Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ένας είναι ο εχθρός, το... MediaPart!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας είναι ο εχθρός, το... MediaPart!

Όλα κι όλα. Για τα μύρια όσα προβλήματα στη Γαλλία ευθύνεται ο ερευνητικός ιστότοπος MediaPart του πρώην διευθυντή (στη δεκαετία του 1990) της “Le Monde” Εντουί Πλενέλ. Ο ιστότοπος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σειρά σοβαρών αποκαλύψεων σε σχέση με κυβερνητικά σκάνδαλα υπουργών, βουλευτών, αξιωματούχων, επί προεδρίας Σαρκοζί, Ολάντ, Μακρόν. Το τελευταίο σκάνδαλο αφορά τον πρώην πλέον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά Ντε Ριζί, ο οποίος διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα πέρσι Νικολά Ιλό, που κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν στήριζε επαρκώς τα οικολογικά του σχέδια. Ο Ντε Ριζί "παραιτήθηκε" την Τρίτη, ύστερα από τις αποκαλύψεις του MediaPart για τα υπερβολικά ακριβά του γούστα, με αστακούς, πανάκριβα κρασιά στο πλαίσιο ιδιωτικών γευμάτων, για την πανάκριβη ανακαίνιση του διαμερίσματός του -όλα αυτά με δημόσιο χρήμα- την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Ο Ντε Ριζί παραιτήθηκε καταγγέλλοντας "μιντιακό λιντσάρισμα" και υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια που χρησιμοποίησε για να υπερασπιστεί τον εαυτό του είχε αντίκτυπο στο... υπουργικό του έργο! Παράλληλα είπε ότι... "σιχαίνεται" τους αστακούς, τα οστρακοειδή, ότι "μισεί" το χαβιάρι και ότι η σαμπάνια του φέρνει "πονοκεφάλους". Αν μη τι άλλο, και μόνο για την επίκληση τέτοιου είδους δικαιολογιών, ο πρωθυπουργός του Μακρόν Εντουάρ Φιλίπ θα έπρεπε να είχε παύσει τον συγκεκριμένο. Ο οποίος όμως δεν σταμάτησε σ’ αυτά. Ονομάτισε συγκεκριμένα τον ιστότοπο MediaPart, προσάπτοντάς του ότι θέλησαν να τον "βρομίσουν, να τον καταστρέψουν" και ανακοινώνοντας ότι προσέφυγε εναντίον του στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η επίθεση αυτή λειτούργησε ως αφετηρία, ανοίγοντας την όρεξη όλων όσοι κατά καιρούς είτε είχαν αποσιωπήσει είτε είχαν στηρίξει περιπτώσεις το ίδιο σκανδαλώδεις με εκείνη του Ντε Ριζί. Άρχισε λοιπόν ένα γαϊτανάκι επιθέσεων κατά του MediaPart στη βάση μιας... εξωφρενικής προσέγγισης, καθώς οι επικριτές του, χωρίς αιδώ, του προσάπτουν ότι ασκεί την πεμπτουσία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος: την έρευνα με διασφάλιση ταυτόχρονα της προστασίας των πηγών! Αυτό δηλαδή που συνιστά το επάγγελμα του δημοσιογράφου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου.

Στην εκστρατεία, λοιπόν, κατά του MediaPart μετέχουν πλέον αρκετοί, ακόμη και ο ειδησεογραφικός σταθμός BFMTV, που χαρακτήρισε τον ιστότοπο "δημόσιο κατήγορο" που στόχο έχει να "κλονίσει τη δημοκρατία". Το MediaPart κατηγορείται επίσης για "μένος" και ότι "καταδικάζει τους πολιτικούς πριν καν αποφανθεί η Δικαιοσύνη"! Οι επιθέσεις συνεχίζονται με ένταση. Μάλιστα, και ο ίδιος ο Μακρόν κατήγγειλε μια υποτιθέμενη "δημοκρατία των καταδοτών". Στο παρασκήνιο, οι βουλευτές αναφέρονται στον Ντε Ριζί "που βρέθηκε κολλημένος στον τοίχο, να τρώει ξύλο" και στο MediaPart που θέλει "να τσακίσει τον πολιτικό κόσμο", υποστηρίζοντας ότι ο ιστότοπος έχει μετατραπεί σε "μιντιακό δικαστήριο" και "διώκει τους κυβερνώντες". Άλλωστε, η “Figaro” τον χαρακτήρισε "στρατευμένη δημοσιογραφία"...

Όλα δείχνουν ότι εκείνοι οι κύκλοι που θεωρούν ότι θίγονται από τις αποκαλύψεις (πάντα τεκμηριωμένες) του MediaPart δεν θα το βάλουν κάτω. Μπορεί μάλιστα να ακολουθήσουν και οι γνωστές μέθοδοι που εφαρμόζει κάθε εξουσία απέναντι σε "ενοχλητικούς" δημοσιογράφους, π.χ. φορολογική έρευνα, έλεγχος λογιστικών βιβλίων, κ.ο.κ... Οφείλουν πάντως να γνωρίζουν οι σημερινοί επικριτές του MediaPart ότι οι άνθρωποί του δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ούτε και να βάλουν νερό στο κρασί τους. Και ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL