Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε στο Κ5Α τις προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία / Πέντε όροι για έξοδο της Ιταλίας από την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε στο Κ5Α τις προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία / Πέντε όροι για έξοδο της Ιταλίας από την κρίση

Ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία φαίνεται ότι θα είναι αρκετά σύντομη, γιατί όλοι θέλουν να τελειώνουν με τον Ματέο Σαλβίνι. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ματαρέλα, τις δύο ψυχές του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Τζινγκαρέτι και τον Ρέντζι, τον Μπέπε Γκρίλο και τον Ντι Μάιο του Κ5Α, έως και τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, όλοι θέλουν άμεσα μια νέα κυβέρνηση που θα κλείσει τα ανοιχτά προβλήματα της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Ματαρέλα θέλει να επισπεύσει τους χρόνους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και να την δει γρήγορα να παρουσιάζει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα μετά την πτώση των spreads των ιταλικών ομολόγων, που έδειξαν ότι οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο το Δημοκρατικό Κόμμα της κλασικής ευρωπαϊκής λιτότητας παρά τις εθνικιστικές κορώνες του Σαλβίνι.

Για τον λόγο αυτόν ο Ματαρέλα ξεκίνησε χθες τις διαβουλεύσεις με μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο. Στη συνέχεια, δέχτηκε διαδοχικά την πρόεδρο της Γερουσίας και τον πρόεδρο της Βουλής, για να κλείσει τις επαφές του με τους εκπροσώπους των αυτονομιστικών κομμάτων, της μικτής ομάδας και των μετριοπαθών αριστερών των Ελεύθερων και Ίσων, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας, τη Φόρτσα Ιτάλια, το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Λέγκα και, τέλος, με το Κ5Α.

Οι δύο πρώην κυβερνητικοί σύμμαχοι, το Κ5Α και η Λέγκα, έχουν ασφαλώς στραμμένη την προσοχή τους στις εσωτερικές διαδικασίες στο Δημοκρατικό Κόμμα, γιατί αυτό θα αποφασίσει στην ουσία εάν η Ιταλία θα οδηγηθεί σε εκλογές ή θα προχωρήσει σε αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας με μια κυβέρνηση που μπορεί να φτάσει έως και στη λήξη της θητείας της σημερινής Βουλής.

Οι όροι για την προγραμματική συμφωνία

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διεύθυνσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο γραμματέας του Τζινγκαρέτι έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία από τον πρώην πρωθυπουργό Ρέντζι, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί τόσο για τον Ντι Μάιο και το Κ5Α όσο και για τον Σαλβίνι και τη Λέγκα και όχι μόνο.

Ο Τζινγκαρέτι έθεσε πέντε σημεία στο Κ5Α για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι «ενωμένο» υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης με το Κ5Α, απορρίπτοντας «μικρές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», για να ζητήσει ανοιχτές διαβουλεύσεις «στο φως της ημέρας» και ένα «εφικτό πρόγραμμα, το οποίο θα συμμερίζεται μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία», για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για τον Τζινγκαρέτι, φαίνεται ότι οι πόρτες της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές και για τα άλλα, μικρότερα κόμματα, όμως εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα πέντε σημεία, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Για τον Τζινγκαρέτι, η συμφωνία με το Κ5Α θα πρέπει να στηρίζεται στην «πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη, στην πλήρη αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του Κοινοβουλίου, στην ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος, στην αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξέχοντα ρόλο της Ευρώπης και στη στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική με μεγαλύτερη αναδιανομή [του πλούτου] και επενδύσεις».

Το Κ5Α κατέστησε σαφές ότι «είναι συμπαγές γύρω από τον πολιτικό αρχηγό του, Ντι Μάιο».

Για τον Σαλβίνι, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί θα έχει χαρακτηριστικά εναντίον της Λέγκας» και ότι «η ζωή της αντιπολίτευσης θα είναι πιο εύκολη, αλλά χρειαζόμαστε έναν επαναστατικό προϋπολογισμό. Εάν οι Ιταλοί ψηφίσουν, αυτό θα κάνουμε». Σε ό,τι αφορά τα πέντε σημεία του Τζινγκαρέτι, ο Σαλβίνι τόνισε στους δημοσιογράφους: «Μην ρωτάτε εμένα, ρωτήστε το Κ5Α τι σκέφτεται. Μέσα σε μια εβδομάδα πέρασαν από τη Λέγκα στον Ρέντζι. Έχουν γερό στομάχι. Τους ζηλεύω».

Η μεταναστευτική κρίση

Ο θρασύδειλος Σαλβίνι, αφού απέσυρε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης Κόντε, αποχωρώντας από τη Γερουσία πέρασε από το υπουργείο Εσωτερικών για να συγχαρεί τους δικαστικούς που είχαν κάνει «προληπτική κατάσχεση» στο πλοίο της "Open Arms", αμέσως μετά την αποβίβαση 90 προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών του Κ5Α Τονινέλι, ακολουθώντας κατά γράμμα την τακτική Σαλβίνι, απειλούσε τη Μαδρίτη και τον πρωθυπουργό Σάντσεθ ότι «θα πρέπει να βρει τους τρόπους και τα μέσα για να σταματήσει την 'Open Arms'», παρ' όλο που γνώριζε πολύ καλά ότι η ισπανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αποστολή πολεμικού πλοίου για να παραλάβει τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν τους μετανάστες που παρέμειναν επί 19 μέρες εγκλωβισμένοι στο σκάφος της "Open Arms" πριν αποβιβαστούν την Τρίτη το βράδυ στη Λαμπεντούζα, με δεκάδες ανθρώπους να τους χειροκροτούν και τους ακτιβιστές της Καθολικής Δράσης να τραγουδούν το «Μπέλα Τσιάο».

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία θα στείλουν ομάδες τους για να καταγράψουν και να πάρουν συνεντεύξεις από τους μετανάστες που βρίσκονταν στο "Open Arms".

Την ίδια στιγμή, το "Ocean Viking", το πλοίο που έχει διασώσει 356 μετανάστες στη Μεσόγειο, «εξακολουθεί να αναμένει απάντηση από τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Φρεντερίκ Πενάρ, διευθυντής επιχειρήσεων της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterranee η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF). Το "Ocean Viking" αναμένει απάντηση στις επανειλημμένες εκκλήσεις του να ελλιμενιστεί και παραμένει για δέκατη ημέρα στην περιοχή μεταξύ Μάλτας και Λαμπεντούζα, υπογράμμισε ο Πενάρ.

«Ζητήσαμε ήδη μετά την πρώτη διάσωση στις 9 Αυγούστου από τα κέντρα συντονισμού διασώσεων στη θάλασσα της Ιταλίας και της Μάλτας να μας ορίσουν ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση των προσώπων που διασώθηκαν. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία απάντηση από την Ιταλία και μια μάλλον αρνητική απάντηση από τη Μάλτα», εξήγησε ο Πενάρ, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε μέχρι οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν μπρος», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι το Παρίσι μπορεί να δεχθεί «35 με 45 μετανάστες» από το "Ocean Viking".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL