Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Blackhawk πάνω απ’ τον Λευκό Οίκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Blackhawk πάνω απ’ τον Λευκό Οίκο

Πυκνό μυστήριο καλύπτει τον αντικειμενικό σκοπό της απόρρητης, και εν πολλοίς άγνωστης μέχρι πρότινος, επιχείρησης του αμερικανικού στρατού στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν αναλάβει δράση τακτικές δυνάμεις και έφεδροι, ενώ επιθετικά ελικόπτερα Blackhawk πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από την πόλη. Η μυστηριώδης συγκαλυμμένη επιχείρηση αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν το Πεντάγωνο ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την εκταμίευση επιπλέον 1,55 εκατ. δολαρίων για τη "συντήρηση αεροσκαφών, πληρωμάτων και μετακινήσεων για την υποστήριξη μιας εν εξελίξει διαβαθμισμένης αποστολής πτήσεων".

Τα έξτρα χρήματα ζητήθηκαν στο πλαίσιο ενός άλλου αιτήματος έκτακτης χρηματοδότησης που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για προγράμματα «υψηλών προτεραιοτήτων». «Χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, ο στρατός δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει αυτή την απόρρητη αποστολή» ανέφερε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τα σχετικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας από αμερικανικά ΜΜΕ, στην επιχείρηση θα πάρουν μέρος δέκα ελικόπτερα Blackhawk, άγνωστος αριθμός στρατιωτών και μονάδες συντήρησης αεροσκαφών για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών. Από το ίδιο ποσό θα χρηματοδοτηθεί επίσης η δημιουργία μιας εξειδικευμένης «ευαίσθητης διευρυμένης μονάδας πληροφοριών» στην αεροπορική βάση Ντάβισον, στο Φορτ Μπελβουάρ της Βιρτζίνια, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όρος αυτός αναφέρεται στη δημιουργία κτηριακών υποδομών κατασκευασμένων υπό αυστηρά κυβερνητικά πρότυπα έτσι ώστε οι ένοικοί τους να μπορούν να χειρίζονται και να συζητούν υπό απόλυτη μυστικότητα και χωρίς τον κίνδυνο υποκλοπών διαβαθμισμένα έγγραφα και πληροφορίες. Διαδικτυακές πηγές εικάζουν από τα συμφραζόμενα ότι στην επιχείρηση εμπλέκεται το σχετικά ασαφές περί του ακριβούς ρόλου του 12οΑεροπορικό Τάγμα Στρατού που εδρεύει στη βάση Ντάβισον. Στη δύναμη της συγκεκριμένης μονάδας περιλαμβάνεται και ένας αριθμός ειδικά διαμορφωμένων Blackhawk για μετακινήσεις VIP προσώπων, τα αποκαλούμενα “Gold Top”, καθώς και όλος ο μηχανισμός υποστήριξης εδάφους για αυτού του είδους της πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Το 12οΑεροπορικό Τάγμα είναι επίσης επιφορτισμένο με μια λιγότερο γνωστή αποστολή: να εξασφαλίσει τη «συνέχεια της κυβέρνησης», δηλαδή τη συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων και επείγουσας έκτακτης ανάγκης, όπως μείζονος καταστροφής, εκτεταμένης εχθρικής επίθεσης κ.ά. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα ελικόπτερα του τάγματος θα μεταφέρουν τον Πρόεδρο, τα μέλη της κυβέρνησης, μέλη του Κογκρέσου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπως η βάση του Καμπ Ντέιβιντ.

Η αφρόκρεμα

Η ίδια μονάδα είναι υπεύθυνη και για την από αέρος μεταφορά του 911ου Λόχου Μηχανικού, την κορυφαία μονάδα έρευνας και διάσωσης του αμερικανικού στρατού. Ο 911ος λόχος είναι επιφορτισμένος με την έρευνα, διάσωση και ανάσυρση κυβερνητικών αξιωματούχων από κατεστραμμένα ή καταρρεύσαντα από οποιαδήποτε αιτία κτήρια. Προηγουμένως γνωστός ως «Λόχος Μηχανικού Στρατιωτικής Περιοχής Ουάσιγκτον» (MDW), η μονάδα αυτή επέδειξε τις επιχειρησιακές ικανότητές της κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Πεντάγωνο. Είναι επίσης η μοναδική που έχει την εντολή να παράσχει υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης στον Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Γουέιν Χολ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, αρνήθηκε να αποκαλύψει την οποιαδήποτε λεπτομέρεια για αυτή τη μυστηριώδη αποστολή ούτε καν αν αφορά την προστασία, για οποιοδήποτε λόγο, του Λευκού Οίκου ή άλλων σημαντικών κτηρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή των υπηρεσιών της. Το ίδιο έκανε κι όταν ρωτήθηκε αν στην επιχείρηση συμμετέχουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων, όπως η περιβόητη «Δύναμη Δέλτα» ή μέλη της ομάδας Seal του Ναυτικού. Το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ότι η επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος οικονομικού έτους, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2018, και ότι η διάρκειά της είναι «άγνωστη».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η επιχείρηση για την οποία ζητήθηκε η επιπλέον χρηματοδότηση είναι ουσιαστικά μια νέα αποστολή και πως στο μεγαλύτερο μέρος της πέρασε απαρατήρητη επί σχεδόν δέκα μήνες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ή ότι ο αμερικανικός στρατός έχει διευρύνει τον ρόλο του στο πλαίσιο του μηχανισμού «συνέχισης της κυβέρνησης», ή ότι αυτός ο σχεδιασμός έχει εξελιχθεί με κάποιον τρόπο σε κάτι ενδεχομένως «μεγαλύτερο», ή ότι οργανώνεται ένα εντελώς νέο και κατά τα φαινόμενα άκρως μυστικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το The War Zone, μετά την 11ηΣεπτεμβρίου και τη σύσταση του επιτελείου της Βόρειας Διοίκησης (NORTHCOM) το 2002, ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναλάβει έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο εσωτερικό της αμερικανικής επικράτειας. Το εύρος των δραστηριοτήτων του στην περιοχή της Ουάσιγκτον ειδικά, και γενικότερα στο εσωτερικό της χώρας, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Στις αποστολές αυτές μπορεί να συμμετέχουν μερικές από τις πλέον μυστικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων αλλά και προσωπικό από άλλες ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL