Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ρεκόρ πυρκαγιών στα δάση της Βραζιλίας φέρνει η προεδρία Μπολσονάρου / Ο Αμαζόνιος στις φλόγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεκόρ πυρκαγιών στα δάση της Βραζιλίας φέρνει η προεδρία Μπολσονάρου / Ο Αμαζόνιος στις φλόγες

 Το δάσος του Αμαζονίου, ο "πνεύμονας" του πλανήτη, καίγεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Είναι κάτι που χωρίς αμφιβολία οφείλεται στην πολιτική του ακροδεξιού Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος θεωρεί ότι είναι επιφορτισμένος με τη "θεία αποστολή" να παραδώσει τα δάση της χώρας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Βραζιλία ζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας επταετίας. Από την Πρωτοχρονιά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, το ΙΝΡΕ, η διαστημική υπηρεσία της χώρας, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας, έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές, αριθμός κατά 82% αυξημένος σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Οι καπνοί από την περιοχή της Αμαζονίας και τη φωτιά στον άλλο μεγάλο δασικό πνεύμονα της Βραζιλίας, το Παντανάλ, μεταφέρονται από τους ανέμους νοτιοανατολικά, με αποτέλεσμα να καλύπτουν πλέον μια τέραστια έκταση. Δεν είναι μόνο η ΙΝΡΕ, αλλά και η αμερικανική NASA, που με τους δορυφόρους της εντοπίζει μεγάλες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα πάνω από τις πολιτείες Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.

Η έκταση των πυρκαγιών έχει ήδη αναγκάσει αρκετές από τις πολιτείες του Αμαζονίου να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πυκνός καπνός καλύπτει τις πόλεις τους προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους και εμποδίζοντας τις αεροπορικές μεταφορές. Ούτε το Σάο Πάολο, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δεν μένει ανεπηρέαστο. Τα σύννεφα του καπνού κρύβουν τον ήλιο πολλές ώρες προτού δύσει φέρνοντας πρόωρα τη νύχτα.

Είναι η ξηρασία, ανόητοι...

Για τον Πρόεδρο Μπολσονάρου όλα αυτά οφείλονται στην παρατεταμένη ξηρασία. "Παλιά με φώναζαν Καπετάν Πριόνι. Τώρα είμαι ο Νέρωνας που καίει τον Αμαζόνιο. Είναι απλώς η εποχή της ξηρασίας" επισημαίνει.

Το Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική Έρευνα στον Αμαζόνιο (IΡΑΜ) έχει μια εντελώς διαφορετική εκτίμηση. Οι αυξημένες θερμοκρασίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον Αμαζόνιο δεν οφείλονται στην ξηρασία αλλά στην εκτεταμένη αποψίλωση, καταγγέλλει η οργάνωση.

"Η ξηρασία δεν εξηγεί τις σημερινές πυρκαγιές, η αποψίλωση το κάνει... Η φωτιά χρησιμοποιείται κυρίως από γαιοκτήμονες και κτηνοτρόφους για να καθαρίσουν τη γη μετά την αποδάσωση" σημειώνει το Ινστιτούτο.

Η εφημερίδα "Folha de S. Paulo" αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου "Ημέρα της φωτιάς". Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μια σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή.

Σύμφωνα με άλλη περιβαλλοντική οργάνωση, το Ινστιτούτο για το Περιβάλλον στον Αμαζόνιο (Imazon), που παρακολουθεί την περιοχή εδώ και 28 χρόνια, η αποδάσωση του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 66% από τον περσινό Ιούλιο. Ο Ρικάρντο Μέλο, επικεφαλής του προγράμματος του WWF για τον Αμαζόνιο, σημειώνει ότι οι πυρκαγιές "αποτελούν συνέπεια της αύξησης της αποδάσωσης που αποκαλύπτουν τα πρόσφατα στοιχεία".

Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα της INPE, που τελικά οδήγησαν στην απομάκρυνση του διεθυντή της. Τα τελευταία στοιχεία για την αποψίλωση του Αμαζονίου έδειξαν ότι η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο από τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Η αντίδραση του προέδρου ήταν η άμεση αποπομπή του διευθυνή της INPE, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διέσπειρε "ψευδή στοιχεία" για "να παίξει το παιχνίδι των ΜΚΟ".

Αποδάσωση και "αποψίλωση" περιβαλλοντικών υπηρεσιών

Ο ακροδεξιός Πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018, είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών. Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές όπου ζουν φυλές ιθαγενών.

Δεν δίστασε επίσης να συγκρουστεί με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες να παγώσουν πρόσφατα τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου δασικού πνεύμονα. "Δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματά τους" απάντησε ο Μπολσονάρου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ακροδεξιός Πρόεδρος συναντήθηκε με ομάδα ξένων ανταποκριτών στη Βραζιλία, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει κάπως τη διεθνή εικόνα του. Η συζήτηση αναπόφευκτα έφτασε στο θέμα της αποδάσωσης. Και εκεί ο Μπολσονάρου δεν μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία του. "Κατανοούμε τη σημασία που έχει ο Αμαζόνιος για τον πλανήτη αλλά είναι δικός μας... Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά γι' αυτόν. Εσείς καταστρέψατε τα δικά σας οικοσυστήματα" τόνισε.

Τώρα είναι η σειρά της Βραζιλίας. Στους οκτώ μήνες διακυβέρνησής του, ο Μπολσονάρου επαναλαμβάνει ακατάπαυστα ότι η ανάπτυξη της εγχώριας αγροβιομηχανίας βαρύνει πολύ περισσότερο από την προστασία του περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, συγχώνευσε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, μείωσε τις ζώνες περιβαλλοντικής προστασίας, επιτάχυνε τη χρήση νέων φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων και, φυσικά, όπως το πρότυπό του στον αμερικανικό Βορρά, χαρακτηρίζει "fake news" κάθε στοιχείο που αποκαλύπτει την καταστροφή που σπέρνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL