Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Ένας καύσωνας τον μήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας καύσωνας τον μήνα

Κάθε άλλο παρά συμπτωματικό αποδεικνύεται το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Βόρειο Πόλο, με το θερμόμετρο να δείχνει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραδίδονται σε κύματα καύσωνα που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ μέχρι σήμερα.

Έρευνα του ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας που είδε το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα επισήμαινε ότι τα κύματα καύσωνα που σημειώνονται φέτος το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη θα ήταν “στατιστικά αδύνατα” δίχως την κλιματική αλλαγή. Ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο έως απίθανο τείνει έτσι να εξελιχθεί σε τακτικό.

Τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο διαδέχεται τώρα ένας εξίσου καυτός Ιούλιος. Το δεύτερο κύμα καύσωνα προκαλεί ήδη από χθες εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Ολλανδία, το Βέλγιο αλλά και τη Γαλλία, τη χώρα που δοκιμάστηκε περισσότερο από το πρώτο κύμα στα τέλη Ιουνίου.

Πρώτη η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας ανακοίνωσε την κατάρριψη του ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, τους 38,6 βαθμούς Κελσίου που είχαν σημειωθεί το μακρινό 1944. Ακολούθησε εκείνη του Βελγίου με την κατάρριψη του ρεκόρ του 1947 (38,9 βαθμοί Κελσίου).

Και μάλλον θα υπάρξει συνέχεια, καθώς οι μετεωρολόγοι στις δύο χώρες προβλέπουν ότι ο υδράργυρος πιθανότατα να ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σήμερα. “Η ακραία ζέστη θα μεταφερθεί από την κεντρική και βόρεια Γαλλία στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη δυτική Γερμανία την Πέμπτη” ανακοίνωσε το ινστιτούτο AccuWeather.

Τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι σήμερα έχουν επίσης καταγραφεί το φετινό καλοκαίρι στη Σλοβακία, την Αυστρία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Η υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώνεται φέτος σε ευρωπαϊκό έδαφος παραμένουν οι 45,9 βαθμοί που καταγράφηκαν τον Ιούνιο στη νότια Γαλλία. Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης κρατά μέχρι σήμερα η Αθήνα με τους 48 βαθμούς του 1977.

Έκτακτα μέτρα παντού

Στη Γαλλία, η χώρα έχει τεθεί και πάλι σε κατάσταση συναγερμού. Η Météo France προβλέπει για σήμερα θερμοκρασίες πρωτόγνωρες εδώ και 70 χρόνια στο Παρίσι, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς Κελσίου. Περιορισμοί στη χρήση νερού έχουν επιβληθεί σε 73 περιφέρειες, ενώ δύο πυρηνικά εργοστάσια πρόκειται να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες. Η περιφέρεια της Σαραγόσα στην Ισπανία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με τις αρχές να ανησυχούν για την επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών του προηγούμενου μήνα. H ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων “Κοπέρνικος” προειδοποίησε για “ακραίο κίνδυνο” δασικών πυρκαγιών στη Γαλλία και την Ισπανία και πολύ υψηλό κίνδυνο στην Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, θεωρεί πως τα διαδοχικά κύματα καύσωνα αποτελούν σαφείς ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής. “Γίνονται όλο και πιο συχνά, αρχίζουν νωρίτερα και είναι όλο και πιο έντονα. Δεν πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα” επισημαίνει.

Τον προηγούμενο μήνα, το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Κλιματική Έρευνα ανακοίνωσε ότι τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια μετά το 1500 βρίσκονταν όλα στον 21ο αιώνα: το 2018, το 2010, το 2003, το 2016 και το 2002. Ένα φαινόμενο που οι ερευνητές του ινστιτούτου απέδωσαν “στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλούν οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων από την καύση άνθρακα και πετρελαίου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL