοντας το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των G7 αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτς, πετυχαίνοντας την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται την κλιματική αλλαγή και έχει φτάσει στο σημείο να αποδίδει τις μεγάλες πυρκαγιές στη δική του χώρα στους... οικολόγους.

“Το σπίτι μας καίγεται!” ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του Μακρόν στο Τwitter, ένα μήνυμα που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ακροδεξιού Προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο για “αποικιοκρατική αντίληψη” και ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την καταστροφή για πολιτικά οφέλη. Η Βραζιλία δεν συμμετέχει στην ομάδα των επτά, όμως ο Μπολσονάρου μπορεί να προσδοκά βάσιμα την υποστήριξη του φίλου και ομοϊδεάτη Ντόναλντ Τραμπ.

Καθώς κλιμακωνόταν ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ της Γαλλίας και της Βραζιλίας, στο πλευρό του Μακρόν τάχθηκε χθες το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη πως οι πυρκαγιές στην Αμαζονία αποτελούν μια "οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και θα πρέπει να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου."Η καγκελάριος υποστηρίζει πλήρως τον Γάλλο Πρόεδρο" τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Στοιχεία από βραζιλιάνικους αλλά και διεθνείς δοροφόρους αποδεικνύουν ότι οι φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στον “πνεύμονα” του πλανήτη, έχουν αυξηθεί τη φετινή χρονιά κατά 85%, μια χρονιά που διόλου συμπτωματικά σημαδεύτηκε στη Βραζιλία από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπολσονάρου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της διάσκεψης των G7, τόνισε ότι το μέλλον του Αμαζονίου δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Βραζιλίας, αλλά είναι θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος. “Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Το δάσος του Αμαζονίου -οι πνεύμονες που παράγουν το 20% του οξυγόνου του πλανήτη- φλέγεται. Είναι μια διεθνής κρίση. Μέλη της Διάσκεψης των G7, ας συζητήσουμε αυτή την επείγουσα κατάσταση τις επόμενες ημέρες” έγραψε στο Τwitter.

Τους φόβους του Γάλλου Προέδρου έσπευσε να συμμεριστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζοντας “βαθιά ανησυχία” για τις πυρκαγιές στο μεγαλύτερο δάσος του πλανήτη. “Στο μέσο της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, δεν έχουμε τα περιθώρια να προκαλέσουμε περισσότερη ζημιά στο οξυγόνο και στη βιοποικιλότητα” σχολίασε.

Ο Μπολσονάρου, οι ΜΚΟ και οι... Αρειανοί

Όμως, για τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστο Αραούχο όλα τα παραπάνω συνιστούν μια "βάρβαρη και άδικη" διεθνή εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης Μπολσονάρου, που "ξαναχτίζει τη Βραζιλία" απέναντι στα "ψέματα της Αριστεράς για τη δήθεν περιβαλλοντική κρίση". Ο προεδρικός σύμβουλος Φιλίπε Μαρτίν επικαλέστηκε τον Θεό απέναντι στα ψέματα των ξένων, ενώ ο γιος του Προέδρου, ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, βουλευτής που προορίζεται να αναλάβει επίσης αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στον ΟΗΕ, αποφάνθηκε ότι "ο Μακρόν είναι ηλίθιος" αναπαράγοντας σχετικό βίντεο στους 1,6 εκατ. ακόλουθους του στο Twitter.

Αποκαλυπτικός ήταν εξάλου ο διάλογος που είχε ο Πρόεδρος Μπολσονάρου με τους δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά τον σάλο που προκάλεσαν προηγούμενες δηλώσεις του ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βάζουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο για να εκδικηθούν την κυβέρνησή του. Όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στις κατηγορίες εναντίον των ΜΚΟ, ο Μπολσονάρου απάντησε!: "Οι Ινδιάνοι. Θέλετε να κατηγορήσω τους Ινδιάνους; Θέλετε να κατηγορήσω τους Αρειανούς; Όλοι είναι ύποπτοι, αλλά οι μεγαλύτεροι ύποπτοι είναι οι ΜΚΟ". Στις επίμονες ερωτήσεις αν έχει αποδείξεις για όσα λέει, ο Μπλοσονάρου απάντησε: "Κατηγόρησα εγώ τις ΜΚΟ άμεσα; Εγώ μόλις τώρα σας είπα ότι τις υποψιάζομαι".

Σε ανταπόκρισή του από τη Βραζιλία, το BBC διαπιστώνει μια αλλαγή κλίματος στους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και σε άλλους επιχειρηματίες που υποστήριξαν την εκλογή Μπολσονάρου: παραμένουν μεν στο πλευρό του, όμως ορισμένοι εμφανίζονται τώρα να ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην... εικόνα της χώρας και για ενδεχόμενο πλήγμα στις εξαγωγές σόγιας και βοδινού. Με άλλα λόγια, φοβούνται ένα άμεσο ή έμμεσο μποϊκοτάζ των προϊόντων τους από καταναλωτές στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία υπενθύμισε πως πριν από ενάμιση μήνα είχε δώσει στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησε στις περιοχές των αυτόχθονων πληθυσμών στα δάση του Αμαζονίου, όπου στρατοί ιδιωτικών εταιρειών, παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά και οι επίσημες δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Μπολσονάρου τρομοκρατούσαν συστηματικά τους αυτόχθονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ίδιες ακριβώς περιοχές σήμερα καίγονται, υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία. Το άρθρο "Flashpoints in the Amazon. Indigenous peoples and the environment under attack in Brazil" υπάρχει στον ιστότοπο της οργάνωσης.

Διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο

Το νεανικό κίνημα "Παρασκευές για το μέλλον" που ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούμπεργκ κάλεσε σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλον τον κόσμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή στον Αμαζόνιο.

"Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα” τονίζει το κίνημα σε ανακοίνωσή του.

Κάτω από το σύνθημα "Αμαζόνιος SOS", το κίνημα απηύθυνε έκκληση για διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλον τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής. Τον στόχο του κινήματος υιοθέτησαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ. Διαδηλώσεις ειχαν προγραμματιστεί να γίνουν επίσης στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο.

«Θέλουμε κυβέρνηση που να αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και να δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Κυβέρνηση που να ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που να δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών» τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος "Παρασκευές για το Μέλλον" στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Φλέγεται ολόκληρη η Νότια Αμερική

Εκτός από τη Βραζιλία, αντιμέτωπες με καταστροφικές δασικές πυρκαγιές βρίσκονται επίσης η Βολιβία και η Παραγουάη, γεγονός που ανάγκασε τις δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σβήσουν τις φλόγες που ήδη έχουν προκαλέσεις ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Στη Βολιβία, περίπου 654.000 εκτάρια έγιναν στάχτη στην περιφέρεια της Σάντα Κρους τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις πυρκαγιές να πολλαπλασιάζονταιν τον Αύγουστο. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να καταστείλουν τις ανεξέλεγκτες φωτιές. Στην Παραγουάη, όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στις βόρειες επαρχίες της, δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία για την έκταση που έχει καεί.

"Είμαστε σε επαφή με τους ομολόγους μας στην Παραγουάη. Δεσμευτήκαμε να συνεργαστούμε" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βολιβίας Κάρλος Ορτούνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σάντα Κρους. Ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής, ο Ρούμπεν Κόστας, είπε ότι δυστυχώς οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν βροχή για τις επόμενες ημέρες στην περιοχή, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση. Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται κυρίως από αγρότες που βάζουν φωτιές στα χωράφια τους γιατί με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους ενόψει της σποράς.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν με ολική καταστροφή περιλαμβάνεται ο δρυμός της Τουκαβάκα, όπου υπάρχουν 35 είδη ζώων και 55 ενδημικά φυτά που δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Η κυβέρνηση της Βολιβίας αγόρασε εσπευσμένα ένα γιγαντιαίο πυροσβεστικό αεροσκάφος Boeing 747 «Supertanker», το οποίο αναμένεται πως από σήμερα θα πάρει μέρος στη μάχη με τις φλόγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL