Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / 800 μέτρα απ' το λιμάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / 800 μέτρα απ' το λιμάνι

Καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Σχεδόν σε όποια παραλία κι αν βρεθείτε αυτές τις μέρες θα δείτε βαρκούλες ν’ αρμενίζουν στ’ ανοιχτά, φουσκωτά να σκίζουν τα κύματα, γιοτ και θαλαμηγούς ν’ αράζουν και τους επιβάτες τους να βουτάνε. Εκτός εάν βρεθείτε στις παραλίες της Λαμπεντούζα, αυτού του μοναχικού ιταλικού νησιού, πιο κοντά στις ακτές της Αφρικής, παρά στην “μπότα” της Ιταλίας.

Εκεί περιμένει αρόδο ένα καράβι φορτωμένο απελπισία. “Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει έρχεται πιο κοντά η έκρηξη αυτής της βόμβας. Είτε θα εμφανιστεί κάποιος να κόψει το καλώδιο του πυροκροτητή και να την απενεργοποιήσει ή το Open Arms θα τιναχτεί στον αέρα” προειδοποιεί ο καπετάνιος Μαρκ Ρέιγ, που δεν του επιτρέπεται να πιάσει στο λιμάνι.

Η “βόμβα” για την οποία μιλά ο καπετάνιος πυροδοτείται από την εξάντληση των ανθρώπινων αντοχών. Στο στενό κατάστρωμα του ναυαγοσωστικού Open Arms παραμένουν στοιβαγμένοι εδώ και 18 μέρες 107 άνθρωποι δίχως τα στοιχειώδη και δίχως ελπίδα. Είχαν αναθαρρήσει όταν το πλήρωμα του καραβιού τούς μάζεψε από τη θάλασσα, είχαν πιστέψει ότι τη γλίτωσαν από τον πνιγμό κι ότι θα φτάσουν στην πολυπόθητη Ευρώπη και θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή μακριά από την πείνα, τους εμφυλίους και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις πατρίδες τους.

“Ενάντια στη θέλησή μου”

Μόνο που ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισε να δείξει πόσο μεγάλος άνδρας είναι απαγορεύοντας στο Open Arms να πιάσει ιταλικό λιμάνι. Δώδεκα μέρες το καράβι θαλασσοδερνόταν, τελείωσε το νερό, σώθηκαν τα τρόφιμα, έγιναν κάτι παραπάνω από απερίγραπτες οι συνθήκες υγιεινής, θέριεψε η απελπισία. Όταν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας τα ιταλικά δικαστήρια επέτρεψαν στο καράβι να προσεγγίσει το λιμάνι και να αποβιβάσει 27 ασυνόδευτα παιδιά -“ενάντια στη θέλησή μου”, όπως τόνισε ο Σαλβίνι-, οι εξαθλιωμένοι ενήλικες επιβάτες άρχισαν πάλι να ελπίζουν. Όμως οι μέρες περνάνε και η αποβίβασή τους απαγορεύεται. Η στεριά είναι μόλις 800 μέτρα μακριά, αλλά το καράβι δεν επιτρέπεται να κινηθεί. Εκτός εάν βάλει ρότα για την Ισπανία.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κάλεσε το Open Arms να πιάσει στο λιμάνι του Αλχεθίρας, 1.800 χιλιόμετρα μακριά. “Δεν μπορούμε να αντέξουμε ώς εκεί” ήταν η απάντηση του καπετάνιου. Χθες, οι Ισπανοί... βελτίωσαν την πρόταση. “Ελάτε στη Μαγιόρκα, στο πιο κοντινό λιμάνι των Βαλεαρίδων”, είπαν, που απέχει... μόνο 1.000 χιλιόμετρα. “Η πρόταση μας φαίνεται εντελώς ακατανόητη” ήταν και πάλι η απάντηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Proactiva Open Arms στην οποία ανήκει το ναυαγοσωστικό. Πράγματι, γιατί να αντιμετωπίσουν τρεις μέρες ναυσιπλοΐας σε αντίξοες συνθήκες, ενώ οι ακτές της Λαμπεντούζα είναι σε απόσταση αναπνοής;

Μάλιστα, η ισπανική Proactiva κατηγορεί την Ισπανία ότι έχει κάνει συμφωνία με την Ιταλία - για να μη χαλάσει την καρδιά του Σαλβίνι ή μήπως για να μην τον κάνει ακόμη πιο λαμπερό ήρωα στα μάτια εκείνων των Ιταλών που έχουν πειστεί ότι για τα δικά τους ζόρια φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες;

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης, από την πλευρά της, διαψεύδει μετά βδελυγμίας την ύπαρξη μιας τέτοιας συμφωνίας και απαιτεί από το πλήρωμα του Open Arms μια “σαφή και άμεση” απάντηση: Θα δεχθείτε ή όχι να έρθετε στη Μαγιόρκα; Η απάντηση είναι “δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων πάνω στο σκάφος μας”.

Πώς θα αντιδράσει η πολιτισμένη Ευρώπη εάν η βόμβα εκραγεί;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL