Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Πεινάει η Αργεντινή των Μάκρι - ΔΝΤ, περικοπές από Μπολσονάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεινάει η Αργεντινή των Μάκρι - ΔΝΤ, περικοπές από Μπολσονάρου

“Πεινάμε, ζούμε με καλαμποκάλευρο”, “Η πολιτική του Μάκρι μας καταδίκασε να τρώμε μόνο βραστό καλαμποκάλευρο”, “Στις 11 Αυγούστου θα ψηφίσουμε με άδεια στομάχια”. Αυτό ήταν το μήνυμα των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Αργεντινής εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι και του ΔΝΤ. “Τον Μάκρι τον ενδιαφέρουν οι δημοσκοπήσεις, όχι η φτώχεια μας” τόνισε ένας από τους εκπροσώπους των κοινωνικών κινημάτων του Μετώπου Αγώνα που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία “Εθνική Πολέντα”, μοιράζοντας το παραδοσιακό πιάτο των φτωχών από καλαμποκάλευρο.

“Ναι, η άσφαλτος είναι αληθινή, αλλά η έλλειψη τροφής στα νοικοκυριά είναι περισσότερο αληθινή” ισχυρίζεται στο προεκλογικό του μήνυμα ο υποψήφιος Πρόεδρος Ρομπέρτο Λαβάνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που πέταξε το ΔΝΤ έξω από την Αργεντινή επί προεδρίας Κίρτσενρ. Ο Λαβάνια διακωμώδησε σε προεκλογικό του βίντεο τον Μάκρι που εγκαινιάζει λεωφόρους, υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για την επόμενη κυβέρνηση. “Κάποτε καταφέραμε εκατομμύρια παιδιά να μπορούν να τρώνε στα σπίτια τους μετά από μια καταστροφική οικονομική πολιτική. Ξέρουμε πως θα το ξανακάνουμε”, συμπλήρωσε ο Λαβάνια.

Ο Μάκρι από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα υπογράψει άμεσα το διάταγμα για τη δημιουργία ενός... αυτοτελούς υπουργείου Γεωργίας μπροστά στη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Μέσα στα πολιτικά εγκλήματα του Μάκρι ήταν και η κατάργηση του υπουργείου Γεωργίας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο νέο υπουργείο Παραγωγής και Εργασίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον μεγάλο αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Η αγροτική παραγωγή της Αργεντινής έφτασε στο ρεκόρ των 147 εκατ. τόνων το 2018, αλλά... χάρη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική τού Μάκρι η απόλυτη και σχετική φτώχεια εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο υποψήφιος των κεντροαριστερών και αριστερών δυνάμεων και του προοδευτικού περονισμού Αλμπέρτο Φερνάντες έρχεται πρώτος στο σύνολο των δημοσκοπήσεων για τις υποχρεωτικές προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου με ποσοστά που φθάνουν έως και το 10% από τον Μάκρι, που στην καλύτερη των δημοσκοπήσεων πλησιάζει στα ποσοστά του αντιπάλου του. O πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Πόλεμος Μπολσονάρου... σε δημόσια Παιδεία και Υγεία

Στη Βραζιλία η κυβέρνηση του Μπολσονάρου δημοσίευσε το διάταγμα με περικοπές 265 εκατ. δολαρίων, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέες περικοπές το επόμενο διάστημα που θα συμπληρωθούν με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης σημαντικών υπηρεσιών.

Οι περικοπές του Μπολσονάρου είναι ταξικά στοχευμένες, αφού το 42,9% αφορούν το νέο μεγάλο υπουργείο Υπηκοότητας που δημιούργησε με τη συγχώνευση τριών υπουργείων που είχαν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της κοινωνικής πολιτικής και του ασφαλιστικού συστήματος, το 24,1% των περικοπών αφορούν την Παιδεία και το 19,5% την Οικονομία. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε περισσότερες από τριακόσιες πόλεις της χώρας, ενώ στη γενική απεργία που έγινε συμμετείχαν πάνω από 45 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Στις περικοπές συμπεριλαμβάνεται η μείωση κατά 30% της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας και στις υπηρεσίες Υγείας, που αφορούν τουλάχιστον 750.000 ιθαγενείς. Το 90% των ιθαγενών πληθυσμών δεν έχει ήδη ιατρική κάλυψη.

Με τον κυνισμό που τον διακρίνει, ο Μπολσονάρου απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη μεγάλη σφαγή στις φυλακές της χώρας με 57 νεκρούς, εκ των οποίων 16 αποκεφαλισμένοι: “Πηγαίνετε να ρωτήσετε τα θύματα και ελάτε να μου πείτε”. Η σφαγή προκλήθηκε από τον πόλεμο ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και του εμπορίου όπλων.

Στη Βολιβία, ο Ένο Μοράλες έρχεται πρώτος και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, φτάνοντας στο 37%, σε σχέση με το 26% του Μέσα Χισμπέρτ και το 9% του Όσκαρ Ορτίθ, ενώ οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι δεν ξεπερνούν όλοι μαζί το 3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL