Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στην Ιλχάν Ομάρ και τη Ρασίντα Τλαϊμπ / Διπλωματικό "απαρτχάιντ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στην Ιλχάν Ομάρ και τη Ρασίντα Τλαϊμπ / Διπλωματικό "απαρτχάιντ"

Τον δρόμο είχε ανοίξει με ένα ρατσιστικό ξέσπασμά του ο Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τες να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες "προήλθαν". Τη σκυτάλη παίρνει τώρα το Ισραήλ, απαγορεύοντας το ταξίδι της Ιλχάν Ομάρ και της Ρασίντα Τλαΐμπ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ήταν μια κίνηση που σχεδόν υπαγορεύτηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος σχολίασε στο Twitter ότι το Ισραήλ θα έδειχνε "μεγάλη αδυναμία" αν υποδεχόταν τις δύο μουσουλμάνες βουλευτές των Δημοκρατικών που είχαν μπει στο στόχαστρό του εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούν στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Αμφότερες υποστηρίζουν το διεθνές κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

"Μισούν το Ισραήλ και όλους τους Εβραίους και δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να ειπωθεί ή να γίνει που να αλλάξει τη γνώμη τους" υποστήριξε ο Τραμπ. Κι έτσι η ισραηλινή κυβέρνηση, που αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα δεχόταν τις δύο πολιτικούς ως "ένδειξη σεβασμού στη μεγάλη συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ", έκανε πίσω απαγορεύοντάς τους την είσοδο.

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Ισραήλ έκανε ένα μικρό βήμα πίσω, επιτρέποντας στην Τλαΐμπ να επισκεφτεί τη γιαγιά της στη Δυτική Όχθη "για ανθρωπιστικούς λόγους". H βουλευτής, ωστόσο, αρνήθηκε και ματαίωσε την επίσκεψή της καταγγέλλοντας τις "καταπιεστικές συνθήκες" της ισραηλινής κατοχής.

Σημειώνεται πως η ισραηλινή νομοθεσία απαγορεύει την έκδοση βίζας για ξένους πολίτες που διοργανώνουν ή συμμετέχουν σε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, ένα κίνημα που τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερά έδαφος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, οι δύο βουλευτές των Δημοκρατικών επρόκειτο να αρχίσουν το ταξίδι τους την Κυριακή. Κατά την επίσκεψή τους θα επισκέπτονταν το Όρος του Ναού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα πραγματοποιούσαν μια σύντομη περιοδεία στη Βηθλεέμ, τη Ράμαλα και τη Χεβρόνα και θα είχαν συναντήσεις με παλαιστινιακές οργανώσεις. Το ταξίδι στη Δυτική Όχθη οργάνωσε άλλωστε η οργάνωση Miftah, που έχει ως επικεφαλής τη γνωστή Παλαιστίνια διαπραγματευτή Χανάν Ασράουι.

Η Τλαΐμπ αποτελεί το πρώτο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου με παλαιστινιακή καταγωγή. Γεννήθηκε στο Μίτσιγκαν, ενώ η Ομάρ γεννήθηκε στη Σομαλία και έγινε δεκτή στις ΗΠΑ σαν πρόσφυγας όταν ήταν παιδί.

Το "μπλόκο" στα δύο μελη του Κογκρέσου φάνηκε πάντως να ενοχλεί μέχρι και το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. Η γνωστή για την επιρροή της στην αμερικανική πολιτική σκηνή επιτροπή Aipac ανακοίνωσε πως "κάθε μέλος του Κογκρέσου θα έπρεπε να επισκέπτεται και να γνωρίζει από κοντά τον δημοκρατικό μας σύμμαχο στο Ισραήλ".

Σχολιάζοντας τέλος τις εξελίξεις, η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα έκανε λόγο για πρωτοφανές γεγονός που "αψηφά όλους τους κανόνες διπλωματίας", υπονομεύοντας παράλληλα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να συνεργάζεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL