Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Γερμανία / Γερμανία: Εθνικοποιήσεις στη λεωφόρο Καρλ Μαρξ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Εθνικοποιήσεις στη λεωφόρο Καρλ Μαρξ...

Την αγορά 670 διαμερισμάτων στην ιστορική λεωφόρο Καρλ Μαρξ πραγματοποίησε η ελεγχόμενη από την Κεντροαριστερά τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου ανατρέποντας έτσι μια πολιτική δεκαετιών η οποία οδήγησε στη μαζική ιδιωτικοποίηση ακινήτων αλλά και την εκτόξευση της τιμής των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα.

Η εμβληματική λεωφόρος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η οποία εκτείνεται από το κέντρο της πόλης ώς τη δημοφιλή συνοικία Φρίντριχσαϊν, είχε βρεθεί εδώ και μήνες στο επίκεντρο κινητοποιήσεων των κατοίκων κατά της "αξιοποίησης" του ιστορικού κέντρου από τις μεγάλες εταιρίες real estate.

Ο "εξευγενισμός" (gentrification) ολόκληρων συνοικιών και οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων χρησιμοποιούνταν τις περισσότερες φορές ως πρόσχημα για τη δραματική αύξηση των ενοικίων, με συνέπεια οι κάτοικοι του κέντρου να φεύγουν προκειμένου να δημιουργήσουν χώρο στους τουρίστες που προσελκύει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης Airbnb. Το μέσο ενοίκιο για ένα επιπλωμένο διαμέρισμα στο Βερολίνο ξεπερνά πλέον τα 1.100 ευρώ τον μήνα, έχει δηλαδή διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του κέντρου ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2018, όταν η εταιρία Predac ανακοίνωσε το σχέδιό της να εκχωρήσει 700 διαμερίσματα στην εταιρεία που σήμερα ελέγχει ένα τεράστιο αριθμό ακινήτων στη γερμανική πρωτεύουσα, την Deutsche Wohnen. Ανησυχώντας για νέες αυξήσεις των ενοικίων, οι κάτοικοι άρχισαν να οργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας, ενώ κρέμασαν και πανό έξω από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους στη λεωφόρο.

Μέλη του κινήματος άρχισαν, παράλληλα, να συλλέγουν υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την απομάκρυνση των μεγάλων εταιρειών real estate από το ιστορικό κέντρο. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα εκτιμάται ότι θα είχε καταλυτικές συνέπειες και θα έφερνε τα πάνω κάτω στη διεθνή αγορά ακινήτων καθώς θα καθιέρωνε για πρώτη φορά το δικαίωμα στη στέγη ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Forsa έδειξε τον Φεβρουάριο πως το 44% των Βερολινέζων θεωρεί την εθνικοποίηση ακινήτων ως συνετό μέτρο, με μόλις 39% να απορρίπτουν την ιδέα. Στον τοπικό Τύπο του Βερολίνου, όπου η όλη καμπάνια έγινε ευρύτερα γνωστή ως "Απαλλοτριώστε την Deutsche Wohnen & Co", συναντά κανείς όλο και περισσότερα δημοσιεύματα που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν ο σοσιαλισμός επιστρέφει στην πρώην πρωτεύουσα της Ανατολικής Γερμανίας.

Η τοπική κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι - Αριστερά) δεν μπορούσε φυσικά να αγνοήσει το ογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας. Το πρώτο βήμα ήταν να μπλοκάρει τη μεταβίβαση των 670 ακινήτων στην Deutsche Wohnen. Τον προηγούμενο μήνα, το τοπικό Κοινοβούλιο αποφάσισε το "πάγωμα" των ενοικίων για πέντε χρόνια. Και τη Δευτέρα έκανε το σημαντικότερο βήμα εγκρίνοντας την αγορά τριών συγκροτημάτων κατοικιών από την κρατική εταιρεία στέγασης Gewobag.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίκαελ Μίλερ δήλωσε ότι η κίνηση αντανακλά μια ευρύτερη στρατηγική που έχει ως στόχο την επαναγορά ακινήτων που εκχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. "Οι Βερολινέζοι θα πρέπει να έχουν τα περιθώρια να συνεχίσουν να ζουν στην πόλη τους" τόνισε. "Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν και είναι στις προθέσεις μας να αγοράζουμε διαμερίσματα όταν μπορούμε. Έτσι ώστε το Βερολίνο να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ακινήτων του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL