Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Γυναίκες παλαιοντολόγοι φόρεσαν... γενειάδες για να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γυναίκες παλαιοντολόγοι φόρεσαν... γενειάδες για να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες (Video)

Η Κουράνο, αναπληρώτρια καθηγήτρια παλαιοβοτανικής στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ, είπε ότι η υπομονή της, σ' αυτόν τον ανδροκρατούμενο τομέα, εξαντλήθηκε όταν ένας άνδρας συνάδελφός της επαινέθηκε για μια ιδέα την οποία είχε διατυπώσει εκείνη λίγα λεπτά νωρίτερα.

Η καθηγήτρια είπε στην κινηματογραφίστρια φίλη της Λέξι Τζέιμισον Μαρς ότι κουράστηκε να αισθάνεται αόρατη και να βλέπει τους άνδρες επιστήμονες να δίνουν συνεντεύξεις στην τηλεόραση κάθε φορά που χρειαζόταν η γνώμη ενός ειδικού.

"Σκέφθηκα: ίσως αν έβαζα μια γενειάδα, τότε να άκουγαν αυτά που είχα να πω", δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation

https://player.vimeo.com/video/105722505

Τα λόγια της Κουράνο χτύπησαν μια ευαίσθητη χορδή για τη Μαρς και της ενέπνευσαν το "Σχέδιο της Κυρίας με τα Γένεια: Η Διεκδίκηση του Προσώπου της Επιστήμης", που έχει ως στόχο να τιμήσει τις γυναίκες οι οποίες αφιέρωσαν τη ζωή τους στις γεωεπιστήμες.

"Με λίγες τρίχες στα κατάλληλα σημεία του προσώπου, οποιαδήποτε γυναίκα επιστήμονας μπορεί να θεωρηθεί εξίσου ρωμαλέα, σκληροτράχηλη και αποφασιμένη", γράφουν στον ιστότοπό τους.

Μόλις ένα στα τέσσερα μέλη των επαγγελματικών ενώσεων παλαιοντολόγων είναι γυναίκα.

Το Σχέδιο της Κυρίας με τα Γένεια περιλαμβάνει εκτός από τον ιστότοπο, δύο ντοκιμαντέρ και μια φωτογραφική έκθεση με τα πορτρέτα περίπου 100 γυναικών παλαιοντολόγων –όλες με γενειάδες ή μουστάκια– οι οποίες μοιράστηκαν με τον κόσμο τις δικές τους ιστορίες, τον αγώνα τους για ίση αμοιβή, για εργασιακές ευκαιρίες και για προαγωγές.

Στα ντοκιμαντέρ, η γενειοφόρος Κουράνο εικονίζεται όρθια σε ένα λόφο, με μια ζώνη με εργαλεία γύρω από τη μέση της και μια σκαπάνη στα χέρια, καθώς ανασκάπτει απολιθωμένα φύλλα και τα εξετάζει για δαγκώματα εντόμων για να διαπιστώσει πώς αλλάζει η αλληλεπίδραση των ειδών όταν ο πλανήτης παγώνει ή θερμαίνεται.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αυτήν την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, όπου θα φιλοξενηθεί και η έκθεση φωτογραφίας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε ένα ταμείο για τις μελλοντικές γυναίκες παλαιοντολόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL